starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 24

meest recente bericht boven

5 oktober 2007 - 13 november 2007

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20>>> highlights JSS22


9 november 2007: PHOTON naar oplage van 50.000. Ik kreeg vandaag weer zo'n superheftig dik - helaas al iets ouder - nummer van 's werelds meest vermaarde zonnestroom tijdschrift (das Deutsche Original, natuurlijk, er is echter ook een ietwat afwijkende Engelstalige variant), het juni nummer van 2007, met een magnifiek eco-huis in Dinslaken op de omslag. Inclusief de omslagen is dat nummer maar liefst 212 pagina's dik (hoogwaardig kringlooppapier, selbstverständlich) en staat het BOMVOL zonnestroom moois (let wel: dit is een maandelijks tijdschrift...). Waarschijnlijk een relictje van mijn inschrijving tijdens het bezoek aan de geweldige InterSolar2007 beurs in Freiburg. Het blad is echt smullen geblazen, ik moet regelmatig mijn speeksel in bedwang houden. In een begeleidende brief wordt gewag gemaakt van het geweldige feit dat het Duitstalige tijdschrift inmiddels een onwaarschijnlijke, nergens anders op deze aardkloot geëvenaarde oplage heeft bereikt van maar liefst 50.000 exemplaren. Voor een specialistisch zonnestroom tijdschrift. In het Duits. Welke ongelofelijke Nederlandse kluns zei er ook alweer op die zwarte dag in Den Haag, nog geen drie jaar geleden, dat zonnepanelen niet geschikt waren voor landen als NL, BRD, en ze beter in de Sahara geplaatst konden worden?

PHOTON, das Solarstrom-Magazin, zoals het officieel voluit heet, is bepaald geen "alles in kannen en kruiken en laat de zon maar schijnen" tijdschrift. Het gaat er regelmatig snoeihard aan toe, en gepeperde kritiek wordt, weliswaar zwaar en uitgebreid gedocumenteerd en beargumenteerd, volop de ruimte gelaten door de redactie. Zelfs de implicaties van 's werelds beste feed-in tarief systeem voor duurzame elektriciteit worden regelmatig keihard tegen het licht gehouden en becommentarieerd, bepaald niet naar de zin van PV-promotors uit de eigen industrie... Zoals het ook hoort bij een professioneel tijdschrift wat boven de sector dient te staan, omdat alleen maar "likken" naar de zich razendsnel ontwikkelende zonnestroomboys funest is en zal zijn. De wereld zit immers bovenop Duitsland waar het de vooruitgang in de sector betreft, en dan moet je elke ontwikkeling op al haar merites beoordelen, anders kun je het schudden. De sector kan van gefundeerde kritiek alleen maar gezonder worden, en PHOTON draagt daar een zeer belangrijke steen aan bij. Honing, zout en azijn, het zijn en blijven onmisbare ingrediënten van elke goede dressing. Een principe wat Polder PV ook - met de zeer bescheiden middelen die hem ter beschikking staan - tracht uit te dragen...

Een zeer goed voorbeeld in het juni nummer van het Duitse tijdschrift is het artikel "Schmerzgrenze bald erreicht", waarin een grafiek staat met uit enquêtes door Forse (in opdracht van de Bundesverband Solarwirtschaft e.V.) verkregen resultaten over de acceptatiegraad van de bij iedereen in rekening gebrachte (deel) Umlage voor, o.a., zonnestroom. Iedere consument, dus ook de ruim 250.000 burgers met daken vol door henzelf gefinancierde zonnepanelen, betaalt bovenop de kWh prijs voor de afgenomen stroom, een bonus die voor de volle honderd procent naar duurzame elektriciteit feed-in tarieven gaat. Uit de enquête komt het volgende beeld naar voren (nog niet de werkelijke bereidheid tonend, maar de "uitgesproken" bereidheid, blijf oppassen met dit soort enquêtes!). De geënqueteerden zeggen tot een Euro per maand [per persoon] aan ondersteuning voor zonnestroom geen probleem te vinden (61% van de ondervraagden), meer als een Euro/maand wil "nog maar" (!!!) 42% vrijwillig ophoesten... De getallen zijn ongunstiger dan een enquête in 2005, waaruit door PHOTON een ietwat negatieve trend gedestilleerd wordt (moeilijk hard te maken aangezien de vraagstellingen verschillend waren, maar toch). PHOTON claimt uit eigen cijfers te kunnen stellen dat de gemiddelde burger (dus niet huishouden) in 2007 iets meer dan een Euro/maand daadwerkelijk zou "betalen" voor de ondersteuning van zonnestroom in Duitsland. En daaruit concludeert PHOTON vervolgens dat de "pijngrens" in zicht aan het komen is. Een conclusie die lekker "pittig" wordt gebracht en die menig PV-bobo een rolberoerte bezorgd zal hebben. Wat best af en toe mag gebeuren van Polder PV, mits grondig beargumenteerd, want dat houdt de sector wakker en op het scherpst van de snede verder werkend om het nog beter te doen dan ze al presteren.

Er wordt trouwens in hetzelfde nummer alweer ruimte geboden aan twee hoogst interessante bijdragen van de hand van Lars Falck (bedrijfsleider van juwi solar GmbH, de bouwer van tot nu toe 's werelds grootste zonnestroompark oostelijk van Leipzig) en van Roland Burkhardt (ditto van Sunways AG), die voluit tegengas mogen geven van PHOTON, want zo zijn ze ook wel weer bij de redactie... De mooiste vind ik van de heer Falck:

"Solange der Verbraucher für mehr Geld Energie verschwendet, als er für die Förderung von Solarstrom zu zahlen hat, gibt es keinen Anlass, anzunehmen, dass Solarstrom zu teuer sei."
© PHOTON 6/2007: p. 14 (artikel "Es geht nicht um die Gesamtsumme")

vertaling Polder PV:

"Zolang de consument meer geld aan energie verspilt, dan hij voor de ondersteuning van zonnestroom moet betalen, is er geen enkele zinnige reden om aan te nemen dat zonnestroom te duur zou zijn."

Die mag u en, met name, Economische Zaken, in de zak steken!

Het enige minpunt van PHOTON, is de prijs van het tijdschrift. Een abo kost toch al gauw 61 euri incl. verzendkosten (Europa buiten Duitsland), de Engelstalige uitgave (PHOTON International) zelfs een absurde 200 euri ex BTW per jaar (studenten betalen veel minder, 100 euri, maar dan nog...). Losse nummers kosten 4,20 Euro. Dat wordt dus kiezen geblazen in "hoge vaste lasten tijd". Ik zal hoogstwaarschijnlijk wel een paar traantjes laten om het afscheid van mijn langjarige abo op National Geographic. Maar ik krijg er gegarandeerd héél veel moois voor terug, dacht u ook niet? Of zal ik toch maar naar Duitsland verhuizen, dan kost 'ie nog maar 44 euri. Dan kan ik 17 Euri per jaar extra "inkomsten" inboeken bovenop de inkomsten uit het riante feed-in tarief (dat heet in goed kruideniers-hollandsch: creatief boekhouden) ...

Tale-telling: in de bijgesloten "Media-Daten 2008" bijlage staat onder het kopje Verbreitungsgebiet: Deutschland, Teile der Schweiz, Österreichs, Liechtensteins, Belgiens und Luxemburgs...

PPV: "Wo ist dann doch die verdammte Niederlande???!!!" Daar kan ik toch zo ongelofelijk scheißdreckig kwaad om worden!

http://www.photon.de (duitstalig)
http://www.photon-magazine.com (engelstalig)


8 november 2007: "Slimme" meters 20 en 21. De gruwelen die ons te wachten staan... Omdat deze typisch polderiaanse story een beetje uit de klauwen begint te lopen met alweer de twintigste en daar op volgende sappige bijdrages, heeft uw webmaster voor het gemak maar een speciale pagina "Slimme meters ... domme meters" aangemaakt, waarop alle bijdragen zijn terug te lezen (recentste bijdrage bovenaan). Voor het eerste gruwelverhaal, zie bijdrage numero 20. Bijdrage numero 21 is een hele heftige, en geeft de enorme reactie van Maria van der Hoeven (EZ) op zeer prikkelende vragen van Paulus Jansen (SP) weer. Lees smakelijk!


8 november 2007: Laat de zon maar komen. Aldus Jaap van Dalen, onze extreem ambitieuze PV-newbee, die nog niet bekomen was van de inspanningen van de eerst fraaie set zonnepanelen op zijn vakantiewoning (en de smakelijke opbrengst ervan), maar er begin deze maand nog effe een leuk setje bij heeft geramd, met eigen handen. Totaal 3.600 gloednieuwe Wattpiekjes op zijn prachtige vakantiewoning. Een mooie "Blauwe Hoek" erbij in Schoorl. Dat er maar velen bij mogen komen! Zie toevoeging op de PV-newbee pagina, met foto.


7 november 2007: Niet meteen gaan juichen. Al begint het er steeds meer op te lijken dat er weer iets aan gaat komen wat in de verste verte een vage afspiegeling van een feed-in tarief voor zonnestroom zou kunnen gaan worden. Zoals het in het artikel van hoofdredacteur Harmen Weijer van Nieuwsblad Stromen over de aankomende SDE regeling geformuleerd staat (N.S. 2 november):

"Van der Hoeven: “Ik verwacht dat de sde-regeling volgend jaar februari of maart kan ingaan.” Een klein tipje van de sluier wilde de minister wel oplichten: zon-pv krijgt meer ondersteuning dan de huidige terugleververgoeding die gelijk staat aan het stroomtarief. De onrendabele top van zon-pv wordt weer leidend, maar zo voegde zij er fijntjes aan toe: “Veel moet er van zon-pv in de komende jaren qua opwekking van duurzame energie niet worden verwacht. Dit is vooral goed voor de innovatie.”"

© Nieuwsblad Stromen 9(19)/2 november 2007: p. 1.

[SDE = "Stimuleringsregeling Duurzame Energie"]

Nou, nou, minister van der Hoeven. Kan het nog kleinzieliger en met een nog zûniger mond? Is er soms een of andere gefrustreerde topbureaucraat bij EZ die behoefte voelde om middels spreekbuis van der Hoeven die super irritante decentrale zonnestroom producenten "op hun plaats" te zetten? Even wat correcties en aanvullingen van Polder PV:

  • "... huidige terugleververgoeding". Nederland heeft nooit een decente "terugleververgoeding" gehad, hooggeschatte mevrouw van der Hoeven. Althans, nog nooit een, wat bij de oosterburen zo prachtig heet, kostendeckende Vergütung die uit een decent, keihard in de Wet vastliggend feed-in tarief wordt betaald. Dat onze Ferrarismeters in Nederland al jaren volautomatisch hun rondjes terugdraaien bij overschot, daarbij momenteel bij enkeltarief "grijze stroom" contract bij Continuon (netbeheer)/NUON (leverancier) een miezerig markt-tariefje van slechts 22 eurocent per kilowattuur oplevert (als alles verder goed gaat en er geen netbeheerder roofvissen op de loer liggen...), mag men pertinent niet als een volwaardige "terugleververgoeding" zien. Die door van der Hoeven nogal optimistisch voorgestelde situatie is dan ook compleet en blijvend onvergelijkbaar met de robuuste ondersteuning van de productie in de ons omringende landen. Zelfs al had je via de bureaucratische, en uitsluitend voor grotere PV-systemen interessante "oude" (per 18 augustus 2006 door Joop Wijn dichtgegooide) MEP regeling nog een extra'tje van 9,7 eurocent/kWh "mogen" vangen (exclusief inschrijf- en jaarlijkse adminstratiekosten, laat staan de hoge kosten voor plaatsing en huur van de benodigde productiemeter...), kwam je nog steeds in de verste verte niet in de buurt van de 20-jarige vaste "kostendeckende" 49,21 eurocent huidige feed-in in Duitsland (volgend jaar bij netkoppeling minus 5%, dus nog steeds 46,75 €ct/kWh, maar wederom voor 20 jaar lang) of de 45 €ct/kWh groencertificaat rechten in Vlaanderen bovenop de wettelijk toegestane saldering aldaar. Het bleven en blijven kruideniersfooien in Nederland, waarmee financieel niet ondersteunde, dus volledig door de (nieuwe) eigenaren te schokken PV-systemen, zichzelf nooit van hun leven zullen "terugverdienen". ZELFS niet met de 600 euri die Minister Cramer uit haar politiek gevoelige begroting wil gaan uitkeren om de drempel op aanschaf van kleine hobby-systeempjes te gaan verlagen, daarbij ook nog de boude suggestie uitsprekend dat daarmee ook "innovatie" bevorderd zou gaan worden... (zie mijn uitvoerig beargumenteerde kritiek op haar aanschafsubsidie van 27 september 2007).

  • "... onrendabele top wordt weer leidend". Daar heb je die afschuwelijke bureaucraten-constructie weer. Tja. Wat is die "onrendabele top" dan wel? Dat mogen de geleerde dames en heren van het ECN dan weer elk jaar gaan uitrekenen? En elk jaar gaat er dus weer "gezaagd" worden aan de op basis van die ongetwijfeld weer reusachtig ingewikkelde berekening gedestilleerde "terugleververgoeding"? En niemand kan dus van tevoren zelfs maar bij benadering berekenen wat dan wel de totale "opbrengst" van zijn peperdure PV-systeem globaal zal worden. En op basis van dit soort extreem onzekere uitgangspunten zal geen kleine of grote investeerder in extremo geprikkeld worden om zo'n vaak aanzienlijke investering daadwerkelijk te gaan doen, of het op zijn hoogst bij een klein, "overzichtelijk", dus risicoloos en volstrekt niet innovatief "hobby systeempje" van een paar uit China geïmporteerde zonnepaneeltjes laten... In tegenstelling tot de gigantische, dakvullende, innovatie pushende, hoogkwalitatieve, en op maximale elektriciteitsproductie ontworpen Duitse systemen. Zie ook mijn kritiek op soortgelijke rampzalige formuleringen in de AMvB die inmiddels is gepubliceerd als "leidraad" bij de SDE.

  • "Veel moet er ... niet worden verwacht. Dit is vooral goed voor de innovatie." Ha! Ik proef hier een tomeloze minachting voor het "fenomeen" zonnestroom, de decentrale energierevolutie die dat impliciet vertegenwoordigt (mondiale marktgroei 30-40%/jaar), en een nauwelijks verhulde haat jegens alles wat die zeven jaar Erneuerbare Energien Gesetz in Duitsland met keiharde, vaste en hoge, jarenlang vastgespijkerde feed-in tarieven aan knallharte innovatie, marktgroei, gigantische hoeveelheden vermeden maatschappelijke kosten, duizenden nieuwe en toekomstgerichte banen, talloze high-tech zonnecel- en module fabrieken, exportsucces, ruim 300.000 bij de energietransitie betrokken burgers met dakvullende PV-systemen, vele miljarden super donkergroene, en keihard in de praktijk gerealiseerde zonnestroom kilowatturen, en kapitaalstromen waar we hier alleen maar van kunnen dromen, heeft gebracht. Ik ben erg benieuwd wat voor soort "innovatie" mevrouw van der Hoeven of haar beleidsmedewerkers dachten met een "dynamisch Hollands terugleververgoedingkje" dachten te gaan bewerkstelligen. In sommige kringen heeft men het niet zo op "vaste feed-in" tarieven voor aantoonbaar duurzaam geproduceerde elektriciteit omdat die de betreffende sector (lees: de PV-industrie) "lui" zouden maken. Blijkbaar zijn de lieden die dat soort onzin uitkramen totaal onbekend met de fenomenale innovatie en extreme ontwikkelings-dynamiek bij de werkelijke marktpushers van de zonnestroom (en windstroom) business, en bestaan landen als Duitsland, Spanje en China in hun door stapels energiedossiers vertroebelde breinen blijkbaar uitsluitend uit non-descripte zwarte gaten...

Ergo: van der Hoeven kletst voor de zoveelste maal uit haar nek, wat we al jaren gewend zijn van EZ ministers die door hun "vrije"-markt-geile beleidsambtenaren al talloze jaren worden misleid en verkeerd voorgelicht. We krijgen na jaren smeken blijkbaar een "dynamisch" tariefje voor nieuwe (dus niet voor uw bestaande!) PV-systemen (systeempjes?), en innovatie door dat opslagje moeten we eerst maar eens keihard in de bikkelharde maatschappelijke context gerealiseerd zien worden. Innovatie wordt door stimulerende en royaal ondersteunde marktgroei en "lastige", de markt zwaar onder druk zettende, totaal buiten de politieke speelruimte om spelende mondiale issues als tijdelijke siliciumtekorten, de alsmaar de "sky is the limit" in schietende olie- en daaraan gekoppelde variabele energiekosten, de extreme lobbydruk van de atoomfetisjisten, en de dreiging van de bouw van honderden fascistoïde kolencentrales afgedwongen. Beslist niet door met de vinger aan de trekker jaar in jaar uit middels vlijtig rekenende energiebureaucraten aan een blijvend politiek gevoelige regeling te gaan zitten rommelen en prutsen. Polder PV is erg benieuwd hoeveel megawattpieken zon-PV door deze nieuwe, bij voorbaat in zware, knellende boeien geslagen "typisch Hollandse MEP-bastaard" (SDE) aan ons aller distributienet gekoppeld zal gaan worden de komende jaren en hoe "innovatief" de nog op Nederlandse daken te plaatsen PV-modules wel zullen blijken te worden a.g.v. de invoering van deze regeling...

Het wordt waarschijnlijk wachten tot volgend jaar voordat we "bedragen" voor die blijkbaar door EZ geminachte "terugleververgoeding" zullen gaan horen. Reken uzelf niet rijk. Dit is kruideniersland Nederland. Dies ist nicht Deutschland! (vrij naar "the Falcon and the Snowman"...)


6 november 2007: Om een warm gevoel van te krijgen. Ik had u vlak voor ons lange Texel weekend een mooie upload beloofd, en die krijgt u bij dezen, nadat ik nog wat dikke punten op enkele "i's" heb gezet. Tijdens de "nadagen" van onze wandelvakantie in de Catalaanse Pyreneëen en Andorra (zie ook fotoserie onder nieuwsbericht van 23 september 2007), liepen we namelijk door de Franse Cerdagne, en bezochten wij - niet geheel toevallig - 2 uitzonderlijk interessante zonne-energie centrales in een van de zonrijkste gebieden van la République Française. Een daarvan is een tijdje geleden een "zachte dood" gestorven en staat nu op de topografische kaarten te boek als "Ancienne Centrale Solaire Thémis", al zijn er toch weer zichtbare upgrade plannen voor deze fraaie lokatie. De andere is 's werelds grootste zonne-oven, de 1 Megawatt "Four Solaire" in de gemeente Odeillo vlak bij het wintersport plaatsje Font-Romeux. De twee installaties (en nog een derde "kleintje") liggen op slechts een paar kilometer afstand van elkaar verwijderd in de zonnige Franse Cerdagne.

Polderboy heeft zijn enorme stapel digitale foto's eens goed tegen het licht gehouden, een (niet al te strenge...) selectie gemaakt, achtergrond artikelen nageplozen (dat was weer erg goed voor mijn ietwat versleten Frans...), en voor u een zeer dikke, decadente nieuwe pagina gemaakt bomvol (links naar) grote(re) foto's, genaamd:

   Cerdagne Solaire   

Ik wens u veel smulplezier van dit smakelijke vakantie relictje toe (folder met foto's is 4,91 Megabyte dik), en als u nog aanvullende info heeft, hoort Polder PV wel van u! U kunt het beschouwen als mijn cadeau'tje aan de trouwe lezer van Polder PV n.a.v. het driejarige bestaan van de website...


6 november 2007: Ongeluk zit in een klein hoekje... Ik was, net terug van Texel, weer even verwoede pogingen aan het doen om mijn datalogging weer op orde te brengen, die al dagen lang gefrustreerd werd. Een paar dagen voordat we weg gingen, crashte de OK4 datamanager namelijk elke keer zodra ik het programma opstartte, met een harde reset van de computer tot gevolg. Ik begreep er helemaal niets van, ruilde het interface (tevergeefs) om voor een reserve exemplaar, bekeek de bedrading bij de computer en elders in de kamer, maar niets hielp. Zelfs nog even gedacht aan een mogelijke foute COM poort "reset mode" van de Soladin monitoring programma'tjes die ik op dezelfde (COM) poort op de computer gebruik, en die programma's (voor uitlezing van een Soladin 600 in een andere ruimte in ons complex) netjes afgerond. Helaas, wederom thuis het OK485 data interface aansluitend en het monitoring programma opstartend: BAM! Computer weer een tik op het hoofd. Controle van de hardware via de Windows monitor gaf echter een "goed werkende" COM poort te zien...

Dan maar iets verder "back to the roots". En ja hoor. De datakabel van de laatste 2 in het systeem opgenomen nieuwe PV-modules was blijkbaar niet goed in het beroemde groene plugje ingeschroefd, beide dunne data adertjes zaten los en hebben dus waarschijnlijk (zwakstroom) kortsluiting gemaakt... De hele zooi ditmaal extra goed aangesloten (toegegeven: het goed bevestigen van de koperkernen van 2 zeer dicht bij elkaar komende data snoertjes in dat kleine rotplugje is ook niet bepaald eenvoudig te noemen), interface in de COM poort, programma starten en ... JIPPIE! Programma start normaal op zonder computer hoofdpijn, ik kon weer alle 12 omvormers vinden, alles is weer naar een nieuwe database (IRT file) weggeschreven, en we kunnen weer elke dag "op de automaat" veilig en vertrouwd onze inverter data wegschrijven.

De Grote Schuldige. Het beroemde groene plugje voor de dataverbinding van een separaat OK4 omvormers bevattend deelsysteem naar de contraplug op de print van een bestaand zonnestroom indicator kastje (zie PV systeem pagina 6, violette pijlen). In het onderhavige geval bleken de datadraden niet goed middels die minuscule schroefjes vastgeklemd te zijn en waren ze blijkbaar losgetrild...

Het enige merkwaardige resterende punt is: Ik kon WEL zonder problemen het OK4 diagnose tooltje van Ron Hoekstra van iQue gebruiken (waarmee ook alle data van de OK4 omvormers uitgelezen kunnen worden, zelfs data die u niet met de OK4 datamanager kunt uitlezen). Alleen zit in die ruwe eerste versie van dat programma (nooit bijgewerkt, was ook geen noodzaak voor) geen enkele wegschrijf mogelijkheid en moet de gegenereerde data m.b.v. copy and paste bijvoorbeeld naar een tekstfile weggeschreven worden. Mogelijk is de communicatie middels dat programma op een andere wijze "georganiseerd" dan met de OK4 datamanager. Maar vreemd blijft het...

Afijn. Weer wat geleerd, na al die jaren: bij problemen met data overdracht of communicatie programmatuur altijd ALLE kabelverbindingen dubbelchecken!


2 november 2007: Actie "Zonnewinst" in Noord Holland. Het subsidiecircus raast door het land, alsof er geen 600 euri van Cramer aan staat te komen. De Gemeentes en de Milieudiensten hebben blijkbaar nog subsidiepotjes, en wat is er mooier dan je eigen burgers aan een setje zonnepanelen of een zonneboiler te helpen met een stukske financiële ondersteuning. Ditmaal dus in Noord Holland. Volgens de gelinkte site van Milieudienst IJmond:

Zonnewinst Zonneboiler of zonnepaneel
"Overweegt u de aanschaf van een zonneboiler of zonnepaneel? Met de actie "Zonnewinst" kunt u nu uw eigen duurzame energievoorziening met een aantrekkelijke subsidie aanschaffen. Op zaterdag 3 en 10 november aanstaande organiseren de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Zandvoort, een gezamenlijke milieumarkt. Tijdens deze markt kunnen de bewoners uit deze gemeenten, met een aanzienlijke subsidie, een zonneboiler of een zonnepaneel aanschaffen. Het installeren van een dergelijk systeem is zeker de moeite waard!

Subsidie
De provincie Noord Holland en een aantal gemeenten stellen de subsidie beschikbaar. Om het u gemakkelijk te maken hoeft u niet zelf de subsidie aan te vragen. De installateur verzorgt de financiële afwikkeling waarin de subsidie al is verwerkt. Maar let op: er zijn maar een beperkt aantal zonne-energiesystemen beschikbaar. Wie het eerst komt, het eerst maalt!"

Op de site ook een link naar een pdf file met de detail info. O.a. een Besseling pakketje van 3 PV-modules (495 Wp) voor slechts € 1.310 euri excl. montage. LET OP: wees er snel bij, want er zijn slechts WEINIG systeempjes te verdelen per gemeente! Info op de milieumarkten:

  • 3 november 10-14 uur, Milieudienst IJmond Wijckermolen 2 Beverwijk
  • 10 november 10-16 uur, Gemeentehuis Bloemendaal, Bloemendaalseweg 158

http://tinyurl.com/yqf6st (verkorte link naar webpagina van Milieudienst IJmond)


1 november 2007: ... dan heb ik wat moois voor u. Ik vraag nog even geduld van u, en dan komt er weer wat spetterends moois op PPV. Eerst ga ik even naar dat zonnige eiland waar de bewoners het heft in eigen hand gaan nemen, en gaat uiteraard de digitale camera mee om wat leuke zonnestroom projectjes vast te leggen voor het nageslacht (neen, niet van mij, maar mogelijk voor dat van onze gerbils, of dat van u...). Als ik over een paar daagjes terugkom, maak ik een forse klus af en doe ik een leuk uploadje. Ter gelegenheid van 3 jaar Poldermoois en duizendvijfennegentig dagen pain-in-the-ass spielerei voor de Nederlandse energiesector...

See you!


 
^
TOP

30 oktober 2007: 3 jaar Polder PV... Op 30 oktober 2004 ging, na een lange aanloop periode, de particuliere zonnestroom website Polder PV eindelijk van start. Onze toen al beroemde Floris Wouterlood mocht de op zonnestroom gebakken appeltaart aansnijden en de site "virtueel" openen (we hadden "toen" zelfs nog een inbelverbinding, echt waar!). Nu had ik destijds wel een vermoeden dat, door publicatie van mijn dagelijkse metingen, grafieken e.d., vergezeld van "wat" actueel nieuws er wel wat los zou kunnen komen, mede gezien de toen zeer actuele situatie rond het nekschot wat Minister Brinkhorst in het openbaar in de Tweede Kamer aan zon-PV had gegeven. Maar dat Polder PV nu inmiddels alleen al ruim 23 tot de nok gevulde (vaak 200 kB grote) pagina's over zonne-energie (vrijwel uitsluitend zon-PV) en nog eens ruim 13 pagina's met ander duurzaam energie nieuws en "beschouwingen van de nationale en mondiale energiemarkt" heeft geproduceerd, kon hij destijds inderdaad niet bevroeden. En dat zijn dan nog "maar" de actuele nieuwspagina's. Dan heb ik het nog niet eens over de enorme, regelmatig uitgebreide grafieksectie (de crux voor het opstarten van Polder PV), of de leuke (en minder leuke) thema's en tongue-in-cheek pagina's als die in het hieronder genoemde zeer selectieve lijstje staan:

Het Bier Debacle
Biohummer®
Brinkhorst and the rest (cartoons!)
Citaten
Gerbils
Inspiratie
Muziek
NUON Soap (stadswarmte ellende)
PV-Newbees
Reacties (op Polder PV)
Spreekwoorden
Sunpower® (e.a. OK4 ontwikkelingen)
Teruglevering aan het net
Wâzeggu (bureaucratentaal)
Etc., etc.

Ik heb net de totale grootte van Polder PV op schijf bekeken, en ben me toch wel een beetje "lam" geschrokken: ruim 71 MegaByte... Ahum, ik wist dat ik een "veelschrijver" was, maar dat drukt je toch weer met de lange neus op de feiten. Mag ik dan bij deze wederom Ron Hoekstra van iQue hartelijk danken voor het gratis ter beschikking stellen van een heleboel (meer) ruimte op zijn duurzame webserver? Die middels zijn elders in het land opgestelde 1,108 kWp aan zonnepanelen (fictief) "groen" gehost wordt? Mag toch wel, niet? Ron, nogmaals, mede namens alle Polder PV bezoekers en lezers: hartelijk dank voor deze geweldige sponsoring. Hoezee!

En dan ook maar meteen al die geweldig actieve contribuanten die bijgedragen hebben aan het succes van Polder PV danken? Zie o.a. de credits pagina, maar er zijn nog steeds de nodige supporters die Polder PV zeer frekwent van uitmuntend PV-nieuws voorzien, waar de webmaster dan weer een sappig stukske van kan gaan breien. Hartelijk dank, allen, en ga vooral zo door (maar wel echte "krenten" s.v.p., anders verzuip ik in het nieuws...).

^^^
Bezoekers statistiek Polder PV van 1 januari 2006 tot en met 30 oktober 2007. Blauw: unieke bezoekers, oranje: op dezelfde dag terugkerende bezoekers. De groei blijft er in zitten. Slowly but surely. Wie wordt de volgende bezoeker?

Enne, a.g.v. mijn diverse andere "activiteiten" op het gebied van lobby, contacten zoeken, en heel veel prikkelende vragen stellen aan u wil niet weten hoeveel "instanties", "organisaties", en weet ik wat nog meer voor bureaucratenconcentraties, is er inmiddels een leuk "netwerkje" opgebouwd. Ik word dus dagelijks van verzoeken, vragen, info e.d. voorzien per e-mail. En dat kost, met het bijna dagelijks bijwerken en actualiseren van Polder PV monumentale hoeveelheden tijd waar ik niets voor krijg. Ik hoop dus dat u er begrip voor kunt op blijven brengen dat het voor mij fysiek onmogelijk is geworden om op alle verzoeken direct of überhaupt in te gaan. Er zitten maar 24 uur in een etmaal, en daarvan gaan er al veel te veel in Polder PV en aanverwante activiteiten zitten, er is hier nog steeds een duurzaam huishouden te voeren en een partner die om aandacht vraagt (en niet te vergeten de woestijnratten), dus vandaar het verzoek tot begrip voor deze "ietwat" uit de hand gelopen situatie.

^^^
Statcounter toont ook op een kaartje dat het internationale bezoek aan de Nederlandstalige website Polder PV op gang begint te komen...

Never mind that, Polder PV gaat voorlopig nog wel even door op zijn eigen polderiaanse wijze, want er moeten enorme hoeveelheden "werk" verzet worden om Nederland donkergroen duurzaam te maken. Het verzet daartegen is extreem hardnekkig, van zeer goed betaalde topjuristen en "zegslieden" voorzien, waarvan de laatsten vooral als opdracht meegegeven lijken te hebben om vooral niet te veel (relevants) te zeggen. U kunt van Polder PV (of van enkele andere diehards op dit vlak) dan ook totaal niet verwachten dat hij dat allemaal in het uppie gaat trekken, want dat zou wel eens je leven kunnen gaan kosten. Daarvoor moet veel meer mankracht en geld beschikbaar komen dan een burgermansje achter een peeceetje voor u tevoorschijn kan toveren.

Ergo: de zonne(stroom) revolutie gaat er wis en waarachtig komen en voltrekt zich feitelijk al, elders op de wereld. Het zal ook aan U liggen of die revolutie zich in het poldermoeras ook gaat voltrekken, want daarvoor moet alles uit de kast. Aan Polder PV zal het niet gelegen hebben...

Op naar de volgende drie jaar!

Peter Segaar
Webmaster van Polder PV


30 oktober 2007: Foto toegevoegd Texel story. Ik vond nog een mooie oude foto van Frans Stoker, (destijds) inwoner van Texel, op mijn harde schijf. Een prachtig boerderijtje met flinke toepassing van zonnestroom. Klaar om "opgenomen" te worden in het TexelEnergie initiatief... Zie de DE nieuwspagina.


30 oktober 2007: Bouwbesluit wordt PV-ready. Uit mijn overvolle mailbox plukte ik een iets ouder berichtje van Ernst Vuyk, vice-voorzitter van ODE, wat ik u ook niet wil onthouden. In die periode was ik op vakantie, vandaar dat het even aan mijn aandacht was ontsnapt, waarvoor excuus (tja, je blijft een mens, nietwaar?). Het bericht is ook op de ODE site zelf terug te vinden:

12 okt 07. De actie van ODE en Holland Solar vorige maand richting Kamerleden heeft een eerste succesje opgeleverd. Tijdens het debat in het Algemeen Overleg over de bouwregelgeving van woensdag 10 oktober heeft minister Vogelaar op aandringen van Paulus Jansen (SP) toegezegd het PV-ready maken van het Bouwbesluit mee te nemen in de eerstkomende aanpassing, die in het voorjaar van 2008 aan de Kamer voorgelegd zal worden en per 1-1-2009 zal ingaan.
Paulus Jansen: "Ik sluit niet uit dat de concrete invulling te zijner tijd nog aanleiding geeft voor verdere discussie, maar voorlopig lijkt een flinke stap vooruit te zijn gezet."

Ernst vroeg o.a. aan mij of ik nog "suggesties" had voor zaken die in zo'n aangepast Bouwbesluit opgenomen dienden te worden. Nou, u voelt hem al aankomen, ik had wel een "snel lijstje" voor hem. Een van mijn favorieten daarin is het nog totaal onbesproken lichtrecht in de gebouwde omgeving. Er zouden in de Wet cq. de daar aan gekoppelde regelgeving namelijk keiharde garanties gegeven dienen te worden voor vrijwaring van beschaduwing bij toepassing van zonne-energie installaties, omdat dat soort installaties minimaal 10 (zonnecollectoren), tot ver over de 25 jaar (zon-PV) mee moeten gaan en al die tijd ongehinderd door allerlei schaduw ongein hun maximale profijt moeten kunnen opleveren voor de eigenaar die een heftig bedrag voor de installatie heeft neergeteld (en daarmee dus een lange termijn investering heeft gedaan waarvan verwacht mag worden dat die zichzelf ook mag "terugverdienen". Al is dat laatste een nogal overtrokken begrip geworden in Nederland, zoals Floris het zo mooi zegt in zijn nieuwe boek, een gasboiler verdient u ook nooit van zijn leven terug, dat ding kost alleen maar bakken met geld. Denk wat het thema "lichtrecht" betreft bijvoorbeeld maar eens aan nieuwbouwplannen voor hoge flats aan de zuidzijde van een "showcase zonnestroom wijk", en zie de beren op de weg voor u als hierover niets geregeld blijkt te zijn...

En zo had ik nog wel wat meer zaken. Zoals het practische, doch wezenlijke punt: "Ventilatiekokers e.d. op platte en schuine daken zoveel mogelijk naar de RANDEN verplaatsen, uiteraard bij voorkeur naar de Noordzijde". Vat u hem? Heeft u zelf ook belangrijke punten die in zo'n Bouwbesluit opgenomen dienen te worden om zon-PV, zonnecollectoren, warmtepompen, en wat al niet meer voor 100 procent duurzaams "achter de meter" toegepast kan worden maximaal te bevorderen (maar in eerste instantie s.v.p. zonne-energie installaties betreffend), mail dan uw suggesties naar ODE, ter attentie van Ernst Vuyk.

Overigens, voor een beknopt verslag van de door Vuyk genoemde door Holland Solar en ODE georganiseerde bijeenkomst over zonnestroom, met aansluitend enkele reacties, zie de weblog van Paulus Jansen (SP):

http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/09/15/vijf-mythes-over-zonnestroom


28 oktober 2007: Concurrent voor PVSAT. Na de meetpagina van Rob nog eens goed nagelezen te hebben ben ik overtuigd van de professionaliteit van zijn aanpak. Het werd dus tijd dat PVSAT van een "concurrerende" bijdrage werd voorzien. Ik heb dan ook een kort stukje aan Rob's initiatief gewijd, en zijn grafiek van Polder PV's maandopbrengsten op de PVSAT pagina geplaatst...


27 oktober 2007: Follow-up Zevenhuizen rendement. Ik dacht dat ik wel "iets" wist van zonnestroom, maar eigenlijk weet ik nog niks. Dat gevoel bekroop me een beetje toen Rob de Bree uit Minnertsga mij mailde over mijn bericht over de verwachte energie opbrengsten van het Zevenhuizen project in Apeldoorn, waarvan de BP zonnepanelen gerenoveerd worden. Ik doe hieronder de integrale tekst van Rob's mail, links door mij toegevoegd. Ik buig diep voor zijn geweldige bijdrage!

"Even reageren op het bericht over de zonnedaken van Zevenhuizen/Mheen in Apeldoorn. Ik heb na enig zoekwerk alle relevante gegevens bij elkaar gezocht en gisteren een opbrengstberekening gedraaid met mijn simulator.
De uitkomst is: gemiddeld 890 kWh/kWp per jaar (± 5% door toleranties van de panelen en (on)nauwkeurigheid in de berekening).
[PPV: ik kwam in mijn poging met gebruikmaking van de verwachte opbrengst en systeemdata op de SenterNovem site tot de heel wat lagere normopbrengst van 751 kWh/kWp]

Deze uitkomst is gebaseerd op de volgende gegevens:

  • Orientatie t.o.v. zuid: - of + 45 graden n.a.v. satellietfoto van de ligging van de wijk.
  • Hellingshoek volgens SenterNovem: 30 graden.
  • Lokatie 52,22N, 5,99E.
  • 32 panelen BP380L(36 cellen 125*125mm) maakt 2.562 Wp. (In 2 strings van elk 16 panelen aangesloten op een Sunmaster QS3200).
  • Temperatuurcoëfficient 0,5%/K.
  • Inverter rendement max. 95%.
  • Obstructies 4% van de hemelkoepel.
  • Dagelijkse kabelverliezen gemiddeld 0,5% (gebaseerd op 30 meter 2,5mm² kabel per string).
  • Dagelijkse horizontale stralingsgegevens en maximum temperatuur voor de jaren 2004, 2005, 2006, 2007 (t/m 22-10) van de KNMI stations Deelen en Heino.
  • Maandelijkse Linke Turbidity volgens opgave van de SoDa webserver.

Die bewoners gaan dus flink meer "ontvangen" voor hun zonnestroom uitgaande van een goed werkend systeem. Jammer dat het nog tot medio 2008 gaat duren voordat de stekker er weer "in" mag."

Laatste opmerking PPV: dat hangt natuurlijk wel af van het feit of de getallen die ik had gehanteerd gebruikt gaan worden voor berekening van de huurverhoging van de betrokken bewoners, of dat reëele(re) data zoals Rob die heeft berekend gehanteerd zullen worden (of in het recente verleden gehanteerd zijn). Ik verneem daar uiteraard nog steeds gaarne inside info over!

Rob: hartelijk dank voor je "in-depth" bijdrage! Zie ook zijn waanzinnig interessante webpagina met metingen en simulaties van "bekende" PV-projecten in Nederland, met uitgebreide achtergronden van zijn simulatie berekeningen, grafieken e.d. Toppertje!

http://www.robentertia.tomaatnet.nl/meterstandenpagina/PVmeterstanden.html


26 oktober 2007: De champagneflessen kunnen worden klaargezet. De vlaggen mogen alvast uit de mottenballen gehaald, en de voorbereidingen voor de nodige sjieke recepties gestart. Wie nog een klein stukje, of zelfs voor het volle pond de "illusie" had dat zon-PV (nog steeds) niets voorstelt en een ondergeschikte rol in de energievoorziening zal (blijven) spelen, zal weer door de snoeiharde realiteit gedwongen gaan worden om de vooringenomendheid of (zelf opgelegde) onwetendheid dan wel incompetentie een stukje te gaan bijstellen. Terwijl ons berichten bereiken dat de olieprijs alweer hard op weg is naar de 92 dollar per vaatje, krijgen we namelijk ook het fantastische nieuws binnen dat de Noorse super PV-wafer bakker, "Our Business is Solar Energy", Renewable Energy Corporation (REC) in Singapore, de aan het vaste land van Maleisië hangende onafhankelijke eilanden-republiek, 's werelds grootste PV-wafer fabriek gaat neerzetten. Er wordt weliswaar geen expliciet tijdpad gegeven, maar gezien de ongelofelijk snelle ontwikkelingen die de sector al jaren tot een van de meest dynamische high-tech industrieën hebben gemaakt die er zijn, zou het wel eens heel rap kunnen gaan. Ook al omdat de concurrentie moordend is, er diverse gigaprojecten voor productie opschaling in de steigers staan, de siliciumproductie pur sang door de chemische basisindustrie van jaar tot jaar aanzienlijk de hoogte in geschroefd wordt, de mondiale vraag naar zonnecellen, modules en PV-systemen onverminderd hoog blijft, en zowel de politiek als de energiesector zich beginnen te "roeren" om regelgeving aan te gaan passen of daar maximale druk op te zetten, zoals nu in Duitsland gebeurt.

De industrie staat nu dus voor de zichzelf opgelegde taak om zon-PV zo snel mogelijk zo kosten"effectief" mogelijk te maken, en dat kan voorlopig vooral door zo groot mogelijke opschaling van de productie, door verticale integratie van de complete silicium-keten, en/of door hard core commercialisering van de nog relatief jonge, vele goedkoper geachte technieken zoals CI(G)S, TeCd, nanotechnieken, en wat al niet meer.

Terug naar de plannen van REC: het wordt volgens de gelinkte (Engelstalige) berichten een anderhalve GWp wafer-, zonnecellen- en PV-module fabriek als deze op volle capaciteit draait, sowieso de eerste zonnecellen fabriek op het Aziatische continent (als je eilanden republiek Singapore tenminste als het "continent" beschouwt). U moet dat getal vooral in het licht bezien van de totale mondiale productie, vorig jaar, van "slechts" 2 GWp aan zon-PV... REC zal voor dit fabriekscomplex een slordige 6,3 miljard Singapore dollar = 4,3 miljard U.S. dollar op tafel gaan leggen. Voor Europeanen: in het eigen persbericht wordt gewag gemaakt van een totale investeringssom, afhankelijk van de uiteindelijk te realiseren productiecapaciteit en verhouding tussen wafers, zonnecellen en modules, van mogelijk meer dan 3 miljard Euro...

Ter vergelijking: voor de gloednieuwe 1,2 Gigawatt multifuel Magnum kolencentrale van NUON zou er volgens de eigen cijfers ruim 1 miljard Euro neergelegd moeten worden, maar het concern heeft de bouw van de majeure kolencomponent van die centrale volgens zeggen door verdubbeling van de bouwkosten minstens met 2 jaar uitgesteld. Als de emissierechtenhandel in Europa echt effectief gaat worden, de komende jaren (nog niet bewezen), zou het "gat" tussen de kosten voor duurzame zonne-energie productie en elektriciteit verkregen uit de (gecombineerde) verbranding van zogenaamd "moderne" fossiele kolen (al of niet met een mix met gas en/of biomassa van onbekende herkomst) wel eens heel erg snel gedicht kunnen worden. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat kolenstook in grote, noodgedwongen aan grote wateroppervlaktes gelegen centrales tot forse netverliezen leidt, terwijl zon-PV zeer effectief en vrijwel verliesloos lokaal op aanzienlijke schaal voor de decentrale elektravoorziening ingezet kan worden. Om over de enorme afvalstoffenproblematiek van de door kolenverbranding gevormde slakken, CO2, NOx, zwaveldioxide, kwik e.d. maar te zwijgen...

Het past allemaal mooi in de ronkende plannen van Singapore om een schone energie industrie uit de bodem te stampen, waarbij zonne-energie een belangrijke rol zal gaan spelen en een motor voor toekomstige groei zal gaan vormen. Het begrip Aziatische Tijger is nog springlevend, en ik geef Singapore een grote kans om die ambitie daadwerkelijk gestalte te gaan geven met deze nieuwe hypermoderne PV-fabriek.

^^^
Map of Singapore at the southern tip of mainland Malaysia with location (arrowhead) of Tuas View - site of world's first >> GigaWattPeak solar photovoltaic production facility by Norwegian wafer producer REC.
© Singaporecitytourist.com

Het productie complex zal in fasen aangelegd gaan worden op de lokatie Tuas View, een half uur westelijk van het centrum van Singapore stad. Verwacht wordt dat halverwege 2008 de "pre-engineering" voor de eerste fase zal worden afgerond en dat binnen een jaar of 5 maar liefst 3.000 mensen in deze industrie tewerkgesteld zal kunnen gaan worden. De onderhandelingen over de uiteindelijke lokatie hebben maar liefst 9 maanden geduurd, en Singapore is geselecteerd uit aanvankelijk 200, en in de uiteindelijke fase 20 lokaties. Zoals het in het REC persbericht uiteindelijk wordt gesteld:

"For REC, Singapore represents the ideal balance between financial return, risks and future opportunities."

en, volgens Erik Thorsen, President en CEO van REC:

"Our future cost position will determine our ability to deliver solar products that can compete with traditional energy sources in the sunny areas of the world without government incentives."

Altijd weer lachen, die prozaïsche, ronkende taal waarin deze persberichten vaak gesteld worden, maar dat moge REC of de vele andere PV-concerns vergeven zijn. Het gaat allemaal snoeihard, en de goede kant op. Mooi zo, gaan met die zonnebanaan!

Ik heb het al vaker gezegd, maar ook hier is hij weer zeer van toepassing: who's next?

Lowie: als 't ie d'r eenmaal staat, kom dan een glaasje heffen in Leiden. Thanx for the world news!

http://news.xinhuanet.com/english/2007-10/26/content_6954830.htm (Engelstalig persbericht Chinese site)
http://tinyurl.com/2o8ono (indirecte link naar het volledige, officiële persbericht op de website van REC)


26 oktober 2007: Rechtvaardige prijzen beginnen op stoom te komen. Terwijl het Financieele Dagblad en de grootenergie verbruikers zuchten en steunen, kunnen de salderende terugleveraars van decentrale duurzaam opgewekte elektriciteit zoals zonnestroom hun terecht betere (lees daarvoor in Nederland: iets minder slechte) beprijzing van hun prachtproduct tegemoet gaan zien. De elektraprijzen op de groothandelsmarkt knallen naar nieuwe records (inmiddels 64 euri per Megawattuur), elektra verspillende aluminiumsmelters gaan weer voor het gemak moord en brand schreeuwen over het perspectief voor hun wellicht toch niet meer zo levensvatbare toko, politici gaan zich weer in alle mogelijke hoeken en gaten wringen om vooral geen werkgelegenheid te verliezen (totaal onbewezen, trouwens, want een groot energieverspillend bedrijf doek je niet van de ene op de andere dag op), en we komen stapje voor stapje dichter bij reëelere beprijzing van energie. Omhoog dus. Energie is nog steeds spotgoedkoop, ondanks alle geronk en gemiep daarover (kijk maar eens wat de Denen aan energiebelasting betalen, daar is NL niks bij vergeleken). Energie wordt in onze "moderne" maatschappij nog steeds op alle fronten massaal op onachtzame wijze verspild, dus de trend omhoog is de enige juiste. Of dat nu door "marktprikkels" en/of door staatsingrepen geschiedt, het moet maar eens afgelopen zijn met die belachelijk lage variabele energiekosten. "Vrije" markt of niet, het is inmiddels zo'n beetje een minuut voor twaalf. Wie niet horen wil, moet maar voelen...

Redenen te over om: (a) [prioriteit!] drastisch te gaan besparen op elektriciteitsverbruik in uw woning, gratis en voor niets; (b) zo spoedig mogelijk een fors zonnestroomsysteem te gaan aanschaffen en - voorlopig - maximaal 3.000 kWh per jaar aan overschot van brandschone zonnestroom op het net te gaan zetten om nog iets van uw volstrekt legitieme duurzame investering terug te zien...

http://www.fd.nl/ShowRedactieNieuws.asp?Context=N%7C1&DocumentId=39815


25 oktober 2007: En waar blijven wij? ... Snik! Dat was de titel van de informatieve e-mail die ik van een PV-newbee kreeg over de gigantische groei van de Spaanse zonnestroom markt. Lees: de fysieke, keihard aan het net gekoppelde, en werkende installaties die elk zonnig uur weer vele, vele superschone kilowattuurtjes op het Spaanse net zetten. Dus geen "plannen". Blijft u vooral dit soort leuke berichten opsturen (deze was blijkbaar van PV Resources), als ik een gaatje heb, probeer ik het te plaatsen. Geen garantie, we zitten hier op de grens van de fysieke mogelijkheden... En voeg bij voorkeur altijd een (diepe) link naar het originele bericht toe zodat ik e.e.a. kan controleren. NB: het Engels is ietwat aan de "kromme" kant, mogelijk omdat de drijvende kracht achter PV Resources, Denis Lenardic, van Sloveense komaf is. Doet er niet toe. Het gaat om de hard core feiten, en die zijn spijkerhard... Highlights van Polder PV.

Solar PV capacity in Spain almost doubled
"Last quarter Germany lost some market shares and whilst a moderate growth of approximately 10 % reached a world market share of 49 %. Extreme growth is to be seen in Spain: The cumulated PV capacity of the big PV plants almost doubled in the third quarter of 2007. As in June about 95 MW[p] were installed capacity in September amounted approximately 180 MWp. How long this rapid growth may sustain is hard to say, emphasizes pvresources. At least short-dated a vibrant market development is to be foreseen because several PV plants are built with capacities above 20 MW at present. Europe has further extended it's solar electricity share compared to the rest of the world (market share: approx. 82 %). Significant growth also is denoted in Asia (Korea) and the USA."

De reactie van de inzender van dit spetterende bericht:

"Wij bouwen een kolencentrale. Hoe meer je er op gaat letten (ik ben een redelijk nieuwe PV-junk) hoe meer je het gevoel bekruipt dat wij de boot gaan missen. Het is om te huilen."

Waarvan akte! Nederland heeft nog steeds maar 47 MWp geïnstalleerd PV vermogen en de stasis begint er goed in te slijten... Het volgende bericht wat ik net ontving per e-mail is dan ook ab-so-luut geen toeval...:

"From 6 to 7 November, SolarPlaza is organizing a second dedicated networking and deal-making event in Madrid. The purpose of this event is to learn about the future of the Spanish PV market and to explore investment opportunities in solar park projects.

SolarPlaza has previously organised several international solar PV events and operates as a broker for investors and PV developers.

More information, the official program and a registration form will be available on our website www.solarplaza.com.

I look forward to meeting you in Madrid,

With kind regards"

Edwin Koot
SolarPlaza Director

Cramer, van der Hoeven: KNUPPELS s.v.p. DIKKE!


25 oktober 2007: Geintje... Een van mijn oudere bevliegingen en ideëen heb ik nu maar eens aan het elektronische papier toevertrouwd. Hoe komt Polder PV aan (een deel van) zijn energie? De nieuwe pagina "Muzikale Duurzame Energie" licht een tipje van de sluier op. U weet vast wel meer titels en/of lyrics ter aanvulling. Polder PV publiceert ze gaarne voor u!


25 oktober 2007: Kees van der Leun (Econcern) in Staatscourant. Op mijn inmiddels bijna wekelijkse "rondje Staatscourant in de bieb" kwam ik een interessante bijdrage van Cyriel van Rossum tegen - een interview met de CEO van Econcern (tevens bestuurslid van volle dochter Ecostream), de heer van der Leun, over de ontwikkeling van, o.a., zonne-energie in Nederland. Ik wil u onderstaande citaten uit het stuk niet onthouden, met eronder mijn toelichting cq. commentaar:

"Tot op de dag van vandaag staat de binnenlandse markt in de slaapstand."

PPV: Dit gaat over de NL duurzame energiemarkt in het algemeen. Wisten we natuurlijk al jaren, met grote "dank" aan de diverse kabinetten Balkenende en enkele "paarse" voorgangers, maar leuk dat het eens op deze wijze geformuleerd wordt.

"Als Nederland een rol wil spelen in zonne-energie, zal er moeten worden geïnvesteerd. Je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Als je altijd het goedkoopste wil, ontwikkel je nooit de technologie van morgen."

PPV: Zo, die kan menig Hollander, van Opper-Regent tot Super-Ambtenaar, van Bedrijfsinkoper tot Jan-Met-De-Pet, in de schraalhans-kruidenierszak steken: Toppertje, heer van der Leun, den Spycker op den Hollandsche Kop!

"Als je eenmaal een paneel op je dak hebt, is er geen enkele prikkel meer om dat ding optimaal te gebruiken en te onderhouden. Met een terugleververgoeding wel: de elektriciteit die je zelf niet gebruikt levert je geld op."

PPV: De CEO van Econcern heeft ook uitstekend door dat (alleen) een aankoop subsidie (wederom) tot ellende gaat leiden, en dat een (intelligent) feed-in systeem superieur is boven alle andere ondersteuningsmaatregelen. Echter, van der Leun lijkt hier wel de Duitse klok te horen luiden (EEG), maar niet de klepel te kunnen vinden (of hij is niet goed geciteerd). In Duitsland wordt alle opbrengst van de vaak enorm grote PV-installaties volledig separaat bemeten en voor het volle pond (netkoppeling 2007: 49,21 eurocent/kWh tm. 30 kWp, voor 20 jaar lang) uitbetaald door de netbeheerders. De heer van der Leun lijkt hier te (willen?) suggereren dat een eventuele Nederlandse feed-in regeling (waar nog steeds nixkommanul van zeker is of die er überhaupt komt, er wordt al jáááááren door DE organisaties om gebeden en gesmeekt bij EZ!) weer over de "bestaande" meters via een of andere krankzinnig ingewikkelde salderingsregeling geadministreerd dan wel uitbetaald zou moeten gaan worden. Met alle bijbehorende gifangels met enkeltarief, dubbeltarief, "negatieve meterstanden", de beruchte en volstrekt onacceptabele 3.000 kWh grens, mogelijke "inschakeltarieven" van de door EnergieNed gepushte "slimme meters", etc., etc. Gezien de nog steeds voortdurende misère met de wettelijk verplichte saldering in Nederland (art. 31c van de E-Wet) en de interpretatievrijheid die zowel netbeheerders als leveranciers daarbij voor het gemak in hun voordeel nemen (ten koste van de vaak van niets wetende en totaal weerloze kleine netinvoeders), wordt dat volgens mij dus de zoveelste bureaucratische, marktverstorende duurzame disaster...

"De rest [PPV: 40% van de aandelen van Econcern, 60% is in handen van het personeel en het management] is in handen van de SHV, de voormalige steenkolenhandelsvereniging. Ik denk dat we met deze aandeelhouders niet bang hoeven te zijn voor overname."

PPV: Fossiele energie-holding NUON die Helianthos dunne-laag PV van AKZO overneemt, rabiaat kernenergie promotor en energiereus Delta die samen met een havenbaron-investeerder maar liefst 90% van de aandelen van zonnecelproducent Solland Solar in handen krijgt, en de voormalige steenkolenhandelaren die 40% van de aandelen van het duurzame Econcern in bezit hebben? Mmmmm. Merkwáárdig land, dat Nederland....

Bron: Staatscourant nr. 200/dinsdag 16 oktober 2007: 2. "Eindelijk rugwind op de thuismarkt"


24 oktober 2007: Het voordeel van een Leienaar te zijn... Ik was vandaag boodschappen op de boerenmarkt aan het doen en toen ik naar huis terug wilde fietsen kwam ik op de Breestraat in Leiden (die de Provincie Zuid-Holland tegen de in het referendum geuite wil van het "volk" in desnoods met een dwangbevel van een sociaal-economisch fragenswürdige "light-rail" wil voorzien ten koste van de duizenden fietsers door die veel te smalle straat) langs de bekende boekhandel Kooyker. "Oh ja", flitste er door me heen, dat boek van Floris is misschien al uit. En verdomd, het kleinood van 199 pagina's stond net kakelvers in de kast, dus 14,95 euri op tafel gelegd, en naar huis met dat boek vol duurzaam moois, inclusief heel veel zonnestroom en andere zonne-energie toepassingen.

^^^
De auteur met het kleinood in de hand, en een toepasselijke schemerlamp met een ultrazûnige Pharox LED lamp op tafel...

En wat doe je dan? 's Avonds even naar stadsgenoot Floris Wouterlood gebeld, en per fiets langsgewipt voor een "gesigneerd exemplaar", want er is maar een Wouterlood in Nederland die van duurzaamheid druipt, en dat is "onze" Floris.

^^^
Die gaat vast in waarde stijgen de komende jaren: een gesigneerd exemplaar, opgedragen aan die malle polderboy...

Floris vertelde me dat het boek al in concept klaar was in het historische jaar 2001 (!!!), maar dat geen uitgever zich aan het revolutionaire onderwerp van dat boek (duurzame energie in en rond het huishouden) durfde te "wagen". NB: in dat jaar waren er al honderden huishoudens met zonnepanelen op het dak en die vonden dat toen al ganz Normal... Floris heeft het al die tijd bijgehouden en van updates voorzien. Uiteindelijk werd er gesuggereerd om het boek te laten sponsoren, maar het hier niet met name genoemde grote energiebedrijf was het niet eens met enkele prikkelende, karakteristieke "wouterloodse" passages in het boek, en aangezien de auteur Floris W. heet, werden die passages niet uit de tekst verwijderd, en duurde het dus enkele jaartjes voordat het boek dan toch uiteindelijk door Bruna uitgegeven kon worden. Want inmiddels waren er van die merkwaardige figuren als Al Gore, Bill Clinton, de heer Stern e.a. big shots "in the public picture" gekomen, en toen was er opeens wel volop aandacht voor het onderwerp wat in Nederland eigenlijk al 10 jaar geleden in het brandpunt van de belangstelling had moeten staan (dan waren we wellicht na Duitsland op het erepodium "duurzame energie van eigen bodem" beland...).

<<<
Screendump van bovenste stukje van pagina 190 van "Energie voor het opscheppen" met linklijstje naar zonnestroom websites.

Eeeeuuuuhhhh, beste Floris... mis ik nou wat, of zit ik uit m'n nek te kletsen?

Afijn. Polderjongen krijgt het weer druk met lezen. U hoort hier waarschijnlijk meer van...

Prijssticker op achterflap van "Energie voor het opscheppen". De boekenbranche had blijkbaar wat moeite met dit extreem actuele onderwerp (nl.: duurzame energie), en heeft het boek dan maar fantasieloos onder het algemene hoofdje "Maatschappijvraagstukken" ondergebracht. Bruna zelf houdt het op de eigen website op "Mens en maatschappij algemeen"...
>>>

Floris: van harte! Dat worden weer nachtelijke overuurtjes...

http://www.awbruna.nl/servlet/book?isbn=9789022993637&template=boeken


24 oktober 2007: Energetisch omzettingsrendement van Polder PV. Via mijn (aangepaste) recente bijdrage met de berekening van de data voor het Zevenhuizen project in Apeldoorn kwam ik op de On-line Instralingsschijf van Ecofys terecht (die ik inmiddels als nuttige "tool" in de linklijst heb opgenomen). Met een simpele ingave van uw dak omstandigheden (hellingshoek, oriëntatie), kunt u het maximaal te behalen percentage van de te verwachten opbrengst voor uw lokatie bepalen, maar ook, en dat is leuk, de te verwachten hoeveelheid energie per vierkante meter in GigaJoule (u weet wel, een bekend begrip voor stadswarmte gebruikers).

^^^
Screendump van on-line "rekenmodule" van Ecofys voor een globale bepaling van de lokale instralingscondities voor uw dak (beperkt aantal invoermogelijkheden). Voorbeeld: Polder PV (oriëntatie PV-systeem ZZO (plm. 10 graden oost van zuid), plat dak). Als "plat dak" vervangen wordt door de werkelijke hellingshoek van onze PV-modules (tilt 30 graden), krijgen we hetzelfde resultaat. NB: module werkt ook off-line!

3,88 GJ/m², dus. Van de almanak van de SolarAccess website weten we dat 1 kWh gelijk is aan 3,6 MegaJoule. 1 MJ is dus 1/3,6 = 0,28 kWh, en 1 GJ (1.000 MJ) = 278 kWh. Er zou dus volgens deze berekening een gemiddelde van 3,88 x 278 = 1.078 kWh/m².jaar voor onze instralingscondities gelden. Let wel: in de kuststrook, waar wij wonen, geldt natuurlijk een hogere instraling dan gemiddeld "in het arrayvlak", zoals dat zo mooi heet. Volgens de KNMI "globale instralingskaart" zit Leiden ongeveer op een 375.000 joule/cm² = 0,000375 x 10.000 = 3,75 GJ/m² globale instraling in het horizontale (platte) vlak (!). Hoe bepaal je daaruit nu de instraling in het arrayvlak (30 graden)? Ik heb wel een vermoeden, nl. conversie via de projectie van het platte vlak middels de cosinus van de hellingshoek van de opgestelde modules [dan kom ik nl. voor het KNMI getal van 3,75 GJ/m² in het platte vlak in Leiden uit op 4,57 GJ/m² in het 30 graden tilt vlak], maar ik weet niet zeker of dat een correcte wijze van omzetten is. Na telefonische raadpleging van een expert op dit gebied bespeur ik reeds enkele "gifaddertjes". Als u het weet, mag u het zeggen.

<<<
De beroemde instralingsschijf waarmee u op elke willekeurige plek in Nederland de eigen globale instralingscondities op eenvoudige wijze kunt bepalen. Te bestellen bij Ecofys, maar ook vaak bij de betere PV-leveranciers te bekomen. Er zijn diverse varianten.

Bron: website Ecofys "Solar Services"

Als we voor de gedachtengang voorlopig uitgaan van een instraling van (gemiddeld) 3,88 GJ/m² in het arrayvlak, kunnen we verder gaan rekenen met wat er in onze situatie aan zonne-energie "in" ons PV-systeem zou komen, en wat er al jaren uiteindelijk aan kilowatturen is "uit" gekomen (want daar gaat het natuurlijk allemaal uiteindelijk om). En wat het uiteindelijke "rendement" van het systeem dan wel is. Die output bedraagt, met alle kleinere en grotere probleempjes meegerekend (dus inverter defecten e.d. niet uitgefilterd), over de periode 2002-2006 (5 jaar lang 1.020 Wp in bedrijf) gemiddeld 949 kWh/jaar AC opbrengst, zoals gemeten door de fysiek niet resetbare, continu accumulerende kWh energietellers in de OK4 omvormers.

Energie verwerkend oppervlak
Verder is het belangrijk te bepalen wat nu feitelijk de oppervlakte van onze PV-installatie op het dak is. Beter nog is de vraag te stellen: wat is de oppervlakte van de voor de fotovoltaïsche conversie beslissende werkpaarden in ons systeem, en dat zijn de zonnecellen? (!). Er zit namelijk nogal niet voor de directe conversie van zonlicht bruikbaar materiaal zoals aluminium frames, loze ruimte e.d. om en in de modules, en die mag je natuurlijk eigenlijk niet meetellen (verschilt nl. ook per type module, waardoor je rare, incorrecte vergelijkingen krijgt). Ergo: het feit dat onze (beide typen ACN) modules een oppervlakte hebben van 0,710 x 1,328 = 0,943 m² (en in totaal dus voor de 10 stuks 9,43 m² "in het arrayvlak" claimen), zegt niet veel over de werkelijk voor de conversie beschikbare celoppervlakte. Voor een nauwkeurige berekening moet je dus van de cellen zelf uitgaan. 10 modules (totaal 1.020 Wp), beide types bestaand uit 72 cellen van 10 x 10 cm., geeft het volgende rekensommetje voor het totaal beschikbare fysieke celoppervlak in vierkante meters:

10 [modules] x 72 [cellen/module] x (0,1 x 0,1) [oppervlakte per cel in m²] = 7,2 m² celoppervlak. Dat scheelt nogal t.o.v. voornoemde 9,43 m² module oppervlakte...

NB: zie ook de bijdrage van 2 april 2007: "Opbrengsten anderszins bekeken".

^^^
Fictief en reëel PV-module oppervlak. Bij (energetische) opbrengsten per oppervlakte eenheid moet goed onderscheid gemaakt worden tussen de claim die een zonnepaneel (PV-module) op de fysieke (dak)ruimte legt, en de energetische efficiency per oppervlakte eenheid bij instralings-rendement berekeningen. Een module bestaat immers uit meer dan de werkelijk energie omzettende zonnecellen. A = dikte van het frame, zoals toegepast bij de meeste commercieel ingezette modules in de gebouwde omgeving; B = loze ruimte tussen de cellen en de frame randen (of tussen cellen onderling; de bruine rand is een wat verweerde extra afdichtingskit). PV! = de werkelijk voor fotovoltaïsche omzetting gebruikte oppervlakte, nl. de zonnecel! Voor energetische omzetting bij instralings- en omzettingsefficiency berekeningen dient eigenlijk uitsluitend met het oppervlak van de cellen gerekend te worden (moet op datasheet zijn weergegeven, anders zelf nameten). Voor bouwtechnische claims dient uiteraard van de oppervlakte van de modules zelf uitgegaan te worden (buitendiameter module frame, of bij plat dak de projectie van de omvang van het schuin staande paneel op de vlakke ondergrond; daarbij moet ook rekening gehouden worden met beschaduwing van rijen modules op de achterliggende rijen).
Foto: ACN5000E Shell PV-module, hellingshoek 30 graden t.o.v. de horizon.
© 2007 P.J. Segaar/Polder PV

Systeem rendement
Goed, 7,2 m² celoppervlak dus, waar gemiddeld in de loop van de jaren uiteindelijk 949 kWh/jaar AC kilowatturen uit is gekomen. Dat komt neer op een output van 131,8 kWh/m².jaar voor ons suboptimaal opgestelde, van zeer lange DC-bekabeling voorziene, en met enkele kleinere en grotere probleempjes geconfronteerde, al wat oudere PV-systeem. Wat bestaat uit al een tijd niet meer verkochte, verouderde module types. Tegenwoordig worden alweer een stuk beter presterende PV-modules verkocht die onder vergelijkbare omstandigheden op onze lokatie nog veel meer kWh zouden opbrengen per oppervlakte eenheid, zeker als er ook nog eens efficiënter werkende moderne stringomvormers ingezet zouden worden.

Volgens bovengeschetste berekening van de Ecofys instralingscalculator zou de hoeveelheid instraling in het arrayvlak onder onze opstellings-condities gemiddeld op 1.078 kWh/m².jaar neerkomen. Dan kom ik uiteindelijk op een gemiddeld energetisch systeem omzettingsrendement van 131,8/1.078 = 12,2 procent. Met daarbij de belangrijke aantekening dat ik nog een finale aanpassing wil met de werkelijke gemiddelde instralingsdata van het KNMI, als iemand mij kan vertellen hoe de conversie horizontaal vlak >>> arrayvlak precies berekend moet worden. Omdat het vermoeden rijst dat er voor onze lokatie met een hogere GJ/m² in het arrayvlak gerekend moet worden, is die 12,2 procent een maximale waarde (bij 4,57 GJ/m² kom ik op 10,3%).

Desondanks, 12 (dan wel 10) procent omzettingsrendement van de gratis en superschone grondstof zonlicht op de plek waar het eindresultaat, de geruisloos, reukloos en voor ons project niet zichtbaar en schoon opgewekte kWh direct verbruikt worden of legaal en vrijwel verliesloos het net van de buurman in vloeien. Met een feitelijk al achterhaalde, doch nog vele jaren doorwerkende, vrijwel onderhoudsloze installatie. Dat vind ik toch vele malen acceptabeler dan (de pas na vele decennia bereikte) 40 procent omzettingsrendement van ver van mijn bed en niet door mij te "verkiezen" in de fik gestoken hele vieze kolen waarvan de torenhoge maatschappelijke kosten nog steeds niet tot nauwelijks in de elektriciteitsprijs doorberekend worden. En de omzettings- en netverliezen desondanks wel degelijk door ons allen meebetaald moeten worden in de transport- en leveringskosten van de stroommix die iedereen in het stopcontact afgeleverd krijgt. Polder PV incluis, bij netto netafname. "Level playing field" op een "vrije" energiemarkt? ... my ass...

Gaarne reacties als u het met bovenstaande berekeningswijze of conclusies niet eens bent, of als u aanvullende info hebt!

http://www.solarservices.nl/Instrschijf/instrschijf.htm


 
^
TOP

23 oktober 2007: Lezen Belgen de website van VROM? Je zou het bijna gaan denken. Men "verenigt" zich in het Zonneschakel verband, en kan aldus door collectieve aankoop van zonnepanelen zeer forse kortingen van 15-20% bedingen op de gemiddelde PV-systeemkosten. Volgens de Livios site:

“Wij hebben een prijs verkregen van 4,8 euro per Wattpiek (vermogen van een paneel onder ideale omstandigheden) terwijl de marktprijs 6 euro is,” zegt De Groot. “Hier zit alles in: btw, montage, opstelling… Bovendien is er een garantie van 20 jaar op de omvormer.”

Vette hap! 4,8 Euri per Wp all-inclusive, en dan ook nog eens, en dat verklaart natuurlijk de overweldigende belangstelling van reeds zo'n 250 geïnteresseerden bij de infoavond voor collectieve aankoop van zon-PV en zonnecollectoren, daar overheen ook nog eens de zeer lukratieve feed-in (zon-PV) en andere ondersteuningscondities in Vlaanderen. Dat maakt vooral het gigantische verschil met Nederland uit. En dus vliegt de PV-markt in België.

Maar die 20 jaar garantie op een omvormer lijkt me stug. Ik heb daar nog nooit van gehoord. Wie soortgelijke garantiecondities weet, gelieve dat door te brieven naar Polder PV, want meer dan 5 jaar zit er voor het gros van de producenten absoluut niet in! De vraag is sowieso of omvormers het zo lang zullen uithouden.*

* Nagekomen dd. 27-10-2007. Volgens een e-mail van "oudgediende" Cor van de Water: "Ik denk dat de omvormer die bedoeld wordt de licht -> stroom omvormer is, ofwel het paneel, want daar wordt in het algemeen 20 tot 25 jaar garantie op gegeven." Hmmm, het zou best wel eens kunnen zijn dat de geciteerde inderdaad als "omvormer" niet de DC-AC omzetter heeft willen aanduiden, maar naar het zonnepaneel zelf heeft verwezen. Dank voor de reactie, Cor!

Toch erg leuk nieuws. Volledige bericht:

http://tinyurl.com/yqxptw (lange link naar het bericht op de Livios site, klein gemaakt via de website Tinyurl.com, zie Polder PV link policy bericht.)
http://tinyurl.com/yp4rz6 (lange link naar het uitgebreide bericht over de explosieve ontwikkelingen op de Belgische PV-markt op de Vlaamse DiODE site, klein gemaakt via de website Tinyurl.com)


23 oktober 2007: BP zonnepaneel project binnenkort weer aan het net**. Na de toestanden rond de gigantische terugroep actie in Duitsland en de afkoppeling van o.a. een deel van de BP zonnestroom systemen in de nieuwbouw wijk Stad van de Zon (Heerhugowaard), zal het renovatieproject Zevenhuizen in Apeldoorn na herstelwerkzaamheden binnenkort weer aan het net worden gekoppeld. Het bericht volgens Herberg PV (16 oktober 2007):

PV daken in Apeldoornse wijk Zevenhuizen worden na jaar stilstand weer ingeschakeld

"De ruim 800 kWp aan dak-geïntegreerde PV panelen in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen, die vanwege mogelijk brandgevaar een jaar losgekoppeld zijn geweest, worden binnenkort weer ingeschakeld. Vanaf 29 oktober worden de panelen hersteld en zonodig vervangen. De operatie gaat enkele weken duren en wordt uitgevoerd door het Belgische Lafarge Roof Products. De panelen werden vorig jaar losgekoppeld nadat in Duitsland eenzelfde type paneel van BP Solar oververhit raakte en schroeiplekken veroorzaakte.

Een brandwerende isolatielaag over de aansluiting in het schakelkastje moet voorkomen dat eventuele oververhitting in de toekomst tot verder schroeien of branden leidt. Overigens is de schroeischade in Apeldoorn nooit aangetroffen en werden de panelen louter uit voorzorg losgekoppeld.

De 364 huurwoningen van woningcorporatie De Woonmensen hebben elk 28 BIPV panelen van 80 Wp (dus 2,24 kWp per woning), die gezamelijk ongeveer 750.000 kWh per jaar kunnen produceren. In 2004 heeft De Woonmensen met het project de internationale Climate-Star award voor duurzame energie ontvangen."

© Herberg PV (info deels van De Stentor)

Vooral die laatste alinea, die ik op de Herberg PV site aantrof, is interessant, maar roept ook, zeker na raadpleging van de SenterNovem site, de nodige vragen op. Er wordt namelijk gesproken van 750.000 kWh opwek voor een totaal geïnstalleerd nominaal vermogen van 364 x 28 x 0,08 = 815,36 kWp in Zevenhuizen. Op de SenterNovem projectpagina over "St. Joseph" (voorganger van corporatie De Woonmensen), wordt echter gewag gemaakt van een projectgrootte van in totaal 931,84 kWp bij gebruik van de 80 Wattpiek BP Solar modules. Dat betekent dat er per huis [gemiddeld] niet 28 maar (931.840/80)/364 = 32 PV modules liggen, en als ik mijn foto's goed bekijk, blijkt dat inderdaad te kloppen ("carré's" van 4x8 modules). Op de SenterNovem site wordt verder gemeld dat er voor het totale project 700.000 kWh/jaar wordt verwacht (1.900 kWh/woning) i.p.v. de op Herberg PV gemelde 750.000, en uitgaande van het eerste getal kom ik dan op een genormeerde jaaropbrengst van het hele project van 700.000/931,84 = 751 kWh/kWp per jaar (zie ook berekening onder figuur verderop).

Dat is voor Apeldoorn een realistische gemiddelde genormeerde waarde, zeker met oriëntaties in de wijk die niet pal zuid liggen. Als we uitgaan van de KNMI instralingskaart, de daaruit afgeleide plm. 375 kJ/cm² horizontale instraling voor Polder PV's optimale lokatie Leiden, en de plm. 348 kJ/cm² voor het ver in het binnenland gelegen Apeldoorn (verhouding potentie = 1,08 : 1), met de reeds jaren keihard in de praktijk vastgestelde gemiddelde normopbrengst van 949 kWh/kWp per jaar bij Polder PV, kom ik voor Zevenhuizen in Apeldoorn grof geschat namelijk op een afgeleide normopbrengst van 879 kWh/kWp uit, bij volledig ZZO opstelling zonder beschaduwing zoals bij Polder PV. En dat is een te hoge waarde gezien de verschillende oriëntaties in de wijk. Bij ZW. en ZO. oriëntaties en een dakhelling van rond de 30 graden moet rekening gehouden worden met 90-95% van de maximaal te behalen opbrengst op een willekeurige lokatie in Nederland (instralingsschijf). Dus die 751 kWh/kWp uit de SenterNovem data blijkt een realistische indicatie voor de normopbrengst van het gemiddelde huis te zijn in Zevenhuizen.

^^^
Project monitoring data van het St. Joseph project in Zevenhuizen op de Resurgence site. Type PV systeem: Lafarge IRS 2560 inbouw (met BP Solar 32 x 80 Wp); Mastervolt QS3200 omvormer; 364 woningen. Onduidelijk is vooralsnog wat precies door de rode curve wordt weergegeven. Let wel: er is gemeten tussen het zeer zonrijke jaar 2003 (vanaf juni) tot en met mei 2004. De resultaten kunnen dus enigzins geflatteerd zijn. Beter zou een langjarige meetreeks zijn om fluctuaties in zonaanbod uit te middelen. Kolommen zijn genormeerde maandopbrengsten in kWh/kWp (linker Y-as).
© Resurgence

Als we nu uitgaan van dat "SenterNovem" getal van 751 kWh/kWp, komen we per woning (32 x 0,08 = 2,56 kWp) uit op een gemiddelde te behalen jaarlijkse opbrengst van 1.923 kWh gemiddeld per woning. Met daarbij de belangrijke aantekening dat de huizenblokken in verschillende oriëntaties staan, dus de opbrengsten per type woning zullen behoorlijk kunnen verschillen. Een gemiddeld huishouden verbruikt tegenwoordig al gauw tussen de 3.500 en 4.000 kWh per jaar, dus dat zou betekenen dat in theorie 48 tot zo'n 55% van het verbruik "gedekt" zou worden door de opwek van zonnestroom op het dak van de woning. Vermeden elektriciteitskosten voor de betreffende huishoudens zouden bij een enkeltarief meter bij een globale kWh prijs (all-in) van ongeveer 22,5 eurocent (incl. BTW en energiebelasting) bij een grijs stroom contract (voorbeeld NUON/netbeheer Continuon) gemiddeld neerkomen op een theoretische financiële "opbrengst" (vermeden kosten voor afname van kWh van de leverancier/netbeheerder) van ongeveer 433 euro per jaar per huishouden. Voor een dubbeltarief meter is de verhouding tussen invoeding door de week (hoog tarief) resp. in het weekend (laag tarief) bepalend voor de uiteindelijke opbrengst (je kunt dan het beste rekenen met 5/7 x hoog tarief plus 2/7 x laag tarief voor een benadering).

In de Zevenhuizen WijkWeb en Stentor artikelen is sprake van het (ik neem aan tijdelijk) intrekken van de aan de plaatsing van de PV-systemen gekoppelde huurverhoging door de woningcorporatie De Woonmensen. Ik ben erg benieuwd wat die huurverhoging dan wel heeft ingehouden (of alsnog gaat worden na heroplevering van de installaties), want die zou eigenlijk per oriëntatie van de betreffende woning verschillend moeten zijn omdat de opbrengsten nogal van elkaar kunnen afwijken. Bovendien zou een huurverhoging van een paar honderd euro/jaar een enorme impact hebben op het type huishoudens wat in die woningen woont/komt te wonen (niet iedereen begrijpt de kosten/bate analyses die je met dit soort projecten voor de bewoners moet maken). Als er mensen zijn die hier meer van weten, en meer cijfermateriaal (en/of bijvoorbeeld de brieven van de woningcorporatie aan de bewoners) hebben, laat het Polder PV s.v.p. weten. Plaatsing van info over dit project op Polder PV kan uiteraard anoniem.

NB: de afkorting "BIPV" is geen type aanduiding, maar betekent: building integrated photovoltaics (in dit geval: in het gerenoveerde dak geïntegreerde PV-installatie, dus geen "op-dak", maar een "in-dak" systeem, zie foto bij het bericht van 3 augustus 2007).

**Berekeningen aangepast nadat het SenterNovem artikel over het project was gevonden! Zie echter ook nagekomen bericht van 27 oktober met nauwkeurige simulatieberekeningen door Rob de Bree!!!

http://www.dakweb.com/RB/2002-10/zonnepanelen2002-10.html (artikel op Belgische webpagina met de gewraakte 750.000 kWh maar ook met leuke renovatie foto's) [nagekomen, met dank aan Herberg PV]
http://www.destentor.nl/apeldoorn/article2019440.ece (oorspronkelijke artikel, lezersreacties)
http://www.resurgence.info/ (pv & monitoring >>> Netherlands >>> St. Joseph)
http://www.senternovem.nl/duurzameenergie/deplanner/DEN-planner_projecten/St_Joseph_zonnedaken.asp (projectpagina op de SenterNovem site met waarschijnlijk correcte data; hiermee zijn de nieuwe berekeningen gedaan)
http://www.ww7.nl/?q=node/603 (Zevenhuizen WijkWeb site)


23 oktober 2007: Oh ja, bijna vergeten... Maar u wist het vast al, gezien de enorme publiciteit rond "de race", incl. een miniem fragment op het NOS Journaal en meer "cover" op andere zenders. De World Solar Challenge 2007 is weer bezig, met ditmaal meer "down to earth" (???) zonne racewagens die steeds meer aan "conventionele" eisen van het wegverkeer moeten voldoen, en desondanks wederom snoeihard over de weg scheuren. Op solar power. Het aantal websites rond dit fenomeen is niet meer te tellen, en ik doe er ook geen poging toe. De ene nog gelikter dan de andere, soppen geblazen. Wubbo ("der Ockels") heeft weer de tijd van zijn leven, maar de race is nog niet gereden. NUON kan weer leuk reclame maken, terwijl we nog steeds met trommelende vingers zitten te wachten op het eerste door van Halderen (CEO NUON Holding) beloofde Helianthos dunnelaag zonnepaneeltje op een Hollands Dak (wat dan ook nog een jaartje of 25 zonder problemen de Nederlandse weer- en dak condities overleeft)...

U snapt hem al: Polder PV is en blijft niet zo'n autoliefhebber (zacht uitgedrukt). Zelfs al wordt 'ie voor 100 procent door Amon Re op snelheid gehouden. Want zelfs een snelweg boordevol elkaar dood en verderf toewensende super"milieuvriendelijke" zonneauto-filerijders, en een groot deel van de openbare ruimte volledig bezet door stilstaand hypermodern zonne-energie-blik-op-vier-(dan wel 2, 3)-wielen, is en blijft een huiveringwekkend en niet erg nastrevenswaardig toekomstbeeld wat de polderboy betreft...

Verder hartstikke geinig allemaal, hoor, en vooral zo doorgaan, ook met de zonneboot races, zonnezeepkar races, zonneduikboot races, zonne???vliegtuig races, etc. No problem. Goed voor de teambuilding, en wellicht komen er nog leuke vindingen uit tevoorschijn. May the best win.

Jeroen Haringman houdt het allemaal wel keurig voor u bij. One of many:

http://www.solarwebsite.nl/nieuws/nieuws.htm


23 oktober 2007: Goede nieuwe PV (nieuws-)site. Polder PV bestaat al een tijdje, en het gevaar bestaat dat hij zijn "scherpte" verliest. Zeker in tijden dat je bijna letterlijk ondergesneeuwd raakt in nieuws over (duurzame) energie. Gelukkig wordt hij af en toe weer wakker geschud door nieuwe initiatieven op het vlak van degelijke nieuwsgaring over zonne-energie, en daar is er weer een bijgekomen. Berend Wagenvoort uit Apeldoorn staat sinds 30 mei 2007 met zijn initiatief "Herberg PV" op mijn PV-newbee pagina, en hij heeft zijn site razendsnel ontwikkeld, zo blijkt bij een snelle inspectie door de geheime dienst van Polder PV. Op zijn homepage staan al talloze zeer goede en actuele nieuwtjes op het gebied van zonnestroom en duurzame energie, in een bondige stijl (niet die vaak vermoeiende, diepgravende verhalen die u van Polder PV gewend bent). Complimenten, Berend, dat gaat de goede kant op!

Maarre, dat berichtje van Conergy op Herberg PV (19 september 2007): 25 MWp aan zonnepanelen per jaar in Nederland gaan installeren door dat Duitse concern? Waar halen zij dat bizarre getal vandaan (er staat nu na jarenlange stilstand in totaal nog steeds maar 47 MWp...)? En hoe dan? Met een aanschafsubsidie van Cramer? In het hedonistische krentenwegersland Nederland, waar de inwoners vaak liever hun zuurverdiende centjes uitgeven aan de zoveelste nog dikkere, fossielen vretende en geld verbrandende SUV, of aan het tigste spotgoedkope CO2 uitbrakende cheap-flyer reisje naar het oorlogszuchtige zonnige Turkije, dan aan verduurzaming van hun eigen huis? ... Ergo, lieber Freunde van Conergy: Forget it but!

Desondanks (de getallen zijn natuurlijk niet van Herberg PV): laat de kwaliteit van de nieuwkomers tot de ondergang van Polder PV worden. Dan kunnen we weer wat andere dingen gaan doen dan de hele dag achter de computer zitten. De een zijn dood is immers nog altijd de ander zijn brood...

http://www.herbergpv.nl/


23 oktober 2007: Grafiek update. Hé, hé, het heeft even geduurd, maar de grafieken in de sectie totaaloverzichten zijn weer ververst. Door onze vakantie, het feit dat de meterstanden voor zowel 1 september als voor 1 oktober geïnterpoleerd moesten worden (afwezig, dus geen meetdata van de OK4 omvormers), en er bovendien forse aanpassingen van de spreadsheets nodig waren door de opname van 2 "nieuwe" 108 Wp modules in ons systeem, heeft het allemaal wat langer geduurd dan bedoeld.

Dagoverzichten zijn tot en met 15 oktober ververst, weekgrafieken tot en met week nummer 41. De interpolatie voor 1 september heb ik gedaan m.b.v. de berekeningen van Rob de Bree uit Minnertsga, die instralingsdata van het vlak bij Leiden gelegen vliegveld Valkenburg tot zijn beschikking heeft, en dus een betrouwbaar referentiekader heeft voor onze potentiële opbrengsten. Er zijn, met de gegevens van Rob, wel enkele kleine fluctuaties in de loop van de tijd (ik kreeg van hem data van de afgelopen drie jaar), maar de gesimuleerde resp. de gerealiseerde data komen aardig overeen. Vandaar dat ik zijn gegevens heb gebruikt voor de extrapolatie van de opbrengst voor de maand augustus, waaruit de fictieve meterstand voor 1 september is bepaald. Vandaar dat de balkjes voor de maanden augustus en september in de maandgrafieken grijs zijn gemaakt.

Voor 1 oktober (toen we een paar dagen in het natte Brabant aan het fietsen waren) heb ik de meterstand met eigen gegevens redelijk betrouwbaar kunnen interpoleren, vanwege de krap er omheen liggende wel gemeten data.


22 oktober 2007: Sharp terug van "weggeweest". Het leek vorig jaar even wat "minder" te gaan met de (uitbreiding) van de productiecapaciteit bij 's werelds grootste zonnecellenbakker en PV-module producent. Het Duitse Q-Cells en de Chinese megagroeier SunTech (die zojuist een contract heeft getekend voor de levering van een slordige 510 MWp aan silicium wafers door ReneSola Ltd....) begonnen namelijk hard in te lopen op Japans' trots in bange dagen. Zie daarvoor ook het bericht van 10 april 2007 met een grafisch overzicht van de 20 grootste PV-producenten op Moeder Aarde. Inmiddels bereikt ons het goede nieuws dat de plannen van Sharp om de productie van dunne laag modules fors uit te breiden volgend jaar inderdaad gerealiseerd gaan worden, en wel bij de beroemde Katsuragi productie locatie in de Nara Prefectuur (O. van Osaka). De nog even voortdurende mondiale tekorten aan PV-grade silicium nopen ook deze "klassieke" kristallijne producent tot het kiezen van een tweede route en hun reeds bestaande, magere productiecapaciteit van 15 MWp aan dunne laag modules in 2008 te gaan uitbreiden met "several hundred" aan MWp (in het bericht van 3 augustus 2007 gaat het zelfs om 1 GWp aan extra capaciteit...). De dunne laag modules van Sharp kunnen met 99% minder Si toe dan hun kristallijne neefjes, waardoor de kostenvoordelen voor Sharp navenant zullen zijn. Sharp heeft in Katsuragi momenteel een aanzienlijke capaciteit van 710 MWp, maar met de nieuwe plannen zal de toekomstige verhouding in productie heel wat anders komen te liggen dan de huidige "magere" 2% dunne laag modules op het totaal.

Volgens industriële bronnen zou de niet door Sharp gepubliceerde investering voor de geplande uitbreiding wel eens meer dan 10 miljard (engels: "billion") Yen kunnen bedragen, bij de huidige wisselkoers van 0,0061 Yen per Euro een "staggering" som van ... 61,4 miljoen Euro.

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/nb20071020a7.html (nieuwsbericht uitbreiding)
http://sharp-world.com/corporate/news/070124.html (achtergronden van de door Sharp ontwikkelde "stacked triple-junction thin-film solar cells" die mogelijk in de nieuwe fabriek massaal geproduceerd gaan worden)


21 oktober 2007: Nog steeds forse vermogens uit de najaarszon. Het was rond het middaguur (13h07) weer "bal" bij Polder PV. Tussen de reflecterende wattenwolken door knalde het systeemvermogen van onze 12 "oude" Shell modules momentaan omhoog naar 958 Watt AC. En dat reeds bijna een maand na het ingaan van de astronomische herfst (23 september, 9h51 UT = 11h51 MEZT). Bovenste rij per sequentie: kWh meterstand van de actuele inverters binnen de getoonde groep, onderste rij: AC vermogen in Watt van de betreffende omvormer (onderste plaatje: totale kWh resp. AC vermogen van de actuele OK4 omvormers):

^^^
4x 93 Wp ACN2000E (ZZO), gemiddeld AC-vermogen 71,8 Watt/module
^^^
6x 108 Wp ACN5000E (ZZO), gemiddeld AC-vermogen 83,7 Watt/module
^^^
2x 108 Wp ACN5000E, pal zuid, nieuwe omvormers, gemiddeld AC-vermogen 84,5 Watt/module
^^^
Totale kWh resp. AC-vermogen van alle 12 modules, gemiddeld AC-vermogen 79,8 Watt/module
nominaal: 0,78 Watt/Wattpiek. NB: totale kWh meterstand correspondeert niet met uiteindelijke cumulatieve productie van Polder PV (inmiddels al ver over de 6 Megawattuur sinds de start van het zonnestroomavontuur in het voorjaar van 2000), omdat uit het systeem verwijderde omvormer meterstanden niet in dat eindtotaal meegenomen worden door het logging programma. Actuele omvormers zijn van diverse jaarklassen/leeftijd en geven binnen dezelfde groep wat uiteenlopende waarden te zien, bij schakeling op identiek(e) opgestelde modules en bij dezelfde lichtcondities.

Bij bewolking zakt het totale AC-vermogen van de huidige systeemconfiguratie weliswaar overdag terug naar waarden tussen de 150 en 400 Watt, afhankelijk van de bewolkingsgraad, maar bij een computerverbruik van rond de 105 Watt (off-line, ADSL modem uit, met flat-screen monitor, gemeten m.b.v. Wetekom digitale meter) zit ik dan toch maar mooi een groot deel van de dag voor u Polder PV actueel op zonnestroom bij te werken en het overschot aan solar power op het net tijdelijk in bewaring te zetten tot het moment dat ik het daar weer rechtmatig kosteloos van terug kan halen zonder de tussenkomst van hoogst irritante en grijpgrage bureaucratenvingers...


20 oktober 2007: Nagekomen: foto's VMMa 280 kWp PV-systeem Vilvoorde (B). Zie in het oorspronkelijke bericht, met dank aan Oskomera.


19 oktober 2007: Alvast een duurzaam Sinterklaas cadeau'tje... Ik had van mijn zeer veelzijdige en diep in duurzaamheid gedompelde mede-stadsbewoner Floris Wouterlood (u weet wel, de drijvende kracht achter Zonnestroompanelen in Nederland Punt Nl, voorzitter van de Zonnestroom Producenten Vereniging, en van de Leidse variant Zon&Licht) al een tijdje geleden vernomen dat hij met "een boek" bezig was. Ik had daar al een tijdje niks meer van gehoord, maar nu valt opeens dat ding uit de hemel in de vorm van een zeer intrigerende cover op zijn website, met een inhoudsopgave waar je U tegen zegt. Het ding barst zo te zien van zonne-energie en diverse andere duurzame energie technologieën, en als u Floris of zijn website een beetje kent, zou het me niets verbazen als het heerlijke leeskost zal blijken te zijn. Het boek staat nog niet vermeld op de site van de uitgever (A.W. Bruna, Utrecht), maar als je eventjes op "Wouterlood" zoekt komt u op twee zeer onverwachte andere uitgaves van onze Zonnekoning. Iets met vliegtuigen, wat een tipje oplicht van een van zijn bij de "incrowd" bekende schuilnamen. Dezelfde Floris, dus, ik zei al dat hij een veelzijdig man is.

Ik heb meteen maar even het antwoordapparaat van hem ingesproken om te trachten een exemplaar van "Energie voor het opscheppen" te pakken te krijgen. We zijn zéééér benieuwd naar de inhoud!

Floris: van harte gefeliciteerd met een boek wat hopelijk de Knaller van Sinterklaas gaat worden. Heb je al een paar exemplaren klaarliggen voor de ambtenaren bij EZ en VROM?

Inhoudsopgave in pdf file op http://www.zonnepanelen.wouterlood.com


19 oktober 2007: Begint lekker te lopen in Vlaanderen. Sinds de regering volwaardige ondersteuningsmaatregelen zoals een decent feed-in systeem en een zogenaamd "topprestatiesysteem", met name interessant voor bedrijven die het beste PV-spul in huis willen halen voor maximale opbrengsten, in het leven heeft geroepen, gaat het hard bij de zuiderburen met de mooie projecten. Zie ook het eerdere bericht van 11 oktober jl. In Vilvoorde, iets benoorden Brussel, is op het platte dak van de radio- en televisiestation moedermaatschappij VMMa (Vlaamse Media Maatschappij), sinds september een (volgens het VMMa bericht uit 1.447 PV-modules bestaand) 10.000 m² groot zonnestroom systeem aangelegd wat per jaar zo'n 300.000 kilowattuur moet gaan produceren. Er is voor dit systeem door het Ministerie van Economische Zaken (!!!) een innovatiesubsidie van 400.000 Euro uitgekeerd (de minister had voor dit soort leuke geintjes 108 miljoen euri beschikbaar in 2007...). Minister Moerman: "Economie en ecologie zijn niet elkaars rivalen, ze zijn elkaars bondgenoten". Ik krijg erg natte dromen bij het vooruitzicht van een vergelijkbare stellingname uit de mond van onze Minister van der Hoeven ...

Nagekomen: technische data en foto's
Van Marten Driesser van Oskomera uit het Noord-Brabantse Deurne, kreeg ik een verrassend mailtje met de volgende technische data en foto's. Dit bedrijf (wat fraaie gevelconstructies maakt en diverse smaakmakende zon-PV projecten heeft verzorgd in Nederland), heeft namelijk de onderconstructie van het VMMa PV-systeem berekend en geleverd. De installatie bestaat volgens Oskomera uit 1.332 stuks Solarwatt P210 panelen (mogelijk dus een nominaal vermogen van 279,72 kWp?) waarvan de gelijkstroom opbrengst naar AC-netstroom wordt omgezet door 37 stuks SMA SunnyMiniCentral 7000HV omvormers. De uitvoerende partij is Belpower uit Vilvoorde/Brussel (zie ook hun persbericht). Marten, hartelijk dank voor de nagekomen info en de mooie foto's!

^^^
Opbouw werkzaamheden voor de ondersteuningsconstructie van het PV-systeem.
Zo te zien losse massieve metalen driehoek profielen, met ballast tegels gefixeerd
op een metalen (?) felsendak.
^^^
Opgeleverde installatie, met als ondergrond de reflecterende folie. Bakken maar,
die zonnestroom kilowatturen! Beide foto's (hier verkleind) met dank aan Oskomera.

In het gebouw zijn tenslotte een hele reeks van energiebesparingsmaatregelen getroffen en is er, heel byzonder, op het platte dak een witte folie (toplaag: acryl) aangebracht die de warmte instraling in de zomer door overmatige reflectie van zonlicht fors moet verminderen en dus de koelingsbehoefte omlaag zal schroeven. Bovendien zal door de toegenomen reflecties van de felwitte dakbedekking (DERBIBRITE van Imperbel, 76% van het zonlicht reflecterend), het totale rendement van de PV-batterij in positieve mate worden beïnvloed (verwachting: 4,5% extra elektra opwek!). Totale investering dakrenovatie: 2 miljoen Euro, verwachte besparing van alleen al de folie 7%.

Klein "minpuntje" in de tekst van het uitgebreide artikel: "Als je wil dat de elektriciteit die je zelf maakt goedkoper is dan diegene die je aankoopt, moet je op dit moment nog verhuizen naar de Sahara. Maar dankzij de dalende prijs van de zonnepanelen en de stijgende kost van de energie zal die rendabiliteitsgrens steeds verder opschuiven naar het noorden. Volgens die studie zal die grens over 20 jaar in België liggen."

Even afgezien van die laatste opmerking, die gezien recente ontwikkelingen wel eens veel te negatief gesteld zou kunnen zijn: Wat hebben sommige mensen toch elke keer weer met die vreselijke levenloze woestijn op dat (arme) continent als het over zonne-energie gaat? Hoppa, niet zo zeuren, eigen dak vullen met blauwe paneeltjes, stekker in het stopcontact, invoeden, en verder zwijgen over die veel te vaak genoemde bak met zand aan de andere zijde van de Mediterrannée. Straks dondert Brinkhorst weer in de openbare ruimte, dat kunnen we absoluut niet hebben, want die Bru(u)t(us) heeft de definitieve dolksteek in de rug van het pasgeboren kindje genaamd zon-PV in Nederland gegeven met zijn bespottelijke opmerkingen over die Sahara...!

Meer info op:

http://www.derbigum.nl/NL_products_derbigum-brite.html (reflecterende dakbedekking Derbibrite)
http://www.envirodesk.com/node/42566 (technische info installatie/dakbedekking)
http://www.vtm.be/persberichten/index_zonnecentrale.htm (uitgebreide achtergrond info)


18 oktober 2007: Het begint hem nu echt te "knijpen" in de U.S.A. Schuimbekkend rollen ze over elkaar heen, maar goddank zijn er ook slimbo's die gebruik maken van de netelige situatie en er opportunistisch eventjes wat "duurzaam doorheen gaan rammen". Niet lullen met een paar PV-paneeltjes (hoewel dat nu ook een beetje "los" begint te komen bij de Yankees), gewoon eindelijk die lang beloofde CSP zonthermische centrales uit de (soppige?) grond van Florida en de (stoffige?) bodem van California rammen. Paar tientallen kilometers vacuümbuizen uit Duitsland aan laten rukken, paar ton paraboolspiegel in een bootje de oceaan over, en neerplempen die zooi in een van de talloze door militairen vergiftigde woestijnen of op een door orkanen platgewalst stukje Florida. Hoppala, buisjes aansluiten, fors stoomturbinetje aankoppelen, spiegeltjes richten, eeeeuuuhh, vet, héél vet kabeltje ergens naar een stopcontactje in Verweggistan aanleggen, and Go, Dear Amon Re, GO!

Twee CSP trogcentrale "parkjes". 2.500 Megawatt, van de goed met oliedollars gevulde handen van enkele zéér grote "utilities"... Pfoe. Da's zweten. Tja. Wie diep gezonken is, moet van VER komen. Good luck to you all. Moge dit moois maar rap flink wat vervolg krijgen, dat gaat die olieboer uit WindStaat Texas echt niet meer meemaken. Tenzij hij na zijn aankomende retirement zelf een windparkje gaat beginnen...

Lees vooral ook de zeer informatieve reacties onder het bericht.

http://www.peakoil.nl/2007/10/05/vs-2500-megawatt-aan-thermische-zonne-energie/


16 oktober 2007: What a beautiful day! Er was weer een mooie najaarsdag voorspeld, en die is uitgekomen. Niet alleen 4,436 kWh op de teller aan pure zonnestroom. Maar ook een experimentje met dat al jarenlang dagelijks met veel plezier gebruikte fantastische monitoring programma voor de OK4E-100 omvormers. In dat programma (versie 3.1.42) zit namelijk ook een "kleine" uitvoering verstopt die je ergens op de desktop in een hoekje kunt proppen en als je op de computer werkt continu kunt volgen, daar de "real time logging" van de OK4 data manager volledig op de achtergrond werkt, vrijwel nooit problemen met gelijktijdig draaiende andere programma's veroorzaakt, en ondertussen ook probleemloos de actuele data op hetzij de volledige "matrix", hetzij het minischerm toont. En ook nog eens continu "logt" (data wegschrijvend naar de harde schijf met een van tevoren ingestelde, en bij opstarten automatisch lopend logging interval, bij Polder PV ingesteld op 5 minuten).

Ik heb vandaag dat kleine "schermpje" de hele dag op de monitor gehad en om de zoveel tijd een screendump van het schermpje gemaakt tussen de andere computer bezigheden door. Nadat er geen verandering meer in het scherm zichtbaar was (automatisch afschakelen van alle 12 de omvormers rond 18h45, i.t.t. het "hoofdscherm" van de manager, blijven de geaccumuleerde "energiebalkjes" dan zwart van kleur en verandert er niets meer), heb ik een animatie van dit schermpje gemaakt. Hier komt 'ie (muis over het plaatje brengen, dan start de animatie vanzelf; herstarten door dezelfde muismanipulatie toe te passen):

^^^
Move mouse over image to start animation of full mini-screen sequence of OK4 data manager on (almost) cloudless autumn day, October 16, 2007. Animation stops automatically. Restart by manipulating mouse pointer again.
© Peter J. Segaar/Polder PV
Oct. 2007

Korte uitleg: kleur van de kolommen geeft het actuele vermogen tijdens opname/wegschrijven logdata weer, hoe lichter de kleur, hoe meer/feller/loodrechter de zon op de PV modules scheen (interval categorieën van 10 Watt AC vermogen). De linker 4 modules zijn 93 Wp, de rest van de kolommen geven de 108 Wp AC-modules weer. Helemaal rechts de 2 "nieuwe" 108 Wp modules die pal zuid staan (en die ongebruikte, zeer goed werkende OK4 omvormers geschakeld hebben gekregen), i.t.t. alle andere modules die ZZO gericht staan. Maximale vermogen om 13h25 was 745 Watt AC (0,60 Watt/Wp). De hele dag was het vrijwel onbewolkt, met felle zonneschijn en een lekker windje. Variaties tussen de omvormers op de 108 Wp PV-modules worden veroorzaakt doordat ze van nogal verschillende "leeftijden" zijn en - wat de oudere exemplaren betreft - deels reeds een tijd aan de elementen blootgesteld zijn geweest toen ze nog onder de zonnepanelen buiten op het dak gemonteerd waren. De verschillen in hardwarematige prestaties en integriteit, en dus ook de uiteindelijke AC-output van de diverse exemplaren nemen toe in de loop van de tijd.

"W" staat voor het actuele AC-vermogen van alle omvormers op het moment van de screendump, en "kWh" voor de totale geaccumuleerde AC-opbrengst van alle 12 omvormers in het systeem sinds de automatische dag start reset aan het begin van de dag.

Geinig hé, dat OK4 programma?

Wie gaat dat de ontwerpers van NKF nadoen voor andere omvormers? Ton Peters mag natuurlijk niet meedoen met zijn superieure DC/AC-logger, want die is "hors categorie". We moeten met dit soort verzoeken natuurlijk wel op een "level playing field" blijven, beste Ton...


16 oktober 2007: Hoe reken ik mezelf rijk? De polderjongen stuitte bij toeval weer eens op een opmerkelijk staaltje "de realiteit (heel wat) rooskleuriger voorstellen dan hij is" op een website van een commercieel aanbieder van zonnepanelen. Hij greep daarop de elektronische zakjapanner, vulde wat celletjes in Excel in, maakte er weer mooie grafieken van ... é voila! Weer een paar mythen over "terugverdientijden" en te verwachten financiële opbrengsten doorgeprikt. U vindt het hele verhaal, plus interactieve grafiek op een nieuwe pagina in de voor 'Ollanders natuurlijk erg interessante (doch nog in de steigers staande) sectie financiën...


11 oktober 2007: Waar blijven de zonnepanelen, hoogweledelzeergeleerde Alma Mater? Student Energie- en Mileuwetenschappen Douwe Beerda windt zich "nogal" op over het feit dat zijn op het vlak van CO2 reductie ambitieuze universiteit niks met die prachtige zonnepanelen doet. Hij heeft een soort van "open brief" aan het College van Bestuur geschreven. U vindt hem op de Groninger Internet pagina. Toppertje, Douwe. Knuppels en goed argumenten. Dat hebben we nodig. Wellicht is het elders op die elektronische krant te vinden bericht "Meest linkse college in Groningen lijkt ook meest bedaagde college sinds jaren" debet aan het uitblijven van krachtdadige maatregelen in zijn stad met als motto: Een beter milieu begint bij jezelf...

Reactie van de aangever van het bericht: "Och ik begrijp het wel; die hoogleraren zitten in salarischaal 300+. Nu kan er geen paneeltje meer vanaf..."

OK, dan maar over een heel andere boeg: Welke Leidse corpsbal gaat onze eigen gewaardeerde Alma Mater het vuur aan de schenen leggen op het vlak van duurzame opwekking van eigen zonnestroom? Er worden "nogal" wat kilowatturen er doorheen gejaagd in de talloze (vaak oude) universiteitsgebouwen, namelijk , dus een massieve energiebesparingscampagne, gecombineerd met (gedeeltelijke) opwekking van de eigen duurzame energie (in deze volgorde, s.v.p. ...) lijkt me wel het minste om die goeie oude RUL weer volop in the picture te krijgen. Het Academiegebouw aan het Rapenburg staat alweer een tijdje flink in de steigers, dus als u opschiet, kan er vast nog wel een grote hoeveelheid high-power PV-modules bij, op het te renoveren dak. DEZE mooie zwartjes, bijvoorbeeld...

Overigens, Douwe: er gebeurt best wel eens wat, hoor, op dit vlak, in Groningen. Kijk maar eens met Live Search (met 3-D aanzichten uit vier windrichtingen!) naar jullie bloedeigen Provinciehuis...

http://www.gic.nl/verlengdBericht.asp?katern=1&ali=33196


11 oktober 2007: Such is the incredible power of a feed-in tariff... Regelmatig vindt u de bewijzen daarvoor op Polder PV en menig serieuze website die diep in de zonne-energie materie graaft. Ditmaal uit België - meer specifiek: Vlaanderen - wat vleugels aan het krijgen is, met name door de decente vergoeding van 45 eurocent per kilowattuur netinvoeding, uit te keren middels eenvoudig te verzilveren Groencertificaten (á 450 euri per MWh). Ik pluk het leukste stukje uit het hieronder gelinkte artikel van de Habitos site ("alles over wonen in België").

Iedereen investeert
"Het in Vlaanderen opgesteld vermogen vertienvoudigde op amper drie jaar tijd. Van ongeveer 1.100 kWp in 2004, over 1.600 kWp in 2005 en 2.350 kWp in 2006, tot bijna 13.250 kWp in 2007. En dat zowel bij gezinnen als bij bedrijven.

Het aantal subsidieaanvragen (en het opgesteld vermogen) stijgt bij huishoudens van 173 (voor 400 kWp) in 2005 over 400 (voor 1.150 kWp) in 2006 naar 1.600 (voor 5.000 kWp) in 2007. Bij ondernemingen stijgt het jaarlijks bijkomend opgesteld vermogen van 600 kWp in 2006 tot 4.850 kWp in 2007."

NB: In Nederland stijgt al jaren het netgekoppelde PV-vermogen vrijwel niet, en ligt ondertussen (volgens het CBS) rond de 47 MWp. Vlaanderen heeft nu in drie jaar tijd al 13,25 MWp bereikt. Als ze zo doorgaan in dit groeitempo, halen ze Nederland in een paar jaar in, als er hier niets gebeurt (let wel: alleen in Vlaanderen, dan reken ik Wallonië nog niet mee...).

^^^
Geplaatst (netgekoppeld) PV-vermogen volgens CBS (NL) en volgens het Habitos artikel (Vlaanderen). Data 2006 CBS zijn voorlopig (1,5 MW[p] bijgeplaatst) en zijn waarschijnlijk inclusief autonome systemen (formulering is nl.: "in gebruik genomen panelen"), die echter een marginaal deel van het totaal uitmaken. Bovendien zijn cijfers met de nodige onzekerheden omgeven (7,5%). Data 2007 nog onbekend, maar dat kan niet veel zijn gezien de voortdurend slechte marktsituatie (lees: ingestort, vrijwel het enige wat er nog geschiedt is import/export). Trend is in ieder geval in Nederland stilstand sinds afschaffing van de (gestapelde) aankoopsubsidies, eind 2003. Vlaanderen vliegt met introductie van een wettelijk ingekaderde feed-in regeling, per 1 januari 2006, en andere marktbevorderende maatregelen.

NB: cijfers voor NL zijn mogelijk niet nauwkeurig vast te stellen aangezien diverse bedrijven (in en na de hoogtijdagen) niet bij Holland Solar aangesloten waren, en er diverse grijsimporten zijn geweest [ook nu nog]. Zet er dus een klein zoutvaatje naast. Voor historische details Nederland, zie uitgebreide grafiek n.a.v. CBS rapport 2005.

Conclusie: zie de titel van dit bericht. Wanneer gaat u een brief naar Economische Zaken schrijven? Die vinden dit soort extreem goed werkende regelingen namelijk "marktverstoring" (zie die ge-wel-di-ge "Aap uit den mouw" van EZ in die typische, 15 pagina's lange bureaucratenbrief aan de Tweede Kamer n.a.v. de post-Rekenkamer MEP-storm, van 29 juni 2007). Vraag dan meteen even na of ze die onwaarschijnlijk bizarre stellingname effekes in kristalheldere Jip en Janneke taal aan u uit willen leggen, wat ze daar nu eigenlijk werkelijk mee bedoelen, op welke onzin ze dat baseren, en waarom "het" in Duitsland dan wel al zeven jaar realiteit is en in het vergelijkbare Nederland niet mogelijk zou zijn. En, natuurlijk, wat EZ aan die volslagen onhoudbare situatie denkt te gaan doen. Stuur het antwoord ook s.v.p. door naar Polder PV, die het - eventueel anoniem - gaarne wil plaatsen.

Smakelijke analyse van Vlaanderen zonnestroom turbo:

http://www.habitos.be/item.asp?Item_ID=1818


 
^
TOP

10 oktober 2007: Verbijsterende hoeveelheid Europese ondersteuning voor Concentrating Solar Power. N.a.v. een stukje in Nieuwsblad Stromen en een link van een zeer actieve PV collega naar het Europese document "Concentrating Solar Power. From Research To Implementation" (39 pagina's), bereikt ons het volgende ongelofelijke nieuws: de commerciële inzet, en de ontwikkeling van een hele reeks van zeer geavanceerde research projecten aan deze serie grootschalige zon-thermische technieken, gaat de komende 6 jaar het onwaarschijnlijke bedrag van 50 miljard Euro krijgen van de Europese Commissie. Samengevat op pagina 7 uit het rapport:

"EU research moves into the future– FP7 and the Energy Technology Plan
The EU will continue to promote research into solar power in the years ahead, reflecting the strong interest in this technology. Solar research will be promoted within the 7th Framework Programme (FP7) that will run from 2007 to 2013. The € 50 billion FP7 has four main components:
• Cooperation – Collaborative research in ten priority areas: € 32,413 million
• Ideas – European Research Council: € 7,510 million
• People – Human potential: € 4,750 million
• Capacities: € 4,097 million

A fifth specific programme under the Euratom Framework Programme concerns nuclear research, worth € 2.7 billion over five years 2007-2011."

Vooral die laatste regel is intrigerend: is het jaar 2007 het begin van het "verstoren" van de balans tussen de reeds tot excessieve hoogte opgelopen historische ondersteuning (lees: unlevel "playing field") van kernenergie naar duurzame energie technologieën als Concentrating Solar Power? Of zitten er hier nog een paar vette adders in het gras? De tijd (en de bevindingen van de noeste bijen van de duurzame energie lobby) zal het leren. Ik heb namelijk zo'n donkerbruin vermoeden waar dat "kernenergie geld" (toch weer zo'n slordige 3 miljard euro!!! Daar kun je in Nederland een he-le-boel daken aan transportverlies-vrij zon-PV mee vullen en voor 20 jaar aan een decent feed-in tarief helpen...) binnen een zogenaamde "duurzame" CSP context heen gaat. En dat heeft te maken met ons bezoekje aan de Franse Cerdagne. Krijgt u nog bericht over...

In ieder geval is de massieve CSP lobby van de laatste jaren, in het volstrekt onbetekenende en onwillige Nederland o.a. door stiching GEZEN gevoerd, blijkbaar niet voor niets geweest en gaan de (vaak totaal verschillende) CSP technologieën en aanverwant onderzoek een zeer hoge vlucht nemen de komende jaren in het zonnige zuid Europa en mogelijk aan de andere zijde van de Mediterranée. Zie de uitgebreide projectbeschrijvingen in het EEG document (enkelen daarvan kwamen al eerder aan bod op Polder PV). Kijk trouwens heel goed bij de deelnemers aan die spetterende projecten: vast terugkerend onderdeel is, uiteraard, het Duitse DLR lab, wat enorm veel energie gestoken heeft in CSP, en daar monumentaal (en uiteindelijk, succesvol) voor gelobby'd heeft bij de Europese Commissie. Verder veel Duitse (en Spaanse, Israëlische, Zwitserse) partners bij de project deelnemers.

^^^
PS10 zonnespiegel heliostaat in het SolarPaces project W. van het ZW. Spaanse Sevilla, met op de achtergrond de toren waarnaar het zonlicht wordt gereflecteerd en voor elektriciteitsopwekking wordt aangewend. Zie ook de bespreking van Polder PV.
© 2007 Concentrating Solar Power – From research to implementation, European Commission (p. 9 van het rapport)

De rest van de kruimels wordt verdeeld over opvallende instituten als het Franse CNRS (high flux onderzoek) en, to name but one, het Bulgaarse (!) Central Laboratory of Solar Energy and New Energy Sources van het Bulgarian Academy of Science (DISTOR project). Er zijn zelfs enkele Nederlandse partijen betrokken: (1) Hexion B.V. (volgens verwijzing op de site nu HyGear B.V. geheten), in het SOLREF project, waarbij waterstof en elektriciteit uit een zogenaamde "thermal solar reformer" geproduceerd zou moeten gaan worden. (2) SPE [NB: "Dutch Society of Petroleum Engineers"?!] en het bekende ECN onderzoekslab in het SOLASYS project voor de productie van synthetisch gas (aandrijving gasturbine) in een "solar receiver reactor". Da's mooi, en ik feliciteer Evert du Marchie van Voorthuysen en de zijnen met het behaalde resultaat, na noeste arbeid. Allemaal te mooi om waar te zijn? We zullen het gaan zien.

Blijft natuurlijk over: en zon-PV dan? Dumpen dan maar? Nope, want zoals al eerder gesteld in een bijdrage van Polder PV in Energie+, gaat CSP sensu lato de wereld óók niet (in haar uppie) redden, en u weet dat Polder PV een groot respect en voorkeur heeft voor de menselijke maat en de kleine, voor u en mij behapbare, begrijpelijke, en te hanteren schaal (u weet wel: "wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd"). Wij gaan op eigen kracht verder, tegen de keer in, uit overtuiging, met harde argumenten, en of het nu 10 miljard wordt, 10 miljoen, of niks: zon-PV zal er blijven, zonnestroom uit op eigen dak geplaatste PV modules (of autonoom in de door de CSP mensen blijkbaar "vergeten" rimboe ver buiten de nu al onleefbare mega-steden) zal tegen de klippen op blijven groeien, de energiebureaucraten die elke keer weer met het (gaap) kulargument komen dat zon-PV (nog) "te duur" is, zullen ongelijk krijgen, en hun kinderen zullen hun voorouders wellicht vervloeken waarom ze niet veel eerder zo'n mooie, eigen duurzame elektriciteit opwekkende doorzicht PV-gevel hebben laten opnemen in hun boven de door zout water ondergelopen polder drijvende huis...

We vechten door, totdat we d'r bij neervallen. Vecht u met ons mee?

http://ec.europa.eu/energy/res/publications/doc/2007_concertrating_solar_power_en.pdf


10 oktober 2007: NIEUW! Belgische PV Newbees gevraagd! N.a.v. een verzoek van Rik Hoorelbeeke of zijn fraaie 4 kilowattpiek PV-installatie ook op de (Nederlandse) Newbee pagina "mocht", heb ik een speciale pagina voor onze Belgische lezers aangemaakt, waarop onze zuiderburen met een vers PV-systeem op hun dak hun verhaal mogen komen doen. Uitdrukkelijk wordt daarbij ook de Frans- en Duitstalige Belgen verzocht om hun ervaringen in te sturen, we leven per slot van rekening in een "global community", of u het nu wilt of niet. Mag best in uw eigen taal; de polderjongen beheerst Duits goed en Frans, met de bekende Prisma woordenboekjes als "backup", in redelijke mate... Rik bijt de (Vlaamse) spits af, zie zijn leuke bijdrage.


9 oktober 2007: Haarlemmermeer: eerste 300 inschrijvers aanschafsubsidie zon-PV. Ook de gemeente Haarlemmermeer, die zich op de borst kan kloppen om een van de grootste vervuilers van het polderland op haar grondgebied te hebben (Schiphol, off course) laat zich niet onbetuigd door het nieuwe zonne-energie virus wat in den lande rondwaart, en heeft de actie "Heel gewoon zonnestroom" opgetuigd (altijd weer geinig, die namen voor de Nederlandse zonnepaneel-acties). Deze actie is onderdeel van het duurzame energie implementatie initiatiefprogramma van de provincie Noord-Holland en de Milieudienst, "BespaarDaar".

Er wordt 1 set van 3 zonnepanelen per huishouden aangeboden, en een maximale financiële ondersteuning van € 1.450 euro. Inschrijvers numero 301 en hoger komen op een wachtlijst te staan, en de eerste gelukkige 300 moeten op tijd op de aanbieding van de leverancier reageren, anders vervalt hun inschrijving (men heeft blijkbaar geleerd van problemen met eerdere acties elders in Nederland?). Er zijn 3 leveranciers geselecteerd, waarvan het voor mij onbekende loodgieters/installatie bedrijf Kapitein BV blijkbaar zijn panelen van de tweede, bekende firma Besseling betrekt (het betreft hetzij 200 Wp panelen [STP 200 18/Ub] van de "rising star", het Chinese SunTech, die al in korte tijd een zeer goede reputatie heeft opgebouwd op de internationale PV-markt, hetzij 3 stuks 165 Wp modules van de Amerikaanse producent Advent Solar Inc., beide sets met een Soladin600 omvormer). De derde leverancier is de ook al reeds jaren "in het vak" zittende firma Solar-ID (voorheen: Walraven), die, als ik het goed begrijp, drie Photovoltech* type MSTD 190 modules levert, ook met een Soladin600 omvormer.

U weet inmiddels hoe ik over aanschafsubsidies denk m.b.t. de noodzakelijk structurele verbeteringen van de zonnestroom markt in Nederland. Het is uiteraard prima dat dit soort lokale acties in het leven geroepen wordt om mensen de gelegenheid te geven om "in te stappen" en in de praktijk zonnestroom van eigen dak te ervaren, maar de broodnodige revolutie zal pas gerealiseerd kunnen worden als ALLE barrières op het vlak van de netinvoeding in Nederland geslecht zullen worden (dat zijn er nogal wat), en een degelijke feed-in regeling die voor iedereen geldt opgetuigd zal worden, anders zal het niet opschieten. Er zijn trouwens meer van dit soort acties, bijvoorbeeld in Amsterdam, IJsselstein, e.a. Vraag bij uw gemeente na!

Desondanks heel veel plezier van uw aanstaande zonnepanelen in de Haarlemmermeer polder, en nu de gemeente toch bezig is, kan ze natuurlijk dat veel grotere energie- en milieuprobleem om de hoek (Staat in de Staat Schiphol, met bepaald niet geringe ambities om de meest verwoestende tak van economische activiteit in ons land te gaan worden) ook eens hardhandig gaan aanpakken...

*Van SolarID begreep ik op de Energie2007 beurs in Den Bosch, dat het Belgische Photovoltech gestopt is met de module productie en deze heeft overgedaan aan een Sony dochter, genaamd Dax-Tec, in zuid-west Frankrijk. Dus wellicht komen er andere modules in het "Haarlemmermeer pakket"? Het beste is om dat even na te vragen bij de leverancier.

http://www.bespaardaar.nl/html/subsidie.php (subsidieprogramma duurzame energie provincie Noord-Holland)
http://tinyurl.com/yrlagm (lange link naar de "InforMeer", het infoblad van de gemeente Haarlemmermeer, met bespreking van de actie, klein gemaakt via de website Tinyurl.com, zie Polder PV link policy bericht.)


7 oktober 2007: NUON heeft haast met de zonnepanelen. Niet alleen talloze organisaties op het vlak van duurzaamheid hebben de diverse vroegtijdig gestrande kabinetten Balkenende bestookt en bedolven onder de protesten over het extreem destructieve wipkip- en knipperlichtbeleid op het vlak van de ondersteuning van duurzame energie. De energiebedrijven, bepaald niet schuchter onder de enorme boterbergen op hun hoofd, hebben ook regelmatig fel uitgehaald over dat ramp-beleid waardoor Nederland als natie een gigantische uitglijder heeft gemaakt op de prestatieladder "gerealiseerde hoeveelheid duurzame energie". Wel in keurige bewoordingen, natuurlijk, want men wil ten alle tijden "on speaking terms" blijven met de onder een deken met hen liggende Staat.

De energiebedrijven hebben zich echter ook zelf schuldig gemaakt aan exact hetzelfde ge-jojo waar het de ondersteuning van de goedwillende burger betreft. NUON was een tijd lang koploper (nog onder business unit Duurzame Energie directeur Annemarie Goedmakers, die nu voor FRES zeer goed werk doet met het uit de woestijngrond trekken van zonne-energie projecten in Afrika), en heeft diverse zonnepaneel acties ondersteund toen "the sky the limit" was en er door slimme stapeling van Staats-subsidies wel erg aantrekkelijke aanbiedingen voor burgers gemaakt konden worden, in eerste instantie voor de eigen klanten. NUON heeft er goed mee geboerd (al zijn er later forse problemen gerezen toen bleek dat de buiten geplaatste OK4 omvormers van de Sunpower® pakketten massaal bleken uit te vallen). Echter, toen van Geel die bezopen subsidieregeling (EPA + EPR + MAP) eind 2003 op extreem ongelukkige en knullige wijze afschafte (met nog veel meer ellende als gevolg en het totale in elkaar klappen van een volledige industriële sector), was het ook bij NUON (en de meeste andere aanbieders) direct afgelopen met de pret en kon de klant het vergeten met zonne-energie. Bij het beruchte Customer Care Center werd je de rimboe ingestuurd als het over zonne-energie ging, en zelfs recent nog, wordt er doodleuk naar particuliere websites als Polder PV verwezen als een klant flink wil uitpakken met aan te schaffen zonnepanelen...

Nu de inkt van "Schoon en Zuinig" van Cramer c.s. nog niet droog is, waarin een door Polder PV fors bekritiseerde (want feitelijk vergelijkbare, zei het minder riante) nieuwe subsidieregeling voor de aankoop van zonnepanelen wordt aangekondigd (ongeveer 600 euro "onrendabele top" subsidie op een aankoopbedrag van rond de 3.000 euro), kondigt het concern al direct aan dat ze een mega actie gaat beginnen om de eerste de beste hoge golf aan nieuwe aanvragen al direct voor een zeer aanzienlijk deel voor zichzelf op te gaan eisen. En alle Nederlanders moeten zich daar op kunnen inschrijven, of je nu in Continuon netbeheer verzorgingsgebied woont of niet, en je mag bij wijze van spreken de meest vieze atoomstroom van leverancier "Nuke-'m-All" afnemen, maakt geen drol uit, je mag van de holding bij hen zonnepanelen af gaan nemen.

Het bericht vindt u in de Telegraaf, klik op onderstaand plaatje voor een leesbaar exemplaar van het bericht (evt. nog een keer op plaatje doorklikken voor beste leesbaarheid).

© Telegraaf 6 okt. 2007
(niet getoond een artikel over FRES in dezelfde krant)

Alleen al vanwege het feit dat NUON goed in de slappe was zit (kunstmatige koppeling van gas, elektra en stadswarmte prijzen aan de bijna standaard in de hoogte knallende olieprijzen spekken de zakken van de grote concerns vrijwel automatisch), heeft de holding een fenomenale "inkoop slagkracht" en kan ze dus flink op prijs bedingen voor de ongetwijfeld rap in te kopen containers uit bijvoorbeeld China, gevuld met mooie zonnepanelen. Natuurlijk, het is hun goed recht, maar ik voorzie alweer voor de zoveelste keer een extreem scheve "markt" die weer gedomineerd gaat worden door een energiebedrijf wat nog diep in de fossiele grondstoffen is gedompeld, en wier primaire belang er in is gelegen om zoveel mogelijk omzet (lees kilowatturen verkoop aan afnemers) te realiseren. Resulterend in wat overblijvende kruimeltjes die door een rits van kleine bedrijfjes verdeeld moeten gaan worden. Marktinnovatie? Dat moeten we nog maar zien...

Dat, beste mensen, is ook een van de zelden besproken gevolgen van dom subsidiebeleid. Een feed-in tarief voor decentraal opgewekte (zonne)stroom voorkomt marktdominantie van energiebedrijven, omdat er op kwaliteit moet worden ingezet (elk geproduceerde kWh telt omdat er op wordt afgerekend!), en niet op het zoveel mogelijk afzetten van gesubsidieerde producten waar geen enkele kwaliteitsborging voor geeist wordt. Niet voor een degelijk en wettelijk omkaderd feed-in tarief kiezen is willens en wetens een non-markt "creeëren" waarop kleine, innovatieve, en zwaar op kwaliteit inzettende bedrijven niks hebben te zoeken...

"De actie zal er ... toe leiden dat een zonnepaneel op het dak over de hele linie goedkoper wordt en dus voor veel meer mensen interessant.", aldus het artikel. Een totaal onbewezen stellingname, want schermen met gesubsidieerde producten zegt niets over de werkelijke moduleprijs - men doelt hier duidelijk op de gesubsidieerde prijs voor een pakketje zonnepanelen.

Voor de meeste Nederlanders zal dat natuurlijk niks uitmaken, die ruiken al van verre "een voordeeltje" en zullen waarschijnlijk massaal intekenen, zeker na alle hype die er de laatste jaren over zonnepanelen in de pers is verschenen. Met dank aan de mede door diezelfde intekenaars gefourneerde Staatsbegroting. Als het budget (NB: voor 2008 slechts 10 miljoen beschikbaar voor alle opties) niet direct dichtgegooid wordt bij massale overtekening...

Controle cijfermateriaal
Begin 2008 zou er al een setje van 4 panelen "van een vierkante meter elk" voor 15% van het elektraverbruik van een gemiddeld huishouden op de markt gezet moeten worden volgens het bericht. Stel: een modern hoogrendements zonnepaneel, laten we zeggen, Kyocera KC175GT, 175 Wp module. 1,29 x 0,99 = 1,28 m², dus 137 Wp per m². Vier van dat soort modules zou dan neerkomen op een nominaal vermogen (STC) van totaal 548 Wp. Bij 0,8 kWh/Wp productie optimaal en schaduwloos opgesteld, gemiddeld per jaar in Nederland, zou die 548 Wp neerkomen op een jaarproductie van slechts 548 x 0,8 = 438 kWh.

Volgens cijfers van NUON's eigen brancheorganisatie EnergieNed (genormeerde berekeningen voor bepaling stadswarmte GJ prijs), zou een gemiddeld NL huishouden al minstens 4.000 kWh per jaar aan elektra verbruiken. Dan is die 438 kWh slechts 11% van het totale verbruik. Zelfs al zouden we het veelvuldig gehanteerde (waarschijnlijk veel te laag ingeschatte) gemiddelde van 3.500 kWh/jaar verbruik aanhouden, kom je voor een optimaal opgesteld setje van 4 modules op een percentage van 12,5%. Zelfs al gaan we uit van een set van 600 Wp (en een max. invoeding van 500 Watt AC vermogen door de omvormer), komen we op een aandeel van (600 x 0,8)/4.000 = 12, of (600 x 0,8)/3.500 = minder dan 14% in het meest gunstige geval. Die 15%, beste NUON cijferaars, is wel een hoog meetlatje. Bovendien: die 438 kWh in het eerste voorbeeld zou in 2007 slechts iets van 92 euro gaan opbrengen aan vermeden elektra inkoop kosten (0,21 €/kWh alle variabele kosten gemiddeld), een stuk lager bij mensen met dubbeltariefmeters vanwege de lage weekend invoed tarieven (2/7 laag tarief en 5/7 hoog tarief in de week). Die elektraprijs moet dan per jaar aanzienlijk omhoog om Cramer's beloofde [voor zo'n beginsetje zonnepanelen feitelijk schandalig lange] 25 jaar "terugverdienen" te gaan halen, en dan vergeten we voor het gemak even de ongetwijfeld benodigde vervanging van de omvormer ver binnen die levensduur, en ... (zie kritisch commentaar).

Laat ik het er maar op houden dat NUON medewerkers stiekem met rode oortjes Polder PV lezen, en na het recente stukje over hun blundertje met het afpoeieren van een klant met grootse zonnestroom plannen, het management hebben geprikkeld om direct tegengas te gaan geven.

NUON zal ongetwijfeld een leuke marge aan hun nieuwe mega-actie overhouden, zeker als Cramer diep in de buidel zal tasten en veel panelenverkoop zal gaan ondersteunen...


7 oktober 2007: Prachtige herfstdag - mooie opbrengst. Erwin Krol had het al op zijn onnavolgbare wijze gepresenteerd in het weerbericht van het NOS-Journaal van 6 oktober: het werd vandaag (alweer) een fantastisch mooie, rustige, onbewolkte herfstdag. Niet alleen tijd voor de nodige arbeid op de moestuin, maar ook natuurlijk na het afschakelen van de omvormers in huis even kijken hoeveel er deze prachtige dag aan zonnestroom is geproduceerd, en meteen even de minstens even mooie dag van gisteren er bijgehaald. Resultaat voor het complete 1.236 Wp systeem: 6 oktober 4,834 kWh, 7 oktober zelfs 4,985 kWh. Hetgeen neerkomt op een mooie 3,91 kWh/kWp, resp. 4,03 kWh/kWp genormeerd voor het complete systeem, met uitschieters voor de 93 Wp modules van 3,98 kWh/kWp tot de nieuwe pal zuid georiënteerde 108 Wp modules van 4,28 kWh/kWp voor 7 oktober 2007.

Dit zijn overigens geen records voor oktober. Op 12 oktober 2004 werd voor de 6 oorspronkelijke 108 Wp modules zelfs een gemiddelde genormeerde dagopbrengst van maar liefst 4,58 kWh/kWp op 1 zeer zonnige najaarsdag behaald!

Wie heeft er mooie vergelijkings-cijfers voor 7 oktober? Opgave: exacte (kilo)wattpiek grootte van het PV-systeem, hellingshoek t.o.v. de horizon, oriëntatie t.o.v. het zuiden in graden, lokatie en evt. byzonderheden zoals beschaduwing, type omvormer e.d. En natuurlijk: de gemeten kWh productie op deze dag (geef ook aan welke wijze van productiemeting). Als u deelsystemen kunt monitoren (bijv. met verschillende hellingshoek), gaarne de monitoring data apart vermelden.


27 september 2007: Polder PV over aanschafsubsidie zonnepanelen: Zie het bericht op de volgende pagina.


<<<31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20>>> highlights JSS22


© 2007 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP

PV markt Duitsland vs. Nederland