starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
small is beautiful
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

PV-newbees Nederland deel 3

Zie verder deel 1, deel 2, deel 4, deel 5, deel 6 en deel 7 (actueel)


Nieuwe, dappere, kleinschalige, duurzame decentrale opwekkers in de fossiele woestenij genaamd Nederland:

(op pagina 3:)
Leon Bruinen 1.080 Wp + zonnecollector/vacuümbuis <SDE>
Jesse Buitelaar 1.920 + 3.630 = 5.550 Wp + zonnecollector
<MEP + SDE>

Woodski 1.330 + 2.940 = 4.270 Wp + zonnecollector

Bert Jan van der Worp 630 + 1.880 = 2.510 Wp UPDATE!
Sjoerd de Beer 12.600 Wp
<SDE>
Jan Stelwagen (tracker) 480 Wp
Hans Maas (zelfbouw) 135 Wp
Gerard Verton 3.500 Wp

Arjan in 't Anker 2.700 Wp <SDE>
Ruud Vriend/Zonzo 3.114 Wp
Jack van Oosterwijk 2.055 Wp
Gemeentehuis Emmeloord 4.800 Wp
Wijnandt de Vries 4.440 Wp
<SDE>

Subtotaal op deze pagina opgenomen NEWBEES: 47,234 kWp
hierbij opgeteld resultaten pagina 1 (60,858 kWp) resp. pagina 2 (42,283 kWp) geeft 150,375 kWp. Dat is toch maar weer goed voor minimaal 127,8 MWh per jaar (bij verondersteld gemiddelde [door Siderea.nl ernstig betwijfelde] norm: 850 kWh/kWp cf. ECN) duurzaam opgewekte elektriciteit en vermeden netverliezen, hooggeschatte netbeheerders!

<SDE> zijn zonnestroom opwekkers die hopen om aanspraak te kunnen doen (of reeds hebben verkregen via "beschikking" van Agentschap NL/SenterNovem) op de extreem bureaucratische, onzekere en zeëen tijd vretende Nederlandse SDE regeling.


26 juli 2010: Thermisch vacuümbuizen geweld met een 1,08 kWp PV-set bij Leon Bruinen in Pijnacker (ZH).

Van Leon Bruinen van het bedrijf SolSolutions kreeg ik het volgende bericht met een drietal foto's (en later nog een opmerking, die hier in is verwerkt):

"Beste Polderjongen,

Ik heb op mijn dak inmiddels drie vacuümbuiscollectoren en 6 PV panelen (6x 180 Wp) dus zet mij maar op je lijstje. Mijn vacuümbuis systeem is overigens groter dan wat je op de foto ziet: aan de andere kant van het huis liggen nog 20 buizen op een dakkapel. Het systeem werkt vanaf 1 september 2009 en afgelopen winter heb ik, ondanks gezinsuitbreiding en het koude jaar, 600 m³ gas minder verstookt.

^^^
Forse zonnecollector installatie (2 van 3 racks getoond, elk met 24 vacuümbuizen) op schuine dak van de dakkapel.

Alle foto's in deze bijdrage © Leon Bruinen/SolSolutions
Foto bijschriften: Polder PV

3 van de panelen liggen nu op het zuidoosten georiënteerd onder een hoek van 10 graden op het dak van een schuurtje. De andere drie komen daar nog naast. Nu liggen ze voorlopig geplaatst met zuid-west oriëntatie op het dak van het huis.

^^^
3 van de in totaal 6 Chinaland Solar monokristallijne modules op het vrij vlak hellende schuurdak. Zo vlak mogelijk, mede gezien de vrij beperkende, potentieel schaduwen werpende omgeving: in ieder geval maximaal profijt van de hemelkoepel, en in de zomer , (zon hoogste punt) maximale opbrengst.

Ons huis staat in Pijnacker (vlak bij Delft). De gebruikte panelen zijn van Chinaland Solar. Van deze zonnepanelen heb ik samen met iemand anders een container geïmporteerd om op deze manier voor een scherpe prijs simpele sets aan te kunnen bieden.

<<<
Populair onder doe het zelvers met zonnestroom: StecaGrid omvormers, de Duitse erfgenaam van een helaas door Philips overboord gezette, fraaie ontwikkeling op inverter gebied (PSI/EVO)...

Let op het eenvoudige digitale opbrengst-metertje. Zo kan het ook, al is het natuurlijk geen geijkt meetinstrument.

Als omvormer heb ik twee maal Steca 500 gebruikt. De installatie is door mijzelf gedaan en bestaat uit 6 panelen van 180 Wp. Ik ben ingeloot voor SDE 2010 en heb inmiddels de meter laten plaatsen.

Vriendelijke groet"

Leon Bruinen
www.solsolutions.nl

Commentaar Polder PV:

Leuke installatie, vooral met die enorme thermische collector zal flink wat fossiel gas worden bespaard (zie latere toevoeging van Leon) en in ieder geval Slochteren iets minder hard laten slinken. Het bedrijf van Leon, SolSolutions, heeft volgens hun website naast wat kleinere projectjes o.a. ook een forse thermische zonne-energie installatie in Bleiswijk geïnstalleerd met 2 enorme 1.000 liter buffervaten en maar liefst 480 vacuümbuizen. Het bedrijf gebruikt buizen van TEC Solar.

Wat betreft de zonnestroompanelen, leuk, de eerste mij bekende SDE 2010 ontvanger met blijkbaar al een werkende bruto productiemeter (en ook al voorschotten van Agentschap NL???). Ik kende die zonnepanelen producent nog niet (er zijn honderden PV-module bedrijven), en via de website van die Chinese producent kwam ik op het datasheet voor die 180 Wp modules (te zien aan de originele foto van Leon monokristallijn). Afmetingen 1,580 x 0,808 = 1,2766 m². Voor een exemplaar van 180 Wp (gemiddelde stickerwaarde onder STC condities, helaas zie ik geen tolerantie op het nominale vermogen staan) komt dat overeen met een module efficiëntie van 14,1%. Niet spectaculair (voor monokristallijn), maar ook beslist niet slecht. Als de (onbekende) prijs gunstig genoeg is zonder meer een goede koop, als het spul goed is gemaakt, en eventuele product claims op een nette wijze afgehandeld kunnen worden. De module producent Chinaland Solar Energy Co., Ltd. heeft hoofdkantoor in Feidong New City Economic Development Zone van Hefei City in de provincie Anhui. En ze schijnen er zin in te hebben (kennismaking pagina), want zodra hun te bouwen productie complex af is, zouden er per jaar 200 MWp aan zonnecellen en 200 MWp aan modules geproduceerd moeten worden. Zeker geen "kleintje", dus, al zijn er heel wat soortgelijke bedrijven in China met vergelijkbare (ongelofelijke) plannen... NB: 200 MWp jaar (module) productie is het negentienvoudige van wat er volgens CBS in Nederland in heel 2009 zou zijn afgezet, en dit is er nog maar eentje van velen.

Ondanks het feit dat aan de opbrengsten pagina van SolSolutions nog wel wat "geschaafd" moet worden*, wens ik het bedrijf, en natuurlijk deze privé installatie "gouden tijden" en veel duurzame opbrengsten toe.

* Zo zou er volgens die pagina gerekend moeten worden met een prijs van 27,8 eurocent per kWh ("... ruim 900 KWh. Met de huidige prijs voor electra is dit goed voor €250,-"). En dat is zelfs met het hoogste "dure" NatuurStroom Vattenfall/NUON tarief** van 25,3 eurocent/kWh all-in (avond actief tarief, slechts 5 dagen in de week en alleen overdag) beslist niet het geval. De bulk van de afnemers zit momenteel op veel lagere tarieven, het door velen afgenomen continutarief grijs bij Vattenfall/NUON zelfs momenteel maar 21,8 eurocent/kWh. En dat is 6 eurocent/kWh lager dan dat veel te hoge 27,8 ct/kWh, wel 22%...

** Dit is bovendien zonder enig "overleg" met NatuurStroom klanten opeens per 1 juli 2010 "omgezet" in het vervangende pure marketing instrument "CO2 OK" stroom wat iets lagere tarieven kent, continutarief 22,7 eurocent/kWh, hoogste deeltarief, avondactief hoog, 24,59 eurocent/kWh). NatuurStroom wordt als "product" opeens zonder duidelijke toelichting door Vattenfall/NUON overboord gekieperd, evenals "GroenStroom" en "Gas met NatuurCertificaat". Het begin van het "duurzame" einde voor NUON?...


7 juli 2010: Jesse Buitelaar, Maasland/De Lier (ZH), kort maar krachtig.

Jesse aan het woord over het nagelneue PV-systeem op zijn eigen bedrijf:

"Hierbij een paar foto’s van mijn nieuwe installatie.

^^^
De dunnelaag "Sharpies" van voren, op een van JB's bedrijfsdaken.

Alle foto's © Jesse Buitelaar
Fotobijschriften: Polder PV

Het zijn 30 Sharp dunne film panelen van 121 Wp per stuk [PPV: totaal 3,63 kWp] met een SMA omvormer van 3.800 Watt. De installatie is sinds 2 juni 2010 on-line en heeft tot nu toe [PPV: 27 juni 2010] al 510 kWh opgewekt.

^^^
Zelfde 3,63 kWp systeem van de zijkant. Let op de lage hellingshoek, waardoor de rijafstand kan worden beperkt. Zeker in de zomer, als de zon hoog aan de hemel staat, kan zo optimaal geoogst worden. Maar ook in het voor en naseizoen blijven de schaduw effecten beperkt. Amorf/microkristallijn silicium kan ook bij minder optimale condities goed presteren, dus gericht op de hemelkoepel is de verwachting dat hier een aardige normopbrengst valt te behalen.

In deze contreien wordt ook windstroom gewonnen. Volgens mij kunnen er naast een hoop extra zonnepanelen ook veel meer windturbines bij...

Op hetzelfde dak komt in februari 2011 nog een 5.500 Wp installatie en op een ander pand van mij nog een installatie van 7.500 Wp.

Bij mijn oom ga ik in dezelfde maand ook nog een 7.500 Wp systeem installeren.

Mede mogelijk gemaakt dankzij de grote SDE subsidie loterij...

Privé installatie
Hierbij nog een oude foto van de installatie, er is verder nog niets aan veranderd.

Het systeem heeft tot nu toe 7.400 kWh geproduceerd. Vorig jaar was de omvormer defect gegaan, dus ik heb toen waarschijnlijk 2 maanden niets geproduceerd.

Sinds vorig jaar heb ik een Vigas computergestuurde houtkachel in de schuur staan met een 3.000 liter buffertank waar ik oude pallets en ander sloop- en snoeihout in stook.

Het werkt perfect en nu heb ik nog maar een energie rekening van 20 Euro per maand (incl. vastrecht)! (1)

Als ik in februari/maart die andere 3 mooie installaties (totaal 21.000 Wp) geplaatst heb, zal ik je de foto’s mailen.

Misschien nog een leuk filmpje voor je site:

http://www.gfactueel.nl/Home/FILM-Megazonnestroomproject.htm

Deze mega installatie staat een paar honderd meter verder van mijn paneeltjes [PPV: in De Lier, Handelscentrum Westerlee, midden in het Westland].

Met vriendelijke groet,

Jesse Buitelaar"

Toegevoegd PPV:

Nederlandstalig datasheet Sharp NA-F121 (G5) tandem amorf/microkristallijn dunnelaag module (1,409 x 1,009 = 1,42 m²), module efficiëntie 8,5%: zie deze pdf.

Privé installatie: 12x 160 Wp Sharp multikristallijn (totaal 1,92 kWp) met Fronius omvormer plus dubbele zonnecollector plaat van HR Solar met 200 liter opslagvat voor duurzaam warm tapwater gebruik.

Commentaar Polder PV:

(1) Daarbij moet wel worden gezegd hoe dat dan in elkaar steekt. Als we van de situatie van Polder PV uitgaan en de vastrecht situatie voor elektra plus kookgas (de laatste: iets goedkoper dan in een gassituatie "met ruimteverwarming") in beschouwing nemen, kom ik op een totale vastrecht "load" voor alleen die twee posten al dit jaar op € 377,34 incl. BTW. Dat komt neer op een maandbedrag van minimaal € 31,45 incl. BTW (waar je verder niets door zuinig gedrag aan kunt veranderen, tenzij je de kookgasaansluiting er uit gaat gooien). Mogelijk trekt Jesse m.b.t. . die "maandlasten" de standaard teruggavepost energiebelasting af van het cumulatieve jaarbedrag vastrecht voor transport. Die post is voor standaard aansluitingen "met woonfunctie" dit jaar € 318,62 ex BTW = € 379,16 incl. BTW. Als je dat aftrekt van mijn vastrecht "load", dit jaar, kom ik op een netto "teruggave" uit van € 1,82. Per maand is dat 15 Eurocent incl. BTW "terug", alleen voor de posten elektra en gas...

Daarbij natuurlijk niet vergeten dat ik zeer stevig betaal aan vastrecht voor stadswarmte, en de magere verbruiksgerelateerde kosten moeten er nog bij worden opgeteld (31 kuub kookgas, elektra gesaldeerd en wel vrijwel nihil tot mogelijk negatief, 10 GJ stadswarmte). De bulk van onze energiekosten blijven onverkozen vastrecht voor stadswarmte. Momenteel neerkomend op 28,06 Euro incl. BTW per maand. En dan is er nog geen druppel warm water verbruikt, bij ons zuinige verbruik van 10 GJ/jaar zouden we op jaarbasis momenteel ruim 17 Euro incl. BTW per jaar aan (beïnvloedbare) variabele kosten daar bovenop gaan betalen...

Jesse thuis
Jesse's privé installatie is al in maart 2006 geïnstalleerd (en heeft zelfs een MEP beschikking met een marginale bonus van 9,7 eurocent/kWh zonnestroom, net op tijd...), maar het nieuwe systeem op een van zijn bedrijfsdaken was natuurlijk reden genoeg om Jesse op te nemen in de PV newbee sectie. Polder PV had al in het voorjaar van 2007 Jesse's fraaie privé duurzame energie initiatief in Maasland bezocht. Die 7.400 kWh zou neerkomen op ongeveer 4,74 kWh gemiddeld per dag in die 4 en een kwart jaar lange periode. Wat omgerekend voor die 1,92 kWp installatie neer zou komen op een genormeerde opbrengst van gemiddeld 901 kWh/kWp per jaar aan de rand van het Westland. Gezien het iets oostelijk van zuid georiënteerde dak, een boom aan de westzijde van de installatie (vermoedelijk beschaduwing in de namiddag), en de - vermoedelijk - 2 maanden omvormer uitval geen onwaarschijnlijke opbrengst, al moet er meer op detailniveau gekeken worden om zuiverder conclusies over de performance van deze installatie te kunnen trekken. Wellicht zijn de komende projecten reden genoeg om weer eens die richting op te gaan "biohummeren"...

De link naar het filmpje is uiteraard van het fraaie "bijna 100 kWp" project van SolarNRG op de bedrijfshal van Van Geest International in De Lier (Westland). Als ik tijd heb ga ik daar nog apart op in.

Jesse: gefeliciteerd met het fraaie bedrijfsmatige vervolg van je privé verduurzamings-project. Ik hoop dat de Westlanders in de omgeving ook door dat heerlijke zonnestroom virus worden besmet.

Sonnenertrag ingaves Jesse:

http://www.zonnestroomopbrengst.eu/de/de-lier/de-lier/12714/13102.html (Sharp tandem dunnelaag)
http://www.zonnestroomopbrengst.eu/de/maasland/maasland/12714/13103.html (Sharp multi's thuis in Maasland)


19 juni 2010: Woodski uit Ede - 2.940 Wp PV en een zonnecollector op een rond PVC dak en 1.330 Wp op de uitbouw

Intro Polder PV:

Met name op een "techneuten" forum als Gathering Tweakers begint zich de laatste jaren een forse stroomversnelling af te tekenen bij mensen die het eeuwige gezeur in Nederland zat zijn, en die na het nodige rondvraag- en kijkwerk zelf aan de slag gaan met hernieuwbare energie en besparingen in en op het huis. De motivatie kan daarbij zeer verschillend zijn, maar dat maakt verder niets uit: die hernieuwbare energie producerende apparaten gaan er komen, linksom of rechtsom! Sommigen van hen zitten (net als Polder PV) niet in "optimale "situaties wat de toepassing betreft, moeten zelf veel uitzoeken, en stuiten ook nog eens regelmatig op "hindernissen" van verschillende aard.

"Tweaker" Woodski uit Ede heeft een bijzonder dak, moest diverse forse problemen overwinnen, en heeft bovendien een belangrijk deel van de werkzaamheden zelf gedaan. Wat hij tot stand heeft gebracht mag gerust als opmerkelijk worden gekwalificeerd, en dan druk ik me zachtjes uit. Petje af en een spreekwoordelijke Koninklijke Buiging! Woodski zijn verhaal:

"In de lente van 2009 ben ik begonnen aan mijn duurzame avontuur.
Eerst heb ik met subsidie een collector op het dak laten plaatsen en naast de CV een boilertje van 120 liter voor onze warmwater voorziening.
Deze is bovenop de ronding van het dak geplaatst en staat rotsvast met flink wat beton als ballast. Het dak is van zacht PVC met daaronder 4 centimeter polystyreen (piepschuim).

<<<
De eerste stap: Zonnecollector helemaal achter/boven op het ronde dak, er voor nog ruimte genoeg voor veel ander duurzaam moois.

Zie ook later gepubliceerde foto met details van de zonnecollector opstelling op GoT.


Alle foto’s © Woodski

(foto bijschriften Polder PV)

Toen wilde ik toch ook PV. Alleen lukt dat natuurlijk niet op een rond PVC dak.

Dus ben ik gaan kijken wat er op de uitbouw kon. Dit leek mij perfect voor 6 paneeltjes in portrait oriëntatie [PPV: module "staand" op de korte zijde]. Hiervoor kon ik niet makkelijk aan beugels komen dus heb ik die zelf gemaakt van relatief goedkoop aluminium traanplaat met stoeptegels als ballast. Er staan nu 6 Titan panelen van 190 Wp op dit afdakje. Deze zijn in 2 strings aangesloten op 2 StecaGrid 500 omvormers.

^^^
Stap twee: Het platte serredak vroeg er natuurlijk om, om ingevuld te gaan worden. Het idee is een. Dat invullen ("realisatie") is vooral aan doorzetters als Woodski te danken. Want kletsen over duurzame energie kunnen we allemaal. Zonnestroom opwekken moet je echt zelf voor de handen uit de mouwen steken zoals Woodski heeft gedaan (of als je dat hebt, dat met een wat grotere zak geld iemand anders voor je laten doen).

Ik had nog een zevende 190 Wp paneeltje gekocht voor een speciaal project. Dit is een afdakje boven de achterdeur geworden tegen het inregenen. Hiervoor heb ik een aluminium frame gemaakt. Het PV paneel is aangesloten op een Gridfit 250 omvormer en ondanks wat schaduw in de late middag komt hier toch nog ruim 130 kWh per jaar uit. (1)

^^^
PV afdakjes zijn een prachtig duurzaam modeverschijnsel. Wel opschieten, want de ambtenaren van VROM hebben opeens "bevonden" dat door de bank genomen nogal behoudende welstandscommissies daarover roet in het eten zouden "mogen" gaan gooien (wat natuurlijk klinkklare nonsens is, er is trouwens vertraging gekomen in de formalisering ervan). Het laatste mono paneeltje vond boven de deur een mooie plek.

Toen dit alles draaide was er natuurlijk het enthousiasme over het teruglopen van de meter. Iedere dag even kijken hoeveel kWh’s er weer afgegaan zijn. En ja, dan komt de PV koorts en wil je toch meer panelen. Alleen: hoe doe ik dat op mijn rare dak?

Na maanden plannen ben ik er in mei 2010 toch aan begonnen.

Omdat het dak van een zacht gipsachtig materiaal is gemaakt heb ik besloten 20 gaten dwars door het dak met een dikte van 34 cm. te boren. Eerst een proefgaatje vanuit de zolder omhoog geboord om te kijken waar ik uitkwam en toen na het uittekenen de andere 19 gaten vanuit de zolder omhoog geboord.

^^^
M.b.v. een klimgordel gezekerde werkzaamheden op het bijzondere ronde dak. Fantastische, maar zeer degelijke constructie met robuuste bevestigingsmaterialen en vakkundige afdichting van de bevestigingspunten van de "draagstangen "voor de opbouwconstructie. De staven zijn later ingekort. Ik ken geen bedrijf wat zo’n constructie "in portfolio" heeft zitten voor PV of zonnecollectoren...

Door deze gaten gingen M12 RVS draadeinden van 1 meter met dikke carrosserie ringen en aan de kant van de zolder een dopmoer. Nu staken er 20 draadeinden door m’n dak en had ik een huilende achterbuurvrouw aan de deur. Ze was erg van slag door mijn project en was bang dat ze op deze manier geen plezier meer zou beleven aan haar huis en tuin. Op dat moment kreeg ik ook een brief op de mat dat de SDE subsidie was afgewezen.

De volgende dag had ik een briefje van een inspecteur van bouw en woningtoezicht in de bus.

Ik heb meteen gebeld en hij had slecht nieuws voor me. Wat ik aan het bouwen was mocht niet zonder bouwvergunning en hij verwachtte niet dat ik een bouwvergunning zou krijgen! Slik...

Ik heb hem verzocht om toch langs te komen zodat hij alles van dichtbij kon bekijken. Natuurlijk heb ik die nacht bijna niet geslapen.

^^^
Detail van de metalen platen (hier overheen komt nog een waterdicht makende lap PVC folie, vast gesmolten aan de rest van de dakbedekking, zie vorige foto).


Toch maar verder gegaan en de volgende stap was een metalen plaat met buis plaatsen door het piepschuim tot op het beton. Op de metalen plaat heb ik een dikke laag rubberkit gedaan en toen de buis eerst volgespoten met pur en toen snel geplaatst. Van onder naar boven gezien zit er dus een dopmoer met een carrosserie ring, dan 30 cm. dak, dan weer een carrosserie ring met een M12 moer. Dan de dakmodule met een M12 moer erop. Die constructie is volledig waterdicht. De pur zette meer uit dan verwacht er kwam er zelfs iets uit aan de bovenkant. Toen heeft een dakdekker hier een lap PVC (Alkorplan) over geföhnd waardoor die vast gesmolten zit aan het PVC van het dak om het dubbel waterdicht te maken.

Op de M12 draadeinden zijn toen K2 rails gekomen waarna het uitstekende stuk draadeind eraf geslepen is met een haakse slijper. Toen was het heel eenvoudig een kwestie van de paneeltjes erop schuiven en vastzetten met de klemmen. Er liggen 14 Sanyo’s van 210 Wp [totaal 2.940 Wp] die goed tegen warmte kunnen (2). Door de speciale constructie is er ook 15 cm. ruimte tussen de paneeltjes en het dak waardoor de wind er ook lekker onderdoor kan.

^^^
De eerste rij Sanyo HIT modules ligt op de K2 rails, de achterste rij moet hier nog op de rails op de voorgrond worden bevestigd. Alles is keurig afgewerkt, petje af!

Toen kwam de inspecteur met de regels van VROM, Ik heb mijn best gedaan om hem enthousiast te maken voor de duurzame voorzieningen die ik had aangebracht en heb hem ook tips gegeven wat hij zelf thuis kan doen om zijn veel te hoge verbruik te minderen. Hij belde later terug met het geweldige nieuws dat het volgens hem toch binnen het dakvlak valt en er dus geen bouwvergunning nodig is.

Na het feestje heb ik de panelen in 2 strings aangesloten op een tweede generatie Delta 2500 omvormer. Deze kan volgens de specs 2.600 Watt AC afgeven, maar ik zie hem regelmatig 2.650 Watt AC leveren. Met een EU efficiency van 94% laat ik maar 120 Watt vermogen liggen op topmomenten (2.940 – 2.650/0,94). (3)

De DC kabels van het dak doorvoeren naar de omvormer en vanaf de omvormer de AC kabels naar de meterkast op een nieuwe groep heb ik ook zelf gedaan. Dit was in een dagje klaar. De opbrengst is geweldig goed. Mijn eerste dagje met lichte bewolking was dik 7 kWh/kWp.
De zon draait mooi om m'n zuiddak heen en door de ronding pak ik deze ook van oost en west leuk mee.

Toen alles net goed werkte kwam de buurvrouw haar excuses aanbieden. Ze had een totaal andere constructie verwacht. Zoals het nu staat is voor haar geen enkel probleem. Niets aan de hand dus. Ik mocht zelfs haar dak op om een foto te maken."

^^^
Klaar. De complete, enorme duurzame installatie voor zowel hernieuwbare stroom-, als voor warmte productie van eigen huis in optima forma. Goed voorbeeld doet goed volgen, het "ronde daken marktsegment" kan in Nederland vanaf nu in volle omvang ingevuld gaan worden. Daar is helemaal geen ingewikkelde "SBIR dakintegratie" innovatie subsidie van Agentschap NL voor nodig... Met dank aan Woodski!

Toegevoegd (PPV):

Titan (India) monokristallijne module datasheets
Sanyo (Japan) HIT NKHE module datasheets
Delta Energy Systems Solivia 2.5 inverter
Rails (en andere opbouw spullen) van K2 Systems GmbH uit het Duitse Leonberg

Opmerkingen Polder PV:

(1) Komt neer op 684 kWh/kWp in Gelderland in een situatie met vooral in de namiddag (en mogelijk in de vroege morgen) beschaduwing, zonder meer acceptabel.

(2) Sanyo HIT modules zijn van een bijzonder type (en hebben een hoog rendement), de temperatuurcoëfficiënt voor de 205-215 Wp serie ligt op minus 0,3% van het nominale STC vermogen per graad Celsius stijging van de celtemperatuur (bij standaard kristallijne modules ligt die factor een stuk hoger, vaak tussen de -0,45 en -0,5% per graad temperatuurstijging).

(3) Die berekening is een beetje kort door de bocht, want dit systeem kan in theorie onder kort durende optimale omstandigheden zelfs meer produceren aan AC zijde dan er DC-zijdig aan STC vermogen (2.940 Watt bij 1.000 Watt/m², 25 graden celtemperatuur en een "airmass" van 1,5) is opgesteld. Dat is ook afhankelijk van de "match" tussen generator (zonnepanelen array) en de omvormer, en hoe effectief (en snel) bijvoorbeeld de zogenaamde "MPP tracker" van de omvormer is. Duidelijk is dat het systeem prima presteert in deze opzet. In Duitsland wordt vaak tot iets van 15% inverter vermogen "ondergedimensioneerd" t.o.v. het nominale (STC) DC vermogen van de batterij zonnepanelen. Ook moet gesteld worden dat de door de omvormer fabrikant opgegeven "Europese efficiëntie" in onafhankelijke testen kan afwijken, zoals bijvoorbeeld blijkt uit frequente, uitvoerige meetreeksen die het Photon lab in Aken uitvoert aan omvormers. Weliswaar bleek bij zo’n test gepubliceerd in de mei issue van 2008 van het vakblad Photon dat voor een andere Delta omvormer (SI 3300) de bevindingen vrijwel hetzelfde waren als de opgave van de fabrikant, het is best mogelijk dat bij andere types er wel afwijkingen optreden (de ene omvormer is de andere niet). Ook belangrijk om hierbij te noemen: inverter displays kunnen fors afwijken wat afgegeven vermogen betreft, het zijn geen geijkte "meet" instrumenten. Verschilt zowel tussen merken, als tussen verschillende producten bij eenzelfde merk (vooralsnog geen eenduidige lijn in te ontdekken).

En tot slot, natuurlijk het belangrijkste: Woodski, gefeliciteerd met de geslaagde operatie en een ogenschijnlijke "oog door de naald" praktijksituatie. Fijn dat het begrip en de toe/instemming zowel van "officiële" zijde, als, misschien nog wel belangrijker, bij de buurvrouw is gekomen. Het gaat allemaal goed komen! Een lang levende installatie en hoge opbrengsten toegewenst!


31 mei 2010: "Turbo" van der Worp uit Den Helder doet ook (weer) een stevig duit extra in het zonnezakje (zie ook update!)

Bekend, maar toch ook weer niet heel beroemd (kan gaan veranderen!), zie zijn eerste "turbo" setje waarmee hij op Sonnenertrag Nederlands kampioen is geworden. May I present to you: (pseudo) "newbee" Bert Jan van der Worp die als zodanig recht mag doen gelden op die titel, omdat 'ie flink heeft uitgebreid:

"Hoi Peter,

Zoals beloofd hierbij mijn verhaal over de nieuwe installatie.

In januari heb ik bij SolarNRG een 1.880 Wp-set besteld, bestaande uit 8 Sharp panelen van 235 Wp, een SMA SunnyBoy 2100TL en een doe-het-zelf kit. Men verwachtte met een week of 4-5 te kunnen leveren, dus ik plande meteen twee vrije dagen en mijn vader in.

^^^
Zo, dat DIY spul is binnen. Maar: waar blijft de rest nou? Geduld, beste Bert Jan, Duitsland is momenteel alles op het vlak van PV hardware aan het opzuipen, en die hebben bij veel leveranciers voorrang...

Alle foto's © Bert Jan van der Worp, Den Helder
Foto bijschriften van Polder PV

Helaas. Na 5 weken nog helemaal niets gehoord, dus zocht ik zelf maar contact. Er waren wat leveringsproblemen met de omvormers. Maar, zo zei Marco, zodra de omvormer binnen is worden de panelen besteld en dan heb je de boel snel in huis.

Omdat ik vanwege gemeentelijke subsidie (€ 2,50 / Wp met een maximum van 50% van de kosten) de boel voor 1 juni geinstalleerd moet hebben liggen, maakte ik me niet zoveel zorgen.

Een twee weken later belde ik weer en zei Marco dat de SB binnen was en de panelen dus besteld.

Na 4 weken weer niets gehoord hebbende, belde ik weer en kreeg dit keer Peter. Die vertelde dat de panelen besteld waren en bijna binnen, maar dat de omvormer ook onderweg was. Huh? Die was er toch al? Nou, dat had ik waarschijnlijk verkeerd begrepen.

Ik legde de situatie uit, maar meer dan duimen konden ze bij SolarNRG ook niet doen.

Begin mei begon ik 'um toch echt te knijpen en nam weer contact op met SolarNRG. Dit keer zouden de panelen maandag 10 mei binnenkomen, en dinsdag verstuurd worden zodat ze woensdag bij mij werden bezorgd, met het doe-het-zelf-pakket.

^^^
Alleen voor mensen die weten wat ze doen, en op eigen risico. Het "start-up spullie" ligt in de nok van het dak: 2 zonnecollector platen en natuurlijk de record-houdende 6 Shell moduultjes uit al lang vervlogen tijden. Je woont op een toplokatie, of niet (is je gegund, hoor, B.J. ...).

Eerste rails worden bevestigd.

Meteen vader en spullen geregeld (ladder en steiger van mijn werk) en in spanning wachten. Woensdag 12 mei kwam het spul.... om half vijf. Eerder op die dag hadden we de steiger al opgebouwd (fluitje van een cent) en besloten dat als het spul erg laat bezorgd werd, we de installatie op vrijdag zouden doen. Op Hemelvaartsdag kon ik dan mooi het binnenwerk afmaken. Dat heb ik dan ook gedaan, en meteen de dakdoorvoer gemaakt met behulp van mijn zoontje (ik op de ladder poeren met een lange boor en 3/4 pijp, en hij binnen roepen als ik bij het gat zat) Aan het eind van die dag was alle DC-bekabeling binnen klaar. 15 meter 4 mm² weggewerkt, en de MC3-connectoren lagen onder een paar pannen. Bij 290 V en 7 A maximaal is het verlies te verwaarlozen over die afstand. Beneden in de garage, waar de inverter komt, de blauwe en rode kabel in een dikke kroonsteen gestopt. Daar wil ik eigenlijk nog een inbouw DC-circuitbreaker hebben, maar dat is van later zorg.

^^^
Voorbereidende werkzaamheden en het zetten van de dakhaken met rails. Piece of cake als het dak een beetje meewerkt en je verstand van zaken hebt (en geen hoogtevrees).

Ook kon ik het niet laten om alvast een klein railtje te bevestigen, zodat ik wat ervaring opdeed voor de 'grote dag'. Wat meteen opvalt zijn de torx-schroeven i.p.v. de traditionele phillips kruiskop. Wat een gemak! Na een uurtje zat de rail er op.

Op vrijdag 14 mei begonnen we om 9 uur met zonnig weer. Eerst de rails dus. Van onder naar boven werkend, zodat we snel konden steunen op de eerste rij was de idee. We kwamen er achter dat we net zo goed de rijen pannen omhoog konden laten, dat staat een stuk prettiger dan op een alu-rail. Het was een hoop werk, vooral als er af en toe een moertje luistert naar de zwaartekracht en naar de dakgoot spurt. Maar na een spinazieschotel tussen de middag hadden we om 14 uur de boel klaar om panelen te leggen. Eerst hebben we het dakraam er nog uitgetild, omdat we dan van twee zijden bij de te leggen panelen konden, en toen begon het hijswerk. Panelen van zo'n 1,65 m² vangen een hoop wind, dus we hebben ze met spanbandjes en een strop langs de garage en de steiger omhooggeleid. Per stuk was dat bijna meer werk dan het paneel neerleggen... Goed opletten dat de juiste MC3-connectoren aan de juiste kant komen te liggen en dan maar neervleien. Ai, de bestaande Shelletjes moeten toch nog 10 cm omhoog... Dat was even een tegenvallertje, maar moest toch gedaan worden.

En bij elk paneel even meten of er wel spanning op staat. Gelukkig ging dat goed, en de MC3-connectoren werken erg prettig.

^^^
Zo, ook weer effekes geregeld. Weer 1,88 kWp d'r bij, en op Bert Jan's toplokatie in de zonnige Kop van Noord-Holland kan hij daarmee mogelijk minstens 1.880 kWh per jaar extra aan energiebelasting en BTW-vrije zelfgebakken zonnestroom gaan verwachten. Als hij hiermee de 1.000 kWh/kWp haalt, wat hij, gezien de resultaten van zijn Shell Solar setje, zeer waarschijnlijk dik gaat halen...

Waar blijft *%^$@&& die omvormerrrrrrr?

... en ik zie daar ook nog een hele interessante kale "west" gevel, beste BJ ...

Om 17:30 lag alles, en mat ik beneden 290 V op de bekabeling. Tijd om alles op te ruimen en af te breken. Met een verbrande kop en stram lijf heb ik 's avonds mijn verjaardag gevierd.

De volgende maandag direct de rekening naar de gemeente gestuurd, in de hoop dat ze daar spoedig het gat op mijn rekening willen vullen met de beloofde subsidie...

Nu nog wachten op de SB2100TL die al die elektronen omzet naar iets wat het netwerk van Liander begrijpt. Tot die tijd kijk ik knarsetandend naar elke zonnestraal maar wel weer blij naar de Soladin die gewoon doorgaat met werken.

Groet"

Bert Jan van der Worp
Den Helder

Toegevoegd (PPV):

Website SolarNRG (leverancier)
Datasheet Sharp 235 Wp monokristallijn NU-E235(E1), 14,3% rendement
Omvormer SMA SB2100TL (transformatorloos)
Multicontact MC3 bekabelings-productfamilie

Systeem BJ: 630 Wp Shell Solar + nieuwe installatie = 2,51 kWp + ZB

Commentaar Polder PV:

Gefeliciteerd met je verjaardag, Bert Jan, leuk verjaardagscadeau'tje heb je jezelf gegeven. En hou maar op met klagen daar in het zonnige Den Helder: mei was niet zo'n spectaculaire maand. Gaat allemaal goed komen. Maar dan moet de lopende band bij SMA in Kassel wel effe nog een tikkie harder worden gezet. Ben ik blij dat ik voor mijn eigen "type" wat back-up heb liggen...

En als die SMA bak eenmaal binnen is wel weer even je eigen persoonlijke Nederlandse record gaan breken met dat nagelneue spul, wat? Ik verwacht niet minder!

Succes ermee.

Update vd Worp!

Gelukkig duurde "het" niet zo heel lang bij turbo-van-der-Worp, de omvormer is gearriveerd. Bert Jan aan het woord:

"DE INVERTER HANGT EN WERKT!

Op maandag 15 juni belde Peter van SolarNRG me, om te melden dat hij mijn dag goed ging maken. En dat lukte. Hij stuurde de SB2100TL op naar mijn werk, zodat ik die dinsdag mee kon nemen naar huis. Nou ja, ik heb mijn vrouw dat met de auto laten doen, want het loeizware ding achterop mijn fiets?

^^^
Het zwaar begeerde omvormer spul is gearriveerd bij Bert Jan. Kun je natuurlijk niet zo lelijk laten slingeren in de gang. Dus, hup! Aan de muur met die zooi en aansluiten geblazen. Wir wollen Solare Kilowattstunden. Viele!

Foto's wederom © B.J. van der Worp, Den Helder
Foto bijschriften van Polder PV

Ik kon mezelf niet beheersen en heb meteen ’s avonds alles uitgepakt en opgehangen. SolarNRG had er keurig 2,5 m 2,5 mm² AC-kabel met molded stekker in gedaan, en die kon ik zo aansluiten. Tegenwoordig levert SMA de inverters af met SunClix, een prachtige manier om in een paar stappen je DC-kabel te laten eindigen in een connector die de SB snapt. Maar voor ik dat kon doen, moest ik wachten tot de spanning van de kabels af was. Steeds een mulitmeter er aan hangen, en maar wachten. 280V, 270V, 260V, etc. Om 22:30 had ik er genoeg vertrouwen in en monteerde ik de SunClix, die ik direct in de SB stopte. En toen naar bed. De 16e om 06:55 schakelde ik de groep in, de SB startte op. Spannend. Maar meteen al 90 Watt AC, terwijl de zon net boven de horizon achter het huis stond! Dat beloofde wat!

^^^
Klaarrrrrrr voor de start ..... en drrrrrrrraaien maarrrrrrr....

Overdag op mijn werk belde ik mijn vrouw om te melden wat ik had gedaan, en zij stoof meteen naar de meterkast. "DE METER DRAAIT HARD TERUG!" was de enthousiaste reactie. Kijk, daar was mijn WAF*. 's Middags kwam ik wat vroeger thuis, en ik heb even kwijlend bij de terugtollende Ferrarismeter gestaan. Wat mooi! De SB leverde op dat moment 1.651 Watt AC vermogen, en de Soladin de vertrouwde 498. Samen dus 2.149 Watt AC!

's Avonds om 22:30 maar een foto'tje gemaakt. Rekenmachine pakken: 14,48 kWh/1,88 kWp = GROTE GRIEBELS! 7,65 kWh/kWp [NB: Polder PV komt 's avonds op kunstlicht op zijn solar zakjapanner zelfs op 7,70 kWh/kWp...]. Volgens mij een record. En vandaag [PPV: 17 juni 2010] nog meer: 7,85 kWh/kWp. Ik heb er maar foto's van gemaakt, anders geloof je me misschien niet. Hoogste vermogen was om 13:30 met 1.707 Watt AC. Had ik iets meer van verwacht, maar ik klaag niet.

^^^
Meteen All Hell Breaking Loose (Begeleidend Muzikaal Polder PV Advies: Feuer Frei! van Rammstein... ): direct op dag één reeds bijna 15 kWh uit een vast opgesteld, "miezerig" 1,88 kWp setje, 7,85 kWh/kWp op 1 dag... Bert Jan wordt - alweer - een record breaker!

NB: Heckert Solar is een module producent en systeemhuis uit het Oost-Duitse Chemnitz. Omvormers zijn dezer dagen via de meest bizarre omwegen nog met wat moeite te pakken te krijgen...

Je begrijpt, ik ben een blij en dankbaar mens. Als ik dit uitleg aan de buren om mij heen, met hun maagdelijke dakvlakken, dan mompelen ze begrijpend en gaan verder waar ze mee bezig waren. Zucht. Zoveel zendingswerk te doen. De gemeente heeft inmiddels bericht dat ze mijn aanvraag hebben goedgekeurd en binnenkort de subsidie gaan storten. € 2,50/Wp. Dus. TVT geschat op 4,5 jaar.

Vanavond heb ik de uitbreiding op Sonnenertrag gezet als "karelprior 2" (met enige moeite, want onze vriend heeft het niet zo op IE) en het Excel sheet aangepast. Voorlopig moet ik nog dagelijks de opbrengsten noteren, want de bluetooth zender voor de communicatie en monitoring zit ook in de nalevering. Maar ik KNAL BAAB en Zonnekeizer en Eilander er uit denk ik zomaar )))))))))."

Reactie Polder PV: Nou beste Bert Jan, het is weer mooi daar in het verre zonnige noorden (of was het "mooi weer"???). Wie gaat deze Super Mega PV Turbo nog een groen poepie laten ruiken? Die moet van hele goeie huize komen, that's for sure! Bert Jan gaat "nieuwe maatstaven" zetten voor PV Nederland, dat is in ieder geval duidelijk. BJ: heel veel plezier van al die gloeiend groene elektronen. Misschien kun je d'r een paar aan je - nog ietwat onbegrijpende - buren aanbieden...

Ik heb meteen even gegrasduind in Sonnenertrag en daar vond ik dit eerste dagresultaat voor "karelprior 2". Plaatjes zeggen meer dan duizend woorden:

http://www.sonnenertrag.eu/de/den-helder/karelprior-2/9205/12834.html (Bert Jan's tweede entry in Sonnenertrag - dat gaan hele leuke grafiekjes worden, daar kunt u vergif op innemen...)

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/34204344#34204344 (eerste ietwat verbouwereerde post van BJ na de eerste resultaten op Tweakers...)

* Voor nog erg verse PV-newbees: WAF = Wife Acceptance Factor. Schijnt in veel gezinnen de doorslaggevende drempel te zijn waarna, als die eenmaal is overwonnen, vaak een hele diepe duik in menig hernieuwbaar energie avontuur is gestart...


30 mei 2010: Heavy kWh user >>> Heavy PV-installatie... Sjoerd de Beer uit Dronten met ... 12,6 kWp

"Hallo Peter,

Je zit de laatste dagen flink in de newbee's vandaar ook mijn melding.

Onder SDE 2009 heb ik mijn PV-installatie gerealiseerd.

Kenmerken:

Module-type Yingli Solar YL 210 P-29b 60 stuks (totaal dus 12.600 Wp)

Inverter: Fronius IG plus 120V 3 fase.

Orientatie zuid-oost, 21 panelen op dakhelling 20 graden en 39 panelen met dakhelling 35 graden.

Alles verzorgd door het jou wel bekende Buro Wilders.

Vanaf de ingebruikname op 19 mei is er tot vandaag 731 kWh mee geproduceerd (max. dag 6,5 kWh/kWp).

De Brutoproductiemeter moet nog worden geplaatst, maar tot nu toe al flink wat inkoop uitgespaard.

Bijgesloten is een overzichtsfoto van het dak.

^^^
Fantastische PV-installatie met 60 multikristallijne modules van de Chinese producent Yingli Solar.
Zonnestroom bakken geblazen!

Foto © Sjoerd de Beer, Dronten

Ik heb een gezin bestaande uit 8 personen met een hoog stroomgebruik (o.a. door een groot verwarmd [warmtepomp] zwembad).

Ik denk als heavy user jaarrond in mijn eigen stroombehoefte te kunnen voorzien.

Ik heb nog geen eigen website, maar kan als je daar belangstelling voor hebt wel resultaten doormailen.

Veel succes met je goede werk.

Met vriendelijke groet."

Sjoerd de Beer
Dronten (oost Flevoland)

Toegevoegd PPV:

Website leverancier Wilders
Datasheets Yingli Solar (volgens Photovoltaikforum database heeft dit zonnepaneel een module rendement van 12,9%)
Data Fronius IG plus 120V 3 fase

Commentaar Polder PV:

Prachtige installatie, beste Sjoerd, in een provincie die al flink heeft uitgepakt met het opwekken van forse hoeveelheden windstroom. Een "stevig", on-Hollands PV exemplaar waar we er volgaarne veel meer van willen zien. Die al snel gesignaleerde hoge dagproductie van 6,5 kWh/kWp (bij ZO opstelling en deel van de modules relatief "ongunstig" op slechts 20 graden hellend!) doet naar meer verlangen. We zijn benieuwd naar de maandelijkse en jaarlijkse productie van dit systeem (ja, ik heb belangstelling voor productie resultaten!). Je hebt het over een bruto productie meting, dus een SDE installatie. Dat gaat de cijfers van CertiQ hopelijk ook weer eens een zetje in de goede richting geven. Meer van dit mooie spul, graag!

Oh, en beste Sjoerd: gaarne aanmelding op Sonnenertrag, hoef je alleen maar eens per maand (bij voorkeur tijdens kalendermaand wisseling) je productiegegevens (bij voorkeur af te lezen van de BPM, die is immers geijkt) in te voeren. Productie grafieken (genormeerd, in kWh/kWp) worden volautomatisch gegenereerd door Sonnenertrag (voorbeeld van de data van het 1,02 kWp deelsysteem bij Polder PV vind je hier).

Veel plezier met deze mooie, en forse installatie!


21 mei 2010: Unieke "zonvolger" met 480 Wp van Jan Stelwagen uit Heeze (NB)

Een heel aparte bijdrage kreeg ik van de heer Stelwagen die een eigen bedrijfje heeft opgericht wat Chinese modules importeert, omvormers, en ... een zeer byzondere solar tracker die hij als pilot reeds heeft draaien in zijn woonplaats. In de volgende bijdrage de heer Stelwagen aan het woord. Een samenvoeging van enkele afzonderlijke e-mails n.a.v. enkele vragen van, en lichte edit/aanvullingen [tussen vierkante haken] door Polder PV (foto's allen © Jan Stelwagen, Heeze, rechts zijn tracker in volle glorie, waarschijnlijk met de zon hoog in de hemelkoepel):

"Geachte heer Segaar,

De heer Rob de Bree (Siderea) suggereerde dat ik de foto's van de zonvolger die ik hem mailde ook even naar uw Polder PV zou moeten sturen. Bij deze dan wellicht een primeur in Nederland van een zonvolger die aangedreven wordt door twee emmertjes met 10 liter water die het waterniveau in een leeg- resp. vollopende cilinder volgen. De beweging wordt via een lijntje doorgegeven naar een aandrijfschijf die het scharnierende mastdeel 180 graden verdraait.

De zonvolger is als bouwpakket voor 450 Euro incl. BTW verkrijgbaar bij de onlangs opgestarte onderneming Stelwagen Solar Electric. Ik verwacht een meeropbrengst van 30% vergeleken met een vast opgesteld systeem.


Module ophanging, bijna alles van houtwerk

De werking van de zonvolger is als volgt:

Het water uit de grootste cilinder stroomt via een vlotterkamer naar een druppelaar. In de vlotterkamer drijft een kunststof flesje (leeg vitaminenflesje) dat tegen een slangopening duwt en slechts een geringe hoeveelheid water per seconde in de vlotterkamer laat stromen. De hoeveelheid water die in de kamer stroomt is gelijk aan de hoeveelheid die uit de kamer stroomt. Het waternivo verschil over de druppelaar is gedurende de dag constant en daarmee het doorgelaten volume water per seconde. De emmertjes water bewegen daardoor met constante snelheid door de cilinders. Het ene emmertje stijgt met het waterniveau mee en het andere daalt met het waterniveau mee. Komt er nu een windvlaag die de panelen wil doen draaien dan wordt 1 van de emmertjes iets opgetild en boven het waterniveau getrokken en trekt dan met 10 kg aan de draaischijf om de panelen op hun oorspronkelijke positie terug te draaien. Omdat de emmertjes slechts enige millimeter speling hebben met de wand van de cilinders, treedt de terugstelkracht van 10 kg al op als een emmertje ongeveer 3 centimeter opgetild wordt.

De druppelaar is een met ijzerdraad afgeknepen uiteinde van een stuk slang. Door de druppelaar iets te laten zakken in de kleine cilinder zal de volumestroom wat toenemen en daarmee de draaisnelheid van de panelen. De juiste hoogte van de druppelaar is snel gevonden zodat de panelen met 0,25 graden per minuut verdraaid worden. Het aantrekkelijke van dit systeem zijn de lage kosten, eenvoudige bediening en lange levensduur.

In de winter wordt aan het water een flinke schep zout toegevoegd. Bij harde wind kunnen de panelen met een lijntje horizontaal gezet worden zodat de wind er weinig vat op heeft.

Het systeem draait sinds 19 april [2010] en zal zich natuurlijk nog moeten bewijzen. Volgens Siderea zal de jaaropbrengst ongeveer 576 kWh kunnen bedragen (1). De drie panelen hebben samen 480 Wattpiek vermogen.

De zonnepanelen hebben de gebruikelijke vermogensgarantie en op de omvormer zit 1 jaar garantie. Specs van de panelen:

  • Pm = 180 Watt [nominaal STC vermogen]
  • Voc = 44,8 Volt
  • Isc = 5,34 Ampère
  • Vmaxpower = 36,2 Volt
  • Imaxpower = 4,97 Ampère
  • Cel afmetingen 125 x 125 mm
  • 72 cellen per paneel
  • Paneel afmetingen 35 x 808 x 1.580 mm
  • Gewicht 15,5 kg
  • Max. systeem voltage 1000 Volt
  • ± 3% afwijking van het [nominale] vermogen
  • [uit afmetingen module en Pm volgt: 14,1% module rendement; PPV]


Voet van de tracker (zonnevolger) met de twee
cylinders waarin "het wonder" geschiedt...

De panelen op mijn privé zonvolger zijn 160 Wattpiek panelen. De panelen die Stelwagen Solar Electric verkoopt zijn 180 Wattpiek panelen. Deze komen van www.cnjssolar.com. Beide omvormers hebben 1 jaar garantie op fabricage fouten. Ik zit echter al een maand op die Stecagrid500's te wachten!

Dankzij jouw tip om een geijkte draaistroommeter bij Conrad aan te schaffen presteert de zonvolger van Stelwagen Solar Electric beter. Vandaag [PPV: 20 mei 2010] was het constant zonnig in Heeze en leverde 480 Wattpiek een dagproductie van 3,965 kWh. Ofwel 8,26 Wh/Wp [= kWh/kWp]. Het maximum tot dusver is 4,115 kWh/dag."

[PPV: max. genormeerde dagopbrengst, en dat in Brabant, 8,57 kWh/kWp...]

Jan Stelwagen
Stelwagen Solar Electric

http://www.stelwagen.come2me.nl (site van Jan's bedrijf)
http://www.stelwagen.mijnalbums.nl/ (foto's van de zonvolger)


Commentaar Polder PV:

(1) Dat zou volgens Rob de Bree van Siderea.nl neerkomen op een genormeerde jaaropbrengst van een spectaculaire 1.200 kWh/kWp.jaar (daar heb je helemaal geen SDE meer voor nodig) ...

Jan: prachtig systeem, en ik hoop met je dat deze fantastische en zelfs fascinerende constructie het inderdaad lang gaat uithouden. Die 8,57 kWh/kWp zal bij menig mede PV-bezitter wat jaloerse gevoelens opwekken, take my word on it. Ik ben ook een beetje jaloers, ook al ik heb ik een vast opgestelde PV-installatie waarvan een module/OK4 omvormer combinatie het ooit (24 juni 2002) tot max. 6,79 kWh/kWp heeft gebracht...
Wie weet kom ik wel eens een keertje langs, om met eigen ogen te zien hoe ingenieus dit apparaat in elkaar steekt.

Veel plezier met de opstelling en vergeet je niet in te schrijven bij Sonnenertrag.eu om met je productie resultaten het Nederlandse gemiddelde omhoog helpen te krikken...

Succes met je bedrijf en natuurlijk met deze unieke tracker!


15 april 2010: Hans Maas: zelfbouwer een jaar aan het net met 135 Wp...

Al meermalen gesignaleerd, maar beslist nodig om deze geweldige PV pionier in Nederland nog eens extra in het zonnetje te zetten met het korte stukje wat hij instuurde. Een byzonder type "PV-Newbee" waarvan er misschien wel meer van gaan komen (stukje enigzins geredigeerd door PPV).

"Hi Peter,

Het eerste probleemloze productie jaar voor Home Build Solar System

In april 2009 ging het eerste zelfgebouwde zonne-energie systeem in productie in Nederland.

Dit ging niet zonder slag of stoot en waren er vele negatieve reacties als dat dit project niet mogelijk was en daardoor wel een list moest zijn. Of dat dit project veel meer zou kosten dan op de site staat weergegeven en hierdoor economisch niet rendabel zou zijn. Maar er kwamen ook reacties zoals: goed gedaan, maar deze panelen zullen met een paar weken stoppen met werken.

Maar als je iets wil dan moet je er ook voor gaan, en dat is wat we hebben gedaan.

Wat uiteindelijk heeft geresulteerd in deze eerste verjaardag van Nederlands' eerste zelfgebouwde zonnestroom systeem.

Uiteraard zijn er nog wel verbeteringen nodig maar hebben we dit eerste jaar gebruikt om te experimenteren en om productie gegevens te verzamelen zodat we kunnen laten zien dat het echt mogelijk is om zelf zonnepanelen te maken.

Kom naar de Home Build Solar System website en zie hoe we de panelen hebben gemaakt en het eerste jaar zijn doorgekomen.

Hans Maas.
Home Build Solar System"

Hans Maas "home build solar module" bestaande uit 28 multikristallijne Solland Solar cellen.
>>>

Foto © Hans Maas

Beste Hans: geweldig initiatief, en prachtige modules heb je gemaakt. Ik ben zeer benieuwd naar je langjarige ervaringen met je in eigen huis gemaakte zonnestroom spul, en hoe het "systeem" zich zal gaan houden. Vooral de "sealing" zal zeer interessant zijn om te kijken hoe waterdicht die is, want dat is natuurlijk de crux. Succes met de "onderhandelingen" met je partner over de strijd tussen zonne-energie omgezet in druivensap of in hernieuwbare elektriciteit, en op naar de 100 kWh eigen productie dit jaar...

Enkele data van Hans Maas' fraaie HBSS:

  • 3 zelf gemaakte PV-modules;
  • 2 daarvan sinds april 2009 in werking en netgekoppeld;
  • 28 stuks multikristallijne cellen/module van de enige Nederlandse cellen fabrikant, Solland Solar. Volgens opgave 3,1 Wp per stuk, wat zou betekenen dat de modules 86,8 Wp aan nonimaal vermogen "aan boord" zouden hebben. Hans heeft het elders echter over "3x 45 Wp" modules, wat een systeempje van 135 Wp zou betekenen;
  • modules gekoppeld op een OK4-100 omvormer;
  • hellingshoek 10 graden;
  • diverse negatieve effecten zoals een druif die vlak bij de modules groeit, schaduw van huis, sneeuw in winter, accumulatie van vuil door lage hellingshoek;
  • volledige zelfbouw;
  • 442 Euro bouwkosten all-in voor 2 modules;
  • verwachte levensduur 5 jaar.

Hans is beslist niet de enige zelfbouwer, het virus heeft inmiddels om zich heen gegrepen (zie zelfbouw links op de betreffende linkpagina op PPV). Vooral het project van Chris van der Zwaal ("Doctor Snuggles") mag hier beslist ook niet onvermeld blijven! De spullen zien er steeds beter uit en er zit progressie in. De "fun" is voor de volle honderd procent voor de zelfbouwers en dat kan niemand van ze afpakken. Gaat zo voort! Polder PV is geïnteresseerd in mensen die oudere zelfbouw modules hebben (vooral diegenen die netgekoppeld zijn)...


15 april 2010: Gerard Verton vernieuwt systeem (met backup) en meet alles wat los en vast zit.

"Hallo Peter,

Een newbee ben ik zeker niet, ik heb panelen liggen sinds 2002, alleen wel recentelijk fors uitgebreid. De oude installatie van 880 Wp is voor een verbazend goede prijs via marktplaats verkocht.

Ik las je stukje over de recente plaatsing van 3 KingSun systemen in Berkel en Rodenrijs.

^^^
Gerard's heftige platdak systeem in Berkel en Rodenrijs. Voor toelichting zie bij de eerder verschenen foto op Polder PV in het Sonnenertrag bericht van 6 april 2010.

Alle foto's © Gerard Verton uit Berkel en Rodenrijs

Een ervan heb ik zelf geplaatst, het 3,5 kWp plat dak systeem [20x 175 Wp]. Het draait nu al een paar maanden en de goede opbrengsten verbazen mij.

Zoals ik nu kan interpoleren gaat 3.000 kWh wel gehaald worden, en heb ik een negatief jaarverbruik. Hopelijk gaat Eneco dit ook terugbetalen. Ik ben er erg blij mee, en heb het zeker voor een zeer concurrerende prijs aangeschaft (samen met de buurman maar dat wist je al).

Mijn achtergrond is Meet en Regeltechniek, al vele jaren, zodat ik enige ervaring heb met proces technologie.

De 3.325 kWh door jou genoemd (1) zou geweldig mooi zijn. Volg de opbrengst op Sonnenertrag. De opbrengsten daar komen uit de Plugwise data.

Als bijlage een foto van mijn "Meet en Regel" plant [PPV: hier verkleinde versies, met uitgelicht detail]:

^^^
Overzicht van de ronduit spectaculaire "meetopstelling" van Gerard. Linksonder de 7 Steca omvormers met rechts de control unit. Verder alles wat een meetbeest zich maar kan wensen, wijzerplaten te kust en te keur... Zie ook detail verderop.

Alle meters zijn voor visuele monitoring en hangen in de garage (mijn werkplaats). Als er storingen optreden is dat hier zichtbaar, 7 stuks DC zijde, 0-5 Ampère DC, komen alle van Marktplaats (voor weinig). Meters zijn opnieuw door mij geshunt en geschaald voor het huidige meetbereik.

AC zijde, 0-300 Volt, 270 graden meter voor de netspanning (loopt op naar 238 V bij 3 kW op het net invoeden). Een Ampère meter 0-15 A (als alle Stecas in de begrenzing gaan is de netstroom ca. 14 Ampère).

Een analoge Ferraris kWh meter van de GAMMA, een digitale kWh meter EM11 Din (meet binnen 1% nauwkeurig ! en heeft een scrolmenu met 10 variabelen, zie bijlage (2) ). Plugwise dataplug voor monitoring via de PC.

Generator paneel voor als Eneco wegvalt, Gen. spanning, gen. stroom 0-6 A,en een mooie tong frequentiemeter voor de 50 Hz. Als de netspanning er niet is, kan ik in eilandbedrijf, en kunnen alle belangrijke zaken gewoon weer doordraaien als de generator loopt. (Grote verbazing in de buurt!) Het maximum is dan 1 kW.

^^^
Detail van Gerard's fraai aangelegde meetspektakel. Allemaal netjes afgewerkt, benoemd en bestickerd, de wijzers van de Ampère meters flink in hogere regionen verkerend, en een kWh "productie" meter van de Gamma (zwarte kast) die ongetwijfeld hard in de goede richting loopt als het zonnetje flink schijnt (ik neem aan omgepoold aangesloten zodat de schijf vooruit draait bij opwek, dit is uiteraard niet de netmeter maar een extra "gadget")... Direct onder de kWh meter de sjieke EM11 DIN Analyzer van Carlo Gavazzi met LCD schermpje. Rechts naast het connector kastje met de gele hoogspanningssticker een steeds populairder wordende "Circle" van Plugwise. Let ook op de rood gekleurde spanningsonderbreker: een must bij dit soort uit de kluiten gewassen PV-installaties.

Hoor ik daar wat tanden knarsen bij jaloerse bekende collega zonnestroom meetbeesten?
(Gerard: het is je uiteraard van harte gegund!)

[nagekomen 14 april:]

Gisteren weer een prima dag, 18,7 kWh! Vanmiddag weer wat bewolking, maar met zon tussen de wolken door (en daardoor extra instraling via reflectie) toch pieken van 3,2 kW AC vermogen zien passeren, niet slecht voor 3,5 kilowattpiek aan opgesteld nominaal vermogen. De KingSuns doen het hartstikke goed.

Groet, Gerard Verton."

Sonnenertrag adres Gerard:
http://www.sonnenertrag.eu/de/gerard-gasschuif/berkel-and-rodenrijs/9045/9157.html

Commentaar Polder PV:

Gefeliciteerd, beste Gerard, je hebt met deze inbreng de "100 kWp" grens (accumulatie systeemgroottes) verbroken op de PV-newbees pagina's op Polder PV. Dat er nog veel meer bij mogen komen! (noot: newbees upgraden hun systemen regelmatig, Polder PV kan niet altijd alle veranderingen nauwgezet bijhouden)

Verbazingwekkend fraaie meetopstelling waar de "meetbeesten" onder de Polder PV newbees, collega's, andere live loggers, (Gathering) Tweakers e.d. technoboys (and girls?) vast van lopen te soppen. Klasse! Wie weet kom ik wel eens een keertje langs Biohummeren®, beste Gerard, en knijp ik ter hoogte van Berkel en Rodenrijs in de remmen...

(1) Polder PV suggereerde met de opstelling van Gerard voor het in het zonrijke Zuid-Holland gelegen Berkel en Rodenrijs een haalbare opbrengst van 950 kWh/kWp per kalenderjaar (1 jan. tm. 31 dec.) op basis van de opbrengsten van Ton Peters in Spijkenisse (niet heel ver verwijderd van Gerard's domicilie). En Polder PV's eigen genormeerde jaaropbrengsten in dezelfde provincie.

(2) Zeer interessante elektronische DIN-rail meter van Carlo Gavazzi. Indien belangstelling voor de pdf, stuur dan een mail naar Polder PV.


15 april 2010: Arjan in 't Anker uit Oegstgeest verdient 2,7 kWp PV-systeem in 6 jaar terug...

"Beste Peter,

Graag wil ik me aanmelden als newbee op je website.
Wij wonen aan de Simon Vestdijklaan in Oegstgeest en zijn sinds 20 maart de trotse bezitters van een 2.700 Wp PV installatie.
Afgelopen maand zijn de zonnepanelen ook door Liander aangesloten, en wat is dat eigenlijk leuk! Elke dag nu de zon schijnt kijken we regelmatig naar de monitor om te kijken hoeveel vermogen ze leveren. We zijn ons veel bewuster van ons energieverbruik en zijn druk bezig meer spaarlampen aan te schaffen, denken over een warmtepomp droger en zuinigere apparaten. De nieuwe keuken heeft uiteraard allemaal A+ apparaten. Bij mij geldt: zonne-energie is prima, zuinig met energie omgaan ook, maar niet ten koste van de luxe in huis. Dat hoeft gelukkig ook niet.

Het uitzoeken, aanschaffen en installeren van de zonne-installatie heeft een hoop tijd gekost. Ik ben gelukkig ingeloot voor de SDE 2009, maar heb daarna een tijdje gewacht tot de panelen prijzen daalden. Eind 2009 was er stabilisatie te zien op de markt, toen heb ik besloten de aanschaf te doen. Inverters en bevestigingsmaterialen heb ik vanwege garantie gekocht in Nederland, maar de panelen in Duitsland gekocht, want dat scheelt tot 50% van de prijs die je in Nederland betaald. Zo verdien ik de installatie in ongeveer 6 jaar terug. De installatie is 2.700 Wp, 11 panelen Yingli YL-180 [poly] liggen op het schuine dak op het zuiden en zijn aangesloten op een SMA SB2100 inverter, 4 dezelfde panelen liggen onder 5 graden plat op de dakkapel, aangesloten op een Soladin 600.

<<<
Het huis van Arjan in de "nieuwbouw" wijk Haaswijk in noord Oegstgeest. De Yingli's zijn aan weerszijden van de dakkapel geplaatst, en er liggen er nog vier bijna plat op de dakkapel zelf: maximale ruimtebenutting voor de opwek van zonnestroom.

De bovenste rij zonnepanelen lijkt op de foto wat rijp (of nog wat oude sneeuw?) te vertonen. Het schuine dak ligt iets westelijk van zuid: een prima oriëntatie, en zo te zien vrijwel schaduwloos (alleen in de allervroegste ochtenduurtjes mogelijk met name in de winter partiële en tijdelijke schaduw van de schoorsteen rechts).

Links is nog net wat leuks "fotovoltaïsch" te zien van de buurman (oude bekende van Polder PV). De vraag die hier opborrelt is: wie heeft wie besmet op het vlak van "duurzaam"?

Foto's © Arjan in 't Anker

(bijschriften: Polder PV)

De meterkast is vervangen, bruto productiemeter geplaatst en bestaande meter vervangen, op dit moment is het wachten op Nuon (1) en de SenterNovem (2)/Certiq afhandeling. Wat duurt dat allemaal lang! Gelukkig is de helpdesk van Liander en Certiq goed bereikbaar en helpen ze je met de juiste info.

Mochten er mensen zijn die aan het rekenen zijn aan de installatie: hou er goed rekening mee dat je meterkast wellicht moet worden vervangen en ook de huidige meter moet worden gewisseld als ie geen teruglevering kan registeren (3). Ik ben dan ook van mening dat de aanschaf van panelen alleen uit kan als je een flinke installatie van rond 2 kWp aanschaft, en ook SDE subsidie krijgt. Alleen terug verdienen op salderen duurt lang, dus dat is voorbehouden aan degene die zonnepanelen aanschaffen op basis van de "groene gedachte" volledig groene stroom af te nemen. (4)

Mooi monitoring apparaatje van Arjan: Efergy Elite.
>>>

Nog een tip voor diegene die zonnepanelen heeft en op een goedkope manier wil volgen wat de opbrengst is: ik heb voor 50 euro een Efergy Elite monitor gekocht, te bestellen op www.efergy.com. Dit apparaatje is in principe bedoeld voor het volgen van je energieverbruik, maar werkt dus ook prima op je panelen. Het mooie is dat hij draadloos werkt op een sensor die je in de meterkast aansluit op de groep waar de panelen op zijn aangesloten (sensor op bruine draad klikken: klaar!). De display hang je naast je thermostaat in de woonkamer, of zet je in de vensterbank. De display geeft het huidige vermogen aan en de gemiddelde dagelijkse kWh, maar het leuke is dat er een geheugen (tot 2 jaar terug) in zit die je met een druk op de knop kan oproepen en waar het dagelijks, wekelijks, maandelijk en jaarlijks gemiddelde te zien is. Zo kun je ook bijvoorbeeld makkelijk zelf in Excel grafieken maken van de opbrengst, net zoals bij de duurdere systemen van Solarlog. (5)

Gemiddelde opbrengst is nu 7-8 kWh per dag, dus jaarlijks komen we hopelijk boven de 850 kWh/kWp, ondaks de matige ligging van de 4 panelen op het platte dak. (6)

Nu eens kijken hoe de installatie zich gaat bewijzen in de zomer, we zijn benieuwd!

Groeten, Arjan in ‘t Anker"

Modules datasheet Yingli YL-180 poly: pdf
Omvormer SMA SB2100 (transformatorloos) zie: htm pagina SMA
Omvormer Mastervolt Soladin600 zie (verkorte link): http://tinyurl.com/y6x7sgl
Efergy Elite monitoring informatie: webpagina website leverancier

Commentaar Polder PV: gefeliciteerd beste Arjan. Leuk, eindelijk eens een PV-set uit de directe omgeving van het need'rige stulpje van de polderknaap. Ik had je buurman al eens gespot met een paar zonnepanelen, en kom zeker een keertje langs fietsen... Ook erg leuk weer, en reeds talloze malen meegemaakt bij mensen die om wat voor reden dan ook aan zonnepanelen zijn begonnen, al was het bij veel lieden vaak een starterssetje: ze worden zich meteen in extremo bewust van hun reeële verbruik, en halen daarmee de zeer belangrijke "besparingsdrift" er met de aankoop gratis mee in huis. Een tweesnijdend zwaard waar geen "slimme meter" tegenop kan!

Ik ben zeer benieuwd naar de "terugverdientijd berekening met medename van totaal onvoorspelbare jaarlijkse SDE subsidie", maar je zult ongetwijfeld ruime marges hebben aangenomen. En het kan best dat je met een scherpe inkoop prijs binnen de tien jaar het spul met de invoeding van de kWh "zal hebben terugverdiend". We spreken elkaar over tien jaar misschien nog wel (als de polderknaap niet het land is uitgevlucht).

(1) Onduidelijk is of hier de "leverancier Nuon Energie" wordt bedoeld, of toch de van de NUON Holding (Vattenfall) afgesplitste netbeheerder Liander (onderdeel van Alliander)? Een energieleverancier heeft niets te zeggen over zonnepanelen "achter een aansluiting". Wordt hier misschien een gevraagde verlaging van het voorschotbedrag (voor de post elektra) bedoeld???

(2) Per januari 2010 onder de weinig prozaïsche titel "Agentschap NL" gebukt gaand.

(3) Geen verplichting! De klassieke, volautomatisch salderende Ferrarismeter mag blijven hangen, wat voor kolder de netbeheerder ook over u zal doen uitstorten. De bruto productiemeter is het enige doorslaggevende instrument voor het verkrijgen van subsidie. Zelfs die is niet verplicht, maar wel raadzaam, anders kan alleen maar het overschot wat bemeten het net op gaat (dus niet met Ferrarismeter, wel met digitale meter met vier [of twee bij enkeltarief] telwerken) worden gesubsidieerd. En dat is in de "unieke" bemeterings-situatie in Nederland (productiemeting vóór de netmeter) bepaald geen nastrevenswaardige situatie. Veel zonnestroom wordt immers in eigen huis geconsumeerd, en die zou dan niet gesubsidieerd kunnen worden. Uiteraard is al deze onzin niet nodig als je geen SDE hebt of krijgt. Met SDE 2010 vallen sowieso waarschijnlijk alweer 14.000 aanvragen buiten de boot, dus die mensen hebben verder geen kopzorgen als ze toch aan de zonnestroom panelen gaan. Al gaan er gegarandeerd kopzorgen komen als er op enig telwerk een "negatief verbruik op jaarbasis" gaat ontstaan. Maar zelfs dat is bij SDE klanten ook niet goed "geregeld"...

(4) Die "groene gedachte" gaat sowieso niet op bij alle klanten met zonnepanelen, gesubsidieerd of niet, Polder PV incluis. Want 's avonds en in de sombere wintermaanden zal (vrijwel) iedereen gewoon "grijze stroom" blijven afnemen, al hebben ze 6 kWp op het dak liggen. Er zijn talloze andere zeer goede redenen om aan die sexy panelen te gaan, waarvan de afkeer van de monopoloïde, groene neppraatjes rondstrooiende energiebedrijven een steeds belangrijker rol gaat krijgen...

(5) Leuk, weer een nieuwe goedkope monitoring mogelijkheid erbij. Dat gaat de goede kant op. Elders wordt het steeds populairder wordende Plugwise ingezet voor het monitoren van zonnepanelen. PV newbee (inmiddels al bijna "ol'bee") Jeroen Haringman laat inmiddels fraaie grafieken met cumulatie van opbrengsten van verschillende deelsystemen zien, gemonitord met zijn Plugwise systeem. Al die mensen die dat soort eigen monitoring systemen in huis hebben gehaald (of zelfs zelf hebben gebouwd) hebben geen enkele behoefte aan extreem privacy-gevoelige "slimme" meters, want ze weten exact wat ze verbruiken en opwekken. Daar hebben ze echt geen externe bemoeizucht van netbeheerders of energie"leveranciers" voor nodig...

(6) Ik weet bijna zeker dat Arjan fors meer zal gaan halen in het naburige Oegstgeest, ondanks die 4 bijna "plat" liggende modules. Polder PV produceert al jaren gemiddeld tussen de 904 en 969 kWh/kWp.jaar met antieke olieboer paneeltjes met een hellingshoek van 30 graden, en het gros van Arjan zijn modules staan optimaal uitgelijnd...

Arjan: veel plezier met de aanwinst, en de groeten aan de buurman. Vraag maar meteen waarom hij nog niet op de PV-newbee pagina van Polder PV staat...


2 april 2010: Ruud Vriend/Zonzo met bedrijfsmatig Solyndra systeem

"Hallo Peter,

Graag zou ik een plaatsje krijgen op je Newbee pagina. Het gaat om een zonnestroomsysteem van 18 x 173 Wp Solyndra zonnepanelen dat op ons platte dak in het dorp Hem (Noord-Holland) is aangebracht, totaal dus 3.114 Wp [ruim 3,1 kWp].

^^^
Voorbereiding ondergrond voor de Solyndra modules door dakdekker: het aanbrengen van het witte reflecterende kunststof doek (nadat het grind verwijderd is van de ondergrond). Hier worden twee stukken aan elkaar "gelast", zo te zien met een elektrisch verwarmingsapparaat.

© Alle foto's in deze bijdrage van Ruud Vriend
(fotobijschriften van Polder PV)

De Solyndra zonnepanelen hebben een zeer fraai design en uniek uiterlijk. De witte ondergrond op het dak is echter wel gewenst, dat scheelt 20% van de opbrengst, zo geeft de fabrikant aan.
Mijn bedrijf (Zonzo zonne-energie, www.zonzo.nu) houdt zich bezig met de levering en installatie van zonnestroom installaties, daarom mag ik de installatie zelf verzorgen. Solyndra houdt hier scherp toezicht op.

<<<
Eerste drie Solyndra modules geplaatst op het witte doek. Zeer lichte frame constructie ("opstelvoet") en, heel byzonder: geen ballast! Het module zelf is volgens de documentatie (in bezit van Polder PV, op de Solyndra site moet je een invulformulier invullen om het datasheet toegestuurd te krijgen) 31 kg. zwaar.

Ik heb een groot plat dak op mijn bedrijfspand, er is dus ruimte genoeg. Een gediplomeerd dakdekker heeft de witte folie aangebracht, nu maar afwachten hoe wit het zal blijven de komende 25 jaar.
De 18 panelen zijn aangesloten op een Fronius IG30 met remote display, zodat ik niet steeds naar de omvormer hoef te lopen om de actuele opbrengst te kunnen zien.

Fronius IG30 omvormer uit Oostenrijk, volgens de documentatie geschikt voor een nominaal DC vermogen van 2,5-3,6 kWp (Photon Profi geeft als "Nennleistung" 2,7 kWp op). Maximale werkingsgraad 94,3%, Europese werkingsgraad 92,7%.

Boven de omvormer o.a. een gelijkstroom schakelaar om met een beweging het complete PV-systeem van de omvormer te ontkoppelen.
>>>

Voor SDE-subsidie zijn wij uitgeloot in 2009, maar daar willen wij het dus niet meer van af laten hangen. De zon blijft immers wel schijnen!
Bovendien hebben wij in Noord-Holland het geluk dat het aantal zonuren gemiddeld hoger is dan in het oosten van Nederland.
Meer foto's, informatie en installaties vind je ook op www.zonzo.nu.

Ik heb wat foto's ingesloten van de installatie ter illustratie.

<<<
Detail van het Solyndra systeem, onder vrij lage hoek over de installatie heen kijkend. Als je goed kijkt zie je de CIGS dunnelaag "strips" net in de glazen buizen zitten (het is een buis-in-buis constructie). De "streping" staat dus loodrecht op de lengterichting van de buis zelf georiënteerd (oorzaak: scheiding van de in serie geschakelde afzonderlijke "CIGS-ringen").

Ook zijn enkele blauwe verbindingskabels zichtbaar tussen de modules ("boogjes" uitstekend boven het moduleveld).

De "opstelvoeten" staan los op het witte doek, wind kan vrij om het systeem heen spelen (en tussen de buizen door blazen).

Verder is een ieder van harte welkom om tijdens de Solar Days op 8 en 9 mei bij ons langs te komen in Hem om de installatie te bekijken.

Ga vooral door met het vele werk dat je steekt in Polder PV, ik ben inmiddels een trouwe bezoeker van je site.

Hartelijke groeten"

Ruud Vriend
Zonzo zonne-energie

Fronius IG30: datasheet
Solyndra SL-001-173: zie o.a. Photon module databank (lees gebruiksvoorwaarden! Solyndra zelf heeft geen pdf's direct ter download klaarstaan), of direct naar datasheet op site van Zonnefabriek.nl (die bij de UvA 3 gebouwen van dit systeem heeft voorzien).

Ruud is inmiddels ook op Sonnenertrag te vinden:
http://www.sonnenertrag.eu/de/ruud/hem/11576/11915.html

Het gehele Solyndra systeem met 18 stuks 173 Wp modules in drie rijen als een brede "streep" op het met een witte doek bedekte platte dak van Ruud Vriend/Zonzo Zonne-energie. En nu in spanning afwachten wat dit "unieke" concept daadwerkelijk in de praktijk zal gaan opbrengen. En ook: hoe "schoon" het witte doek zal blijven al die jaren.
>>>

Commentaar Polder PV:

Leuk, Ruud. Je bent de eerste "particulier" die zich spontaan bij Polder PV meldt met zo'n sjieke CIGS buizenmodule op het dak, al is het in dit specifieke geval een "bedrijfsdak". Maakt niet uit natuurlijk, je bent van harte welkom als Polder PV newbee met die in de "wandelgangen" veelbesproken innovatie. Mij is in ieder geval ook het systeem op de Universiteit van Amsterdam bekend (vermoedelijk 180 stuks van 173 Wp = 31,14 kWp), en er is recent een Solyndra installatie uit Haastrecht aangemeld bij de beroemde Sonnenertrag database (hier). Mogelijk dat er inmiddels meer systemen in Nederland zijn. Voor andere Sonnenertrag systemen, via de zoekfunctie vind je deze onder "Solyndra", of deze onder "Sunhunter" (via "Modul Hersteller") of zo (via "Modulytp", weer drie andere). Niet iedereen houdt de productiedata goed bij, helaas.

Voor diegenen die het nog niet kennen: "CIGS" staat in dit geval voor een dunnelaag film "gedeponeerd" op een binnenbuis die weer in een buitenste buis zit en waarin een geheimzinnige, gel-achtige stof zit die voor optimale breking van het zonlicht zorg zou dragen. De letters van het dunnelaag materiaal staan achtereenvolgens voor koper (Cu), Indium (I), Gallium (Ga), resp. (di)Selenium (Se). Polder PV heeft reeds enkele malen aandacht aan deze "systeemrevolutie" besteed, die bij de Belgen door het dak-concern I.R.S. als "Sunhunter" in de markt wordt gezet. Berichten van 23 januari 2009 (Sunhunter op Intersolution 2009), meer uitgebreide details over het concept in een bericht van 1 februari 2009 (Solyndra), en berichten van 2 juni resp. 4 juni 2009 en 11 november 2009 (opbrengsten).

Het wordt wel spannend met de opbrengsten van dit systeem, want daar wordt met name bij de zuiderburen behoorlijk over gediscussieerd, en de schaarse bekende resultaten tot nu toe zijn niet bepaald verpletterend te noemen (Sonnenertrag systemen, teruggerekend/gevisualiseerd naar kWh/kWp opbrengsten, maar ook in dit Belgische lijstje niet in de hoogste regionen voorkomend). De praktijk zal het verder uit gaan wijzen, want dat dient de maatstaf te zijn.

Ruud is inmiddels vanwege de "subsidieloosheid" toegetreden tot het universum der superbikkels: geen hoofdpijn meer over eventuele SDE subsidies, maar gewoon zonnestroom bakken en een ieder die dat maar raar of wellicht zelfs "verkeerd" vindt in het sop gaar laten koken. Ruud: grote complimenten, bak ze, en kom over een jaartje eens terug met de eerste opbrengst resultaten van deze Amerikaanse nieuwkomer op de markt!


19 februari 2010: Jack van Oosterwijk uit Gilze (NB).

"Hallo Peter,

Allereerst wil ik je hartelijk danken voor je fantastische site waar ik sinds een half jaartje bijna elke dag wel even op kijk om te zien wat je te melden hebt. En omdat er al even geen Newbee was dacht ik: dan zal ik eens even iets sturen.

Beroepsmatig ben ik al jaren bezig met energiebesparende projecten in de industrie. Maar ik was eigenlijk net zo'n schilder waar thuis de verf van de kozijnen bladdert. Thuis lette ik eigenlijk niet zo op m'n energieverbruik.

In de zomer van 2009 kwam ik toevallig op Marktplaats een advertentie tegen van een bedrijf wat voor ca. 1.500 Euro 3 zonnepanelen van 160 Wp met een omvormer aanbood. Omdat ik beroepsmatig een paar jaar terug wel eens naar PV systemen gekeken had en nog steeds met prijzen van € 6 per Wp in mijn hoofd zat dacht ik dat er wel ergens een addertje onder het gras zou zitten. Maar ik dacht voor dat geld wil ik wel zoiets op m'n dak. Dus heb ik ze toen besteld.

Die panelen hadden een week of 8 levertijd en in die tijd ben ik eens na gaan denken. Want die panelen op dak leggen terwijl aan de andere kant energie verspild wordt is natuurlijk van de zotte. Dus eerst eens begonnen met elke dag de meterstanden voor elektriciteit en gas op te nemen. Ik wist wel dat ik ruim 3.500 kWh per jaar verbruikte maar als je dan ziet dat dat meer dan 10 kWh per dag is word je wel even met je neus op de feiten gedrukt. Van het werk een kWh-meter mee naar huis genomen en van zo'n beetje alle verbruikers ben ik het verbruik gaan meten. Dat is schrikken kan ik je zeggen.

De grootste verbruiker bleek onze vriezer te zijn. Je kent het wel zo’n ding dat nog wel iemand heeft staan en wat je dan krijgt als je samen gaat wonen. En dat blijft dan jaren op zolder staan te draaien. Dat kleine vriezertje bleek dus bijna 3 kWh per dag te verbruiken. Diezelfde middag nog een A+ vriezer gekocht met een verbuik van 130 kWh per jaar en de oude netjes weggebracht. Ik hoor wel eens van mensen die persé een terugverdientijd willen horen. Nou de terugverdientijd van deze vriezer was 7 maanden.

Verder heb ik zo’n beetje al m'n standby verbruik geëlimineerd door overal waar mogelijk stekker schakelaars te plaatsen. En natuurlijk waar mogelijk spaarlampen geplaatst.

Mijn verbruik is nu gedaald tot een kleine 40 kWh per week in de winter. Ik weet dat dit nog niet zo heel laag is, maar ik weet nu wel precies waar deze elektriciteit naar toe gaat.

Toen kwam ik op het idee om eens te gaan kijken of ik misschien nog ergens recht had op subsidie. Op de site van mijn gemeente (Gilze-Rijen) kwam ik iets tegen (1) over een subsidie die twee jaar eerder was gestart voor zonne-energie. Dit was een potje van € 10.000,-- (2) en bleek bij navraag nog half vol te zittten. De subsidie voor PV was € 250,-- per halve m² zonnepanelen. Maar dan wel met een maximum van € 500,--. Dat was dus mooi meegenomen.

Verder kon ik nog gebruik maken van "Brabant bespaart" (3) als ik nog een maatregel uit zou voeren. Toen heb ik voor € 500,-- een Douchewater warmtewisselaar gekocht en € 500,-- subsidie gekregen. Eigenlijk vond ik dit belachelijk dat dat zo gemakkelijk ging. Ik hoefde niet eens aan te tonen dat ik 'm daadwerkelijk ingebouwd heb.

^^^
De 12 modules (na de uitbreiding) netjes zelf op het dak geschroefd. Let op de linker gevel van de buurwoning, het "potentiële probleem exemplaar", met name voor de namiddag uurtjes. Hoe "erg" de beschaduwing zal blijken uit te pakken moet nog blijken. Het zou best wel eens mee kunnen vallen.

Foto © Jack van Oosterwijk (van Sonnenertrag pagina, licht bewerkt door PPV)

Toen kwamen eind september m'n zonnepanelen. Ik snel wat materialen van ClickFit gekocht en die panelen op m'n dak geschroefd. Schuindak direct op het zuiden.

En ja hoor de zon scheen nog een beetje toen ik klaar was en m'n meter begon achteruit te draaien. Nou, toen was ik direct verkocht.

Al na een paar weken heb ik al besloten dat ik wat meer wilde (4). En heb toen bij de bekende Solarking (5) nog 9 panelen bijgekocht van 175 Wp per stuk. En via internet de omvormers en montage materialen.

Omdat het huis van mijn buren versprongen staat t.o.v. het mijne krijg ik op het einde van de middag langzaam schaduw over mijn dak van links naar rechts. Ook heb ik zolang de zon niet zo heel hoog staat nog wat schaduw op de onderzijde van mijn dak. Daarom heb ik besloten om mijn 12 panelen in 4 aparte strings te verdelen zodat de panelen welke in de schaduw komen telkens in dezelfde string zitten. Hierbij kon ik ook nog gebruik maken van de flashdata die ik bij m’n panelen kreeg.

Ik gebruik nu 4 Steca 500 omvormers. Totaal heb ik nu 2,055 kWp geïnstalleerd. Door de schaduw op mijn dak heb ik geprobeerd een inschatting te maken van de jaarlijkse opbrengst van mijn panelen en ik verwacht ongeveer 1.500 kWh per jaar opbrengst te hebben (6).

Nooit had ik gedacht dat dat zo verslavend zou kunnen zijn. Elke dag als ik nu thuis kom eerst even kijken wat m'n panelen hebben gedaan. En een paar weken geleden zelfs geprobeerd om met sneeuwballen de sneeuw van m’n panelen te krijgen.

Mijn gegevens staan uiteraard ook op "Sonnenertrag":

http://www.sonnenertrag.eu/de/jackgilze/gilze/9385/9512.html

Nu ben ik begonnen om m'n zolder beter te isoleren. Ik weet dat de volgorde eigenlijk anders moet zijn maar we komen er wel.

Heel veel zonnige groeten."

Jack van Oosterwijk

Gilze

Commentaar Polder PV:

Jack, van harte gefeliciteerd, en veel succes en "sterkte" met je nu al ongeneeslijke verslaving. Ik weet er alles van... Veel succes met de progressie op andere duurzame vlakken. De teerling is geworpen, en er komt geen einde aan de besparingsmogelijkheden. Zeker niet in een eigen huis...

(1) Zie deze webpagina van de gemeente (waar trouwens weer eens voor de tigduizendste maal de nodige kolder wordt verteld over de te ontvangen subsidie per kWh en de zogenaamde "vaste" [door EZ uit de duim gezogen] prijs die u "terug" zou krijgen van het energiebedrijf...).

(2) Volgens dit bericht van .. 15 november 2007 over het budget voor "collegeprogramma 2006-2010" (?????) 10.000 Euro. Let wel, spelregels zonnepanelen: "... voor een zonnepaneel van 0,5 m2 (150 tot 180 Wp en een gemiddelde opbrengst van 80-100 kWh per jaar) € 250,- . Per woning wordt maximaal € 500,- uitgekeerd". Klinkklare nonsens allemaal, zeker wat opbrengst betreft (??? 533 - 556 kWh/kWp.jaar ???), en 500 Euro per woning en totaal budget 10.000 Euro??? 20 woningen met 2 zonnepaneeltjes? En dan ook nog een "aparte teruglevermeter van Essent"??????? *** Diepe Zucht ***

(3) Typisch geval van excessen rond "stapelsubsidies" waar Nederland zo chronisch verslaafd aan lijkt te zijn (fouten uit het beruchte verleden zijn al lang weer vergeten...). Provinciale stapelsubsidie, zie: http://www.brabantbespaart.nl/

(4) Polder PV waarschuwt al jaren voor deze chronische, flink door onze samenleving voortwoekerende verslaving. Gelukkig een hele gezonde, en volstrekt onschuldige verslaving...

(5) Inmiddels aardig bekend wordende importeur van kwalitatief goed lijkende OEM modules met ook levering van alle module flashdata aan de klant (!!! bepaald niet gebruikelijk in Nederland bij veel leveranciers; zie ook verder in de tekst) die u af en toe op het enorm hard groeiende Gathering Tweakers Duurzame Energie forum tegen kunt komen.

(6) 1.500 kWh uit een installatie van in totaal 2,055 kWp zou neerkomen op een "specifieke" jaaropbrengst van 730 kWh/kWp per jaar. Dat is erg laag voor een "standaard" optimaal zuid georiënteerd dak. Afgewacht zal moeten worden hoe serieus de effecten van de geconstateerde beschaduwing daadwerkelijk zullen blijken te zijn. Jack in een reactie: "Om die [theoretische opbrengst] in te schatten heb ik mijn woning met de omgeving in het programmaatje SketchUp van Google ingevoerd. Daarin heb ik per dag bekeken hoe de schaduw over m'n dak gaat. Hiermee heb ik de indeling van de stringen gemaakt en gekeken hoeveel zon elke string krijgt over het jaar verdeeld. Ik hoop dat ik veel te zuinig heb gerekend."


16 februari 2010: Gemeentehuis Emmeloord (NOP) met 4,8 kWp. NB: aanvullingen in separaat bericht van 20 februari (PV nieuwspagina).

Wat er ook uit de "discussies" rond de grootschalige inpassing van windenergie rond de Noordoostpolder tevoorschijn zal komen, zal waarschijnlijk van de schouders van de gebouwbeheerder van gemeente Emmeloord afglijden. Want daar staat op het gemeentehuis alweer een tijdje een fraai zonnestroom systeem zonnige rondjes te draaien, zeker nu "het" weer aan gaat trekken met de dagelijks hoger boven de horizon rijzende zon. Ik was zo brutaal om zowel per mail als per telefoon enkele vragen te stellen over de installatie daar, n.a.v. een kort berichtje op de website van Emmeloord eerder deze maand. Waarbij de gemeente wereldkundig maakte dat er een monitoring display was ingewijd waarop de productie data van het PV-systeem zichtbaar worden voor het geïnteresseerde publiek (en de medewerkers van de gemeente zelf natuurlijk). Ik kreeg enkele gedetailleerde antwoord op mijn vragen en nog wat mooie foto's van de beheerder Ad Verhagen, waarvoor grote dank!

^^^
6 van de in totaal 24 geplaatste multikristallijne Zen Power PV-modules op een stalen frame gemonteerd op ballastblokken.

Foto © met dank aan de heer Verhagen van Gemeente Emmeloord.

Samenvatting van het fraais (aanvullingen/correcties opgenomen dd. 19 feb. 2010):

Totaal opgesteld vermogen 4,8 kWp.
24 stuks Zen Power kp 200 multikristallijne 200 Wattpiek modules (rendement 13,4%), totaal 36 vierkante meter aan module oppervlakte, opgesteld in vier rijen van 6 stuks.

Opstelling type: platdak, schuin opgesteld middels gegalvaniseerde consoles op ballastblokken, oriëntatie zuid, en module hellingshoek 36 graden. In de namiddag kan bij laagstaande zon het systeem last krijgen van in de buurt staande bomen, wat dus ten koste kan gaan van het theoretisch haalbare jaar rendement (op deze lokatie).

Omvormer type Fronius.
Voor het systeem werd een opbrengst prognose afgegeven van 4.080 kWh/jaar. Dat zou inhouden dat er met de veelbesproken, doch onbewezen "gemiddelde NL" normopbrengst van 850 kWh/kWp zou zijn gerekend. Echter, op basis van de nauwkeurig aan de praktijk getoetste simulatiemodellen van Siderea.nl, zou er voor de Noordoostpolder met een pal zuid georiënteerd "optimaal" (obstakels bedekken in totaal ongeveer 2,5% van de hemelkoepel) systeem mogelijk met zo'n 900-950 kWh/kWp per jaar mogen worden gerekend. Zelfs als je in aanmerking neemt dat in de "ongunstige seizoenen" een deel van die theoretisch haalbare opbrengst door partiële beschaduwing bij laagstaande zon negatief beïnvloed zou worden in deze specifieke situatie (bomen), zou de "claim" op de website van de gemeente dat de opbrengst slechts maximaal 4.080 kWh/jaar zou "kunnen" zijn best ten positieve gelogenstraft kunnen gaan worden. Het zal Polder PV benieuwen wat er daadwerkelijk in de praktijk van alledag gemeten zal gaan worden op het gemeentelijke dak in dat drooggelegde voormalige stukje Zuiderzee.
Installatie datum: juli 2009.
Kosten van het systeem: € 25.210,-- excl. BTW. De gemeente betaalt volgens de beheerder slechts 1,71% aan BTW, wat dus neer zou komen op € 25.641 incl. BTW. Dus een - zeker voor medio 2009 - bepaald niet zuinig geprijsde € 5.342 per kWp voor een relatief eenvoudig aan te leggen platdak systeem. Zo'n installatie had in die periode mogelijk zo'n 1.000 Euro per kWp goedkoper verkregen kunnen worden - met panelen van gevestigde module fabrikanten. All-in. Volgens de beheerder zou de installatie het beste aanbod van een aanbesteding bij 5 leveranciers zijn geweest.
Deze installatie is vorig jaar al voor de tweede maal aangemeld voor de SDE regeling. In 2008 was pas laat ingeschreven, toen al duidelijk begon te worden dat ondanks twee maal budget bijplussen door de Tweede Kamer, aanvragen niet meer zouden kunnen worden toegekend. Helaas is de hernieuwde aanvraag voor SDE 2009 alweer buiten de boot gevallen, zoals nog enkele duizenden andere aanvragen voor PV-installaties in dat jaar overkwam. Eind augustus 2009, toen SenterNovem blijkbaar al voor de "verruimde" regeling (5,9 MWp extra per categorie voor zonnestroom, zie bericht van 16 augustus 2009) een nieuw "cohort" aan potentieel te beschikken aanvragen apart had gezet (na trekking door een notaris uit de overgebleven stapel aanvragen), en "de rest" dus definitief naar de spreekwoordelijke prullenmand moest verwijzen, kreeg Gemeente Emmeloord alweer een afwijzing binnen. De maat was echter al lang vol, na de al tot ruim een jaar en enkele maanden opgelopen wachttijd op een beschikking. Gemeente Emmeloord had gewoon al besloten tot plaatsing over te gaan. Met of zonder subsidie. Het werd achteraf bezien dus zelfs helemaal niets, van geen enkele "soort". Polder PV beschouwt dit soort subsidieloze PV-initiatiefnemers dan ook als superbikkels. Emmeloord hoort vanaf juli 2009, dus al voordat de afwijzing van SenterNovem binnenkwam, tot deze categorie, en daarvoor mogen ze zich een veer in de hoofdtooi steken!
Conclusie: er wordt op het gemeentehuis in Emmeloord uitsluitend gesaldeerd voor de door de gemeente betaalde afname prijs per kWh. En die ligt ver beneden het "standaard" consumenten tarief. De beheerder deelde mij mee dat Emmeloord een van de afname contractanten is van HVC Energie, een afval verwerkend bedrijf met twee verbrandingscentrales in Alkmaar en Dordrecht (78 MW) en een houtverbrander in bouw (groencertificaten-rechthebbend, 25 MW). Voor hun afname betaalt gemeente Emmeloord volgens de beheerder slechts tussen de 0,4 en 6,2 eurocent per kilowattuur voor alleen de levering. En dat is een (extreem) lage prijs als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld een "grijs variabel consumenten contract" bij Vattenfall/NUON van, momenteel, 5,6 - 8,8 eurocent/kWh voor levering, en al helemaal als daar de energiebelasting en BTW (19%) nog bij wordt gerekend (zie echter TVT berekening voor cruciale details)...
Op 11 februari jl. was er volgens de regionale krant de Noordoostpolder al 2.766 kWh opgewekt door de installatie, op de 17e was het (zie foto display) alweer 2.821 kWh. Als ik van mijn langjarige maanddata uitga, kom ik voor de periode begin juli tot en met medio februari op een percentage van de jaaropbrengst van ongeveer 51 procent uit. Hetgeen zou kunnen betekenen dat de werkelijke jaaropbrengst voor dit systeem, op basis van dit ene getal, en mijn ervaringsgegevens, boven de 5.400 kWh zou kunnen komen te liggen voor het kalenderjaar (hangt natuurlijk van diverse factoren af, met name de mate van beschaduwing in voor/naseizoen en in de middaguren). Wat neer zou komen op ruim 1.100 kWh/kWp op jaarbasis. Dat is beslist niet onvoorstelbaar, gezien het feit dat ondanks de prima presterende juli en augustus 2009 er in de tot nu toe gemeten, zwaar door de wintermaanden gedomineerde periode er relatief veel matig presterende maanden in 2009 hebben gezeten, en dat er door diverse installaties in Nederland, tot in Utrecht, Limburg, en Friesland aan toe, in 2009 genormeerde opbrengsten ver over de 1.000 kWh/kWp werden behaald. Die 2.821 kWh vanaf juli 2009 lijkt dus al een zeer goede prestatie.
Ook wordt aangegeven dat ongeveer "1% van het energiegebruik" van het gemeentehuis door de zonnepanelen zou worden opgewekt, wat volgens beheerder Verhagen echter uitsluitend het elektra verbruik betreft. In een tweede e-mail gaf de heer Verhagen aan dat het gemeentehuis op jaarbasis gemiddeld 450.000 kWh aan stroom verbruikt. Wat enigzins vergelijkbaar is met de 400.000 kWh gepubliceerd door "nieuwe nuts" voor "gemiddelde" kantoorgebouwen. De bedoeling is dat er wel het nodige gedaan gaat worden aan dit forse verbruik.
Het gemeentehuis beschikt over een netmeter met gescheiden telwerken. Op een apart telwerk zou de netinvoeding te zien moeten zijn. Volgens Verhagen is de dagelijkse consumptie echter zo hoog, dat er nauwelijks stroom wordt ingevoed met dit relatief kleine PV-systeem (lees: momentaan overschot aan zonnestroom treedt zelden op). De meter hangt echter op een ongelukkige plek in het gebouw, en wordt zelden afgelezen.

Terugverdientijd
In hetzelfde stuk in de regionale krant wordt door wethouder Voorberg van de gemeente gesteld dat de terugverdientijd 12 jaar zou zijn. Dat kan beslist niet kloppen, zoals de uitvoerige berekening die ik later met de nieuwe gegevens maakte laat zien (zie hier). Daarvan is uitgegaan van de volgende - bijgestelde - uitgangspunten:

  • Systeemprijs van 25.641 Euro all-in;
  • Uitsluitend "saldering" van zonnestroom (lees: eigen consumptie van de stroomopwek en "administratieve saldering" van het beetje, op een apart telwerk geregistreerde netinvoeding, identieke "prijs");
  • 4.080 kWh/jaar opwek;
  • Afnameprijs levering 0,39 (laag) tot 6,2 (hoog) eurocent per kWh;
  • Variabele transportkosten netbeheer (grootverbruik!) van 1,43 (laag) tot 2,73 (hoog) eurocent per kWh;
  • Energiebelasting grootverbruik. Volgens de tabel van het Ministerie van Financiën (deze link, "factsheet") moet voor een stroomverbruik van 400.000 kWh/jaar € 0,0108 energiebelasting excl. BTW betaald worden per 1-1-2010 (staffel: 50.000 - 10 miljoen kWh/jaar);
  • Berekening voor gelijkblijvende prijs van de energiekosten posten, en een voor drie verschillende gemiddelde groeipercentages per jaar;
  • Uitsluiting van evt. degradatie, omvormer vervanging, en/of financieringskosten.

Met deze uitgangspunten kom ik op een terugverdientijd van maar liefst 66 jaar bij onveranderlijke kWh tarieven, en nog steeds een "respectabele" 25 jaar bij een gemiddeld jaarlijkse prijsstijging van 7%/jaar (22 jaar bij 9%), en 29 jaar bij een groeipercentage van 5%/jaar...

Systeem installateur: Veldhuis Elektrotechniek Emmeloord B.V.; leverancier: MV Solar, ook uit Emmeloord.
Display in de hal van het gemeentehuis: momentaan vermogen, geaccumuleerde kWh opbrengst, en vermeden CO2 uitstoot.

^^^
Display wat inmiddels in de hal van het Gemeentehuis hangt in Emmeloord. Stand rond het middaguur op 17 februari 2010. Momentaan vermogen 2.640 Watt AC (55% van het nominaal opgestelde STC vermogen aan DC zijde), en een geaccumuleerde opbrengst sinds juli 2009 van 2.821 kWh. Let op dat er gerekend wordt met een "vermeden CO2 [eq.] factor" van 0,53 kg/kWh. In het nog steeds niet hernieuwde SenterNovem rapport met kengetallen voor Nederland, "Cijfers en tabellen 2007" wordt met een factor van 0,566 kg/kWh gerekend voor het "Nederlandse elektriciteit productie park".

© Gemeente Emmeloord

Datasheets Zen Power modules:

http://www.zenrenewables.be/eindgebruikers/zonnestroom/producten/infofiches/

Officiële opening van het informatie paneel:

http://www.denoordoostpolder.nl/profile/redactienop/article109076.ece/www.inspirerendleven.nl

Polder PV wenst de gemeente Emmeloord heel veel plezier toe met deze "bikkelse" PV-installatie, een hoge productie de komende jaren, en, wie weet, wellicht een al dan niet gesubsidieerd groter vervolgproject!


28 augustus 2009: Wijnandt de Vries op geheel eigen wijze aan de zonnepaneeltjes (4,44 kWp)

Van Wijnandt uit Veendam had ik al eerder een paar geweldig leuke mails gekregen. Ditmaal kreeg ik een Cc van een e-mail van Wijnandt aan de mede-initiatiefnemer van het nieuwste duurzame energie collectief de Zonvogel (zal ik nog over berichten), Peter van Vliet. Deze e-mail was een reactie op het op 24 augustus 2009 aan de ongeveer 16.000 intekenaars van de beroemde "feed-in" internet actie verstuurde bericht over de oprichting van een nieuwe coöperatie. Ik mocht de mail van Wijnandt als zeer eigenzinnige en leuke "PV-newbee" bijdrage op Polder PV overnemen, want hij doet daar kond van zijn eigen duurzaamheidsoffensief met zonnestroom:

"Beste Peter van Vliet,

dank voor je e-mail. Voorlopig althans zullen we geen lid worden. Als je het onderstaande leest zul je dat wel begrijpen en ook billijken.

Ik word (nog) geen lid. Dit voorjaar zijn onze 24 zonnestroompanelen met een totaal vermogen van 4.440 Wp op ons dak geïnstalleerd. Tot m'n stomme verbazing heb ik zelfs SDE-subsidie gekregen en de bruto produktiemeter is al geïnstalleerd door Enexis, onze netwerkbeheerder, waarbij onze goeie ouwe trouwe Ferrarismeter is blijven hangen zodat-ie z'n rondjes kan blijven terugdraaien .

Van ons jaarverbruik van ca. 3.300 kWh is inmiddels vanaf 15 mei tot heden bijna 1.800 kWh in eigen beheer opgewekt, dus we denken dat ons doel om ons eigen jaarverbruik geheel zelf op te wekken wel zal worden gehaald.

^^^
Schuin aanzicht onderlangs de boom op het zonnestroom bakkende geweld op het dak van de familie de Vries, tijdens afronding van de dakinstallatie. Puik systeem! Meer foto's op het blog van Wijnandt!

© Wijnand T. de Vries

We hebben hiermee dus een nadrukkelijk en voor iedereen zichtbaar "statement" gemaakt voor wat betreft de ook door m'n vrouw en mij gewenste toekomst van onze energievoorziening. Dat ik daarmee een betekenisvolle bijdrage heb geleverd aan de "ont-fossilisering" daarvan, daarover maak ik mij echter geen illusie. Zelfs voor ons eigen 2-persoons huishoudinkje (over enkele jaren gepensioneerde vrouw, reeds gepensioneerde man - ik dus - en huiskat) hebben we slechts een deukje in het spreekwoordelijke pakje boter geslagen. Het cartooneske energieverbruik van onze eigen huishouding - zoals prof. David J.C. MacKay schetst in hoofdstuk 19, blz. 115, van z'n schitterende boek "Sustainable Energy, without the hot air", zie vooral deze website - bedraagt immers totaal gemiddeld 158 kWh/dag, waarvan dieselolie 55 kWh/dag, koken en verwarmen 94 kWh/dag, en stroomverbruik slechts 9 kWh/dag. En toch heeft dat deukje in ons pakje boter ons ca. EUR 23.000,- gekost.

Elk begin is moeilijk, zullen we maar denken, en we kijken elke dag tevreden naar onze 24 zonnestroompaneeltjes... Zie ook onze blog site.

Inmiddels slaapt minister v/d Ho-even rustig verder, en met haar de hele 2e Kamer. Onvoorstelbaar hoe gezapig en traag ons landje is geworden, de afgelopen 10-15 jaar op allerlei gebieden!

Overigens wens ik je heel veel succes met het Zonvogel initiatief!

Groet,
Wijnandt de Vries"

Commentaar Polder PV: Nou Wijnandt, van harte met dit duurzame offensief, al weet je d'r zelf wel een heel aparte "tongue-in-cheek" draai aan te geven. Respect! Wijnandt is heel wat duurzamer dan hij zelf suggereert, want hij heeft een rete-leuke blog over zijn fietsverslaving (mooie collectie!!) "en andere duurzame dingen", die u beslist eens moet bezoeken, en waar ik u verder naar verwijs.

Enkele harde systeemdata van het "De Vries PV-systeem":

Zonnestroompanelen: 24 stuks monokristallijne Aleo Solar modules van Aleo Solar Deutschland GmbH, type s_17, 185 Wp per stuk (zie datasheet, pdf), totaal 4.440 Wp. Geraamde jaaropbrengst 3.774 kWh. PPV: dat gaat uit van de veelvuldig door mij en anderen ter discussie gestelde lage "gemiddelde" (NL) 850 kWh/kWp.jaar van ECN Beleidsstudies. Volgens het geaccumuleerde jaaroverzicht van Siderea.nl moet Veendam (zuidoostelijk van Groningen in de gelijknamige provincie) bij optimale systeem omstandigheden en oriëntatie zeker rond de 900 kWh/kWp kunnen rekenen...

Omvormer: Sunny Boy 4000TL van SMA Solar Technology (zie links naar deze trafoloze multistring omvormer klasse op deze pagina van SMA).

Leverancier: Esdec uit Deventer.

Installatie: Zonne-energie Noord Nederland uit Beilen (Drenthe).

Leuke en treffende eerdere "Grunnigs-droge" uitspraken van Wijnandt (website, e-mails aan PPV):

"Af en toe voegen we een bescheiden daadje bij het woord, ondanks de geringe geestdrift die dergelijke initiatieven in onze directe omgeving opwekken en ondanks het nauwelijks stimulerende overheidsbeleid."
"Met opzet heb ik er een heel droog verhaal van gemaakt: eigenlijk zou het net zo gewoon moeten worden als het kopen van een wasmachine en het laten bezorgen en installeren ervan. Niks dus om je druk over te maken. Alleen de bedragen zijn een factor 10-20 hoger."
"Het is een heel prettige gedachte dat we over ruim een maand in Beieren kunnen rondreizen zonder te worden overvallen door plaatsvervangende schaamte van: "zij wel, en waarom wij niet?"
"Het kon niet uitblijven: na het aanschouwen van de honderden vierkante meters zonnestroompanelen op de daken in Beieren (al meer dan 10 jaar ons vakantieoord), het zien van de VPRO-documentaire Here Comes The Sun en het lezen van o.m. Scheer's Energy Autonomy, hebben m'n vrouw en ik bij ESDEC een systeem van 24 zonnestroompanelen besteld."

Zonnestroom offensief op Wijnandt's blog:

http://waw015.blogspot.com/2009/05/sun-is-coming.html


Zie verder deel 1, deel 2, deel 4, deel 5, deel 6 en deel 7 (actueel)

 


© 2009-2010 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)