starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 42

meest recente bericht boven

10 april 2009 - 6 mei 2009

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<51 50 49 48 47 46 45 44 43 42 41 40>>> highlights JSS22


6 mei 2009: Typisch voorbeeld van (te verwachten) consolidatie. Zoals in het vorige bericht (en andere stukken) reeds aangekondigd: de consolidatie in de zonnestroomwereld zal doorzetten of is reeds ingezet. Anderszins toch wel weer verrassend, want de hier besproken samenwerking (lees: fusie), komt van twee opmerkelijke partijen.

Het in Bitterfeld-Wolfen (bij Leipzig) gezetelde Q-Cells is (Photon april nummer) nog steeds de grootste cellenfabrikant ter wereld (7,4% van mondiale productie) en wordt mondiaal gezien als een van de drijvende krachten achter de ontwikkelingen in de kristallijne celtechnologie. Echter, het concern heeft ook diverse zogenaamde "dunne laag" spin-offs waarmee het ook al enkele opmerkelijke resultaten heeft bereikt (CdTe, CIGS, flexibele amorf Si cellen). En daarvan is Sontor GmbH een van de voorbeelden. Ik heb hier een datasheet van ze liggen (juni 2008, van Intersolar 2008), met de technische gegevens van hun zogenaamde micromorfe (dunnelaag) modules. Die bestaan uit een tandem-constructie tussen twee lagen glas van amorf Silicium en (gestapeld) microkristallijn Silicium, afgekort als "a-Si/µ-Si". De modules zijn 1,7 bij 1,06 meter (totale oppervlakte 1,78 m²) groot en hebben een nominaal (STC) vermogen van 125 tot en met 145 Wp. Wat inhoudt dat het module rendement al een zeer acceptable graad van 7,0 tot en met 8,2% heeft bereikt op eigen apparatuur. Er wordt zo'n een-vijftigste van de hoeveelheid silicium per (STC) Wattpiek in dit soort modules gebruikt vergeleken met "klassieke" op uit "ingots" gezaagde zonnecellen berustende technieken. Een gigantische kostenreductie post als de grondstof solar-grade Si nog "flink aan de prijs" blijft. Als dan ook nog het modulerendement een acceptabel niveau krijgt, kunnen dit soort dunnelaag modules de concurrentie met hun klassieke voorgangers zonder meer aan, zeker bij de aanschafprijs van de modules (de levensduur en degradatie moet allemaal nog in de harde veld-praktijk worden aangetoond). De crux bij dunnelaag technologie sec ligt hem in het volledig beheersen van het productieproces, en daar schijnt nogal wat expertise, praktijkervaring en investeringskapitaal voor nodig te zijn. De voorspelling is dat veel van de tientallen nieuwe dunnelaag fabrikanten dat cruciale stadium van aantoonbare en reproduceerbare commercialisatie niet zullen (kunnen) bereiken. Vaak omdat ze de fysische eigenaardigheden van de door hen toegepaste specifieke actieve stoffen in een industriële productielijn niet goed genoeg begrijpen of onder de knie krijgen.

Sunfilm is een relatieve nieuwkomer, opgericht in april 2007 en gevestigd in Großröhrsdorf (O. van Dresden, Sachsen), met al 200 medewerkers. Het bedrijf streeft naar de continue productie van "reuzen formaat" (maximaal 5,7 m²...) dunnelaag modules, de inmiddels meermalen op Polder PV genoemde gigantische zonnepanelen die op apparatuur van de Amerikaanse halfgeleider fabrikant Applied Materials worden gemaakt (zie vergelijkbare modules van Signet Solar en van Moser Baer tijdens de Intersolar 2008). Sunfilm is begonnen met kleinere exemplaren waarin direct de tandem a-Si/µ-Si technologie wordt toegepast (het door anderen ingezette "tussenstadium" van alleen amorf Si op de Applied Materials productielijn wordt overgeslagen). Het bedrijf heeft reeds laten zien dat alle processen inmiddels onder de knie zijn. De modulelijn is al gecertificeerd, en de eerste met IEC certificaat "gezegende" kwart formaat (1,3 x 1,1 = 1,43 m²) modules bereiken al een rendement van max. 8,0% (persbericht van 20 april 2009). Voor datasheets van de eerste modules uit de "Q" serie, zie deze pagina op de Sunfilm site. Uiteraard wil het bedrijf zo snel mogelijk de grote "full-size" modules gaan produceren, welke in grote zonnestroomparken voor relatief lage kosten ingezet kunnen gaan worden. NB: alle "enkel-laags" amorf Si (dus niet tandem-) modules van concurrent Signet Solar hebben ook al IEC certificaten (max. rendement 6,3%).

Sontor en Sunfilm, die verder zullen gaan onder de bestaande naam van het tweede bedrijf (Sunfilm AG), hebben al een gezamenlijke productiecapaciteit van 85 MWp, waarbij Sunfilm zelf bovendien nog eens 60 MWp nieuwe capaciteit aan het opzetten is. Het ligt in de lijn der verwachting dat alleen al door de schaalvergroting, de gecombineerde krachten van vanuit de halfgeleider industrie gepushte innovatie (Sunfilm met Applied Materials als belangrijke innovator) en zeer uitgebreide ervaring in zowel de cellen- en dunnelaag business (Q-Cells/Sontor), tot heel wat moois zal kunnen gaan leiden. Q-Cells zal een 50% aandeel blijven houden, vanuit de "Sunfilm hoek" zullen de bekende, van de C&A miljoenen bekende strategische investeerder Good Energies (plm. 35%, zie verslag The Solar Future conferentie voor een impressie van dat bedrijf), en het Noorse, van hun hoog rendement hebbende monokristallijne Si-ingots en wafers bekende NorSun (plm. 15%), blijven participeren.

En dit is nog maar een voorbeeld van "strategische samenwerking". Het zal met zekerheid niet het laatste voorbeeld zijn. De PV industrie wordt volwassen, gaat de dreigende economische crisis met vertrouwen tegemoet, gaat strategische allianties aan, consolideert, verzet de bakens, en zal nog beter uit de crisis tevoorschijn komen dan ze er tegen wil en dank in is gegleden.

Sunfilm AG "nieuwe stijl": veel succes gewenst. Ook met de eventuele juridische strijd die vorig jaar (zo'n beetje tijdens Intersolar 2008) was uitgebroken met Oerlikon Solar over vermeende patentrecht inbreuken over de ingezette technologie voor het maken van tandem a-Si/µ-Si modules op glas substraten. Voor een vervolg op die door collega's in de branche niet als "verstandig" beschouwde actie van Oerlikon, zie dit recente bericht van 1 april (...) op SeekingAlpha.com waarin de patent inbreuk claim van Oerlikon - zoals geopperd - als niet valide werd beschouwd door het Europese Patent Office. Wordt ongetwijfeld vervolgd (there is much at stake here) ...

http://www.sunfilm.com/en/communication/index.php?id=32


6 mei 2009: Het wordt druk op Avantis: concurrent voor Solland. Inmiddels heeft ook het Financieele Dagblad een (fors) artikel gewijd aan het nieuwste leuke initiatief op het vlak van zonnestroom in Nederland. Op het in ons land nogal ernstig ontbrekende productie niveau. Want: waar geen productie is, is er een slechte "voedingsbodem" voor een forse eigen marktonwikkeling. En andersom: als de eigen markt niet voldoende of goed wordt "geprikkeld" (continue SDE ellende), zal eigen productie ook nauwelijks worden gestimuleerd. Het gros van de dure hardware zal gewoon uit het buitenland blijven worden geïmporteerd, met marginaal effect op de Nederlandse economie.

De initiatiefnemers van de nieuwste "producent-to-be", het nu nog in Eindhoven (postbus nummer in Helmond) gevestigde tweemans bedrijfje The Solar Cell Company (TSCC), willen namelijk hard-core zonnecellen gaan maken en gaan daarvoor op het "hoogste marktsegment" mikken. Althans, op commercieel toepasbare monokristallijne back-contact zonnecellen met een rendement van, volgens de eigen site, minimaal 17% (FD repte echter al van 18%...). Daarbij zou gebruik worden gemaakt van zogenaamde "CZ-wafers". Dat zijn siliciumplakken die worden gezaagd uit de monokristallijne, uit een zuivere Si-smelt "getrokken" ingots volgens het bekende Czochralski process. Genoemd naar de Poolse wetenschapper Jan Czochralski, die de techniek al in 1916 ontdekte (Wikipedia link).

De initiatiefnemer, Martin Bijker, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hij heeft, na een studie elektrotechniek en promotie aan de TU Twente en een tussenstation bij de Philips spin-off Onstream (later failliet gegaan), al de nodige jaartjes praktijkervaring bij het voor velen onbekende OTB in Eindhoven achter de rug. De insiders weten echter dat OTB een zeer belangrijk bedrijf is in de zonnecellen wereld. Ze ontwikkelden immers o.a. de high-tech plasma depositie apparatuur waarmee de fantastische, hoog rendement hebbende gitzwarte back-contact cellen van het wereldberoemde Sunpower (Amerikaanse top-onderneming) worden gemaakt. Deze geavanceerde OTB apparatuur wordt ook gebruikt door de technici van Helianthos (door de NUON holding van AKZO overgenomen) om de actieve laag in hun dunne "roll-to-roll" zonne"panelen" te kunnen "opdampen".

Gezien de achtergrond van Bijker en de indrukwekkende wetenschappelijke publicatie lijst op de website van TSCC mogen we dus zeker wat gaan verwachten. Er zou 12,5 miljoen Euro door investeerders zijn toegezegd (waaronder een onbekende vastgoed ondernemer), maar financiering van de ambitieuze plannen (in 2 jaar 100 werknemers, 2 jaar erna zelfs 300, medio 2014 al een daadwerkelijke productie van ... 500 MWp) is nog hoogst onzeker. Natuurlijk versterkt door de economische crisis.

De vraag is verder of dit startende bedrijf de gewilde technologische push (hoog cel- en module rendement) waar zal kunnen maken. Sunpower zelf zit immers al op module rendementen van 19,3% voor hun krachtigste "utility" 315 Wp zonnepanelen en ook al 18,5% voor hun sterkste "residential" 230 Wp model. Zal TSCC in staat zijn om deze reeds verkrijgbare beste (bewezen) commerciële modules van de reus Sunpower van de eerste plaats te verdringen? En zo ja, op welke termijn dan? Sunpower's innovatie staat uiteraard ook niet stil, en dat bedrijf heeft nogal wat kapitaal ter beschikking, zeker na hun fusie met de zeer succesvolle systeemaanbieder PowerLight...

Ook moeten we natuurlijk niet vergeten dat de "concurrent" Solland op Avantis reeds op het punt staat om een dubbelslag te gaan maken op zowel het gebied van module efficiëntie (PUM module technologie met alweer een nieuw wereldrecord multi c-Si module rendement van 16,4%) als kostenefficiëntie verbetering, met "minder dure" multikristallijne cellen, dus. Daar met een ongetwijfeld duurdere technologie gebaseerd op monokristallijne cellen tegenop boksen kan alleen als je een in alle opzichten "superieur" technologie concept in handen hebt en dat ook nog eens in de commerciële praktijk weet te brengen, zonder problemen. Tegen "concurrerende" prijzen. En zo snel mogelijk, gezien de rappe verdere ontwikkelingen bij alle reeds gesettelde concurrenten.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum: mede door de economische crisis, zijn de paneel prijzen van vrijwel alle commercieel verkrijgbare module types fors aan het zakken (Solarbuzz grafiek). Conergy's baas Dieter Ammer liet zelfs recent uit zijn mond vallen dat hij zich voor kon stellen dat de moduleprijzen zelfs 50% zouden kunnen gaan zakken. "Interessant" nieuws voor zonnestroom minnende consumenten met nog de nodige dakruimte, uiteraard "nogal onrustbarend" nieuws voor de hele sector, waarin vele miljarden Euro investeringen zich deels nog te gelde moeten gaan maken. Sommige niet al te best gepositioneerde bedrijven zien al het spreekwoordelijke zwaard van Damocles hangen, en de algehele verwachting is dat er niet alleen een "consolidatie" zal gaan plaatsvinden, maar dat er daadwerkelijk zwakkere broeders zullen gaan omvallen. In zo'n overspannen markt (met ook nog eens flink opgekrikte productie volumes door bijbouw van talloze fabrieken) met ongetwijfeld "niet goedkope" high-end cellen cq. modules beginnen als kleine partij, mag gerust als een spannend en risicovol avontuur gezien worden.

Ik wens TSCC echter het grootste succes van deze wereld toe. Met verstand, nuchterheid, ondernemerszin, gezonde financiële backing van investeerders die naar de langere termijn durven kijken, en slim manoeuvreren in een byzonder dynamische, snel ontwikkelende duurzame energie markt, moet er beslist iets in het vat zitten voor deze Nederlandse entrepeneurs. Solland (inmiddels op 170 MWp productie capaciteit zittend), doe maar alvast een klein stapje opzij. Het op de grens van Nederland en Duitsland gelegen industrieterrein Avantis, waar inmiddels ook de Solar Academy is gevestigd, gaat "interessante tijden" tegemoet...

http://www.thesolarcellcompany.nl (website van TSCC)

en verder (zie ook de News pagina op de TSCC site):

De Jongh, H. (2009). The Solar Cell Company. Keuze voor Limburgse fabriek is gemaakt, nu nog investeerders. - Financieele Dagblad nr. 102/vrijdag 1 mei 2009: p. 10
http://www.limburger.nl/article/20090417/REGIONIEUWS01/924273697 (achtergrond artikel)


5 mei 2009: E-limerick over "terugverdienen". Het onderdeel "energetische limericks" op Polder PV begint wat los te maken bij het creatieve lezers-publiek. Van George Wieggers kreeg ik deze mooie n.a.v. het zeker in Nederland kruideniersland een beetje doorgeslagen "kosten/baten" verhaal van zonnestroom. Volgende keer wel een geografische aanduiding aanbrengen in de eerste regel, beste George, anders dreigt een boycot... Hij was echter te mooi om te (laten) wijzigen, hier is 't ie. Dank, George. En als u ook iets moois heeft, lees de regels en zendt in!

Zonnestroom kent kosten en baten,

dat heeft iedereen wel in de gaten.

Maar staar je niet blind op de poen.

Anders wordt onze stroom nooit echt groen

en blijven we alleen maar over terugverdientijd praten.

© april 2009 George Wieggers

Nagekomen. Forum contribuant Mistraller op Gathering Tweakers (Duurzame Energie deel 13 alweer) had een prachtige aanvulling op bovenstaande:

"Het is altijd erg jammer dat men erg gefocussed is op terugverdienen. Er is maar één ding wat we ermee verdienen, en dat is een duurzamere aarde. Het milieu gaat ons allemaal een veelvoud kosten in de toekomst dan dat nu het geval is. Ik neem daar tenminste een voorschot op.

(Ooit nagedacht wat de terugverdientijd is van een roetfilter? Hoor je nooit iemand over, en toch worden ze standaard met een diesel meeverkocht)

Met wachten tot het financiëel leuk voor de portemonee is schiet de aarde geen drol op."

Deze fraaie woorden komen uit deze bijdrage van Mistraller (4 mei 2009).

En zo is het maar net: George Wieggers en Mistraller op het erepodium. Weg met dat terugverdienen gedoe, en beginnen met uw eigen duurzame energie opwekken. Niet meer lullen, maar uw huisnet met zonnestroom vullen!


5 mei 2009: Bekend verhaal, ander jasje (SDE). Ook De Pers wist de vinger op de SDE bureaucratie te leggen in het onderaan gelinkte artikel (update van 29 april). De meest opmerkelijke uitspraken:

  • "Bovendien zit er nog een extra vertraging in het proces waar de hele solarsector én politiek steen en been over klaagt: de netbeheerders."
  • "Zonder meter geen geld."
  • "Netbeheerders zijn bureaucratische organisaties, niet ingericht voor zoiets" [Dennis Gieselaar van Holland Solar, die klaagt over een periode van 8 (????) maanden voordat er een bruto productiemeter is geïnstalleerd.]
  • "Het is apathie op zijn best, tegenwerking op zijn slechtst" [Diederik Samsom] "Ik heb er met deze partijen al eens over gesproken, en ga dat weer doen." (...)
  • "Een van de redenen dat het nog altijd zoveel tijd kost, is het bestaan van de extra tussenschakel CertiQ" [Dany de Zeeuw van SolarAccess, de off-spring van Stroomwerk/Ver. Zonnestroom]
  • "De politiek vindt ALTIJD een manier om de zaak te verzieken." [lezersreactie]

Ik wens de "betrokkenen" veel succes met het overhalen van de netbeheerders. Waar geen Wet is, volgen in een geliberaliseerde, continu lawines producerende, "ieder voor zich markt" immers inherent gigantische puinhopen. Sterkte aan Diederik met het puinruimen (hij kan meteen samen met Maria vdH gaan praten met de netbeheerders, want die had ook al zoiets beloofd...). Er komt nog regelmatig puin bij uit diverse onverwachte hoeken en gaten, maar Diederik vindt dat het "vooruit gaat". En hij denkt dat het nep-initiatief om i.p.v. een gemaximeerd budget uit de Staatsbegroting te halen het per 1 januari 2011 uit een nog nergens gespecificeerde (the Devil is in the Details!!!) "opslag op grijze stroom" te financieren (maximeringen, caps, continu buitenparlementair [ongecontroleerd] ambtenaren geflikflooi en de SDE sec blijven echter intact, dus niks Duits EEG...) de zorgen voorgoed weg zal nemen? Nog dik anderhalf jaar wachten, dus, en dan zal de Hemel op Nederland neerdalen. Hoopt de hard werkende, continu subsidie-ongein stof bezemende Diederik...

http://www.depers.nl/economie/303592/Alleen-voor-de-liefhebber.html


 
^
TOP

4 mei 2009: De eindafrekening voor SDE 2008? Definitieve correctiebedrag bekend - 22,0 ct/kWh. Hij stond al een tijdje vermeld op de SenterNovem site en in een zoveelste "WJZ regeling" van het Ministerie van EZ: de beruchte "definitieve correctiefactor" voor 2008 die op de valreep van de wettelijk verplichte (...) vervaldatum van 1 april in de Staatscourant werd gepubliceerd. Althans: de brief was van 27 maart, de Staatscourant publicatie pas op 8 april 2009. Hierin trouwens ook alle andere jaarlijks achteraf vast te stellen correctiebedragen voor alle verschillende al dan niet duurzame SDE opties (hoogst vermoeiend, niet voor de ambtenaren, blijkbaar)...

Die "correctiefactor" wordt afgetrokken van het ook al beruchte (bij velen onbegrepen) "basisbedrag" (lees: de door ECN Beleidsstudies ook alweer met de nodige aanvechtbare aannames "berekende kosten van zonnestroom"). Het verschil van die twee is de uiteindelijke (definitieve) "subsidie per kilowattuur" die de SDE "beschikte" gaat ontvangen (en met voorbehoud dat "andere eventuele correcties" voor zonnestroom nog niet zijn geïmplementeerd cq. bedacht). Voor de 2008 instappers die het geluk hadden om eind 2008 nog wat "productie" op hun bruto productiemeter geregistreerd te hebben gehad en dat ook nog eens via onnavolgbare wegen door de netbeheerder, CertiQ en SenterNovem geaccepteerd hebben gekregen (er wordt zelden rond de jaarwisseling uitgelezen in opdracht van de netbeheerders...) is dat dus niet de volslagen speculatieve "33 eurocent/kWh" die op bijna alle websites als "vast subsidiebedrag" voor 15 jaar lang werd gesuggereerd. Want die was gebaseerd op de door EZ slechts voor 2008 uit de duim gezogen "gemiddelde consumentenprijs voor elektriciteit" van 23,4 eurocent/kWh. En die is nu achteraf gecorrigeerd en bedraagt opeens slechts 22,0 eurocent/kWh. Iets wat ik al in 2008 had voorspeld, want de polderjongen is een van de zeer weinigen in Nederland die weet wat hij exact voor zijn kilowattuurtjes heeft betaald, zowel in de eerste als de tweede jaarhelft van 2008. Dat was namelijk all-in met uitsluitend de variabele tariefcomponenten bij Greenchoice 21,6 respectievelijk 22,2 eurocent/kWh (gemiddeld 21,9), bij NUON (grijs/variabel/enkeltarief) een halve eurocent/kWh hoger (alles: inclusief BTW).

Hoe EZ aan die 22,0 eurocent voor een "gemiddeld" tarief in de markt komt is het best bewaarde geheim van Den Haag, er wordt niets over naar buiten gebracht, met name niet over de essentiële leverings-tarieven van de tientallen verschillende contracten en hoe die zijn meegenomen in de "berekening". Ik geloof er niets van dat die 22,0 eurocent/kWh een "gewogen gemiddelde" kan zijn, wat het enige valide gemiddelde zou moeten opleveren.

Het resultaat is echter "verheugend", als je tenminste de uitkering voor die paar miezerige kilowattuurtjes die in 2008 nog net op tijd op de bruto productiemeter geregistreerd werden serieus wilt nemen. Want de voor 2008 geldende rekensom basisbedrag (56,4 cent/kWh) minus de correctiefactor wordt niet 56,4 - 23,4 (geschatte correctiefactor) = 33 cent/kWh. Maar 56,4 - 22,0 (definitief vastgestelde correctiefactor) = 34,4 eurocent/kWh. U krijgt dus "meer dan oorspronkelijk beloofd". Maar: pas achteraf, na een jaar (voor 2008 gold een andere situatie omdat de beschikkingen daarvoor pas rond september los begonnen te komen en er geen sprake was van "voorschotten"). U kunt het ook anders lezen: voor het miezerige beetje wat op uw bruto productiemeter was/wordt geregistreerd kreeg (of, voor 2009: krijgt) u "al die tijd" veel te weinig. De Staat trekt rente van het niet op tijd aan u uitbetaalde beetje SDE geld. U kunt die misgelopen rente op uw buik schrijven...

Voor 2009 gaat dezelfde kermis in werking gezet worden. De nieuwe correctiefactor is gestoord hoog op 27,3 eurocent/kWh gefixeerd (zowel voor 2008 als voor 2009 beschikten/"nog te beschikken" installaties). Het huidige NUON all-in tarief (grijs/enkeltarief, honderdduizenden klanten...), wat al lang bekend was tijdens het "vaststellen" van dat bezopen correctiebedrag, is 24,61 eurocent/kWh (Greenchoice voor zonnestroom klanten een halve eurocent/kWh lager), bijna 10% lager... Per 1 juli 2009 is een forse verlaging aangekondigd (door alle grote leveranciers), wat het jaargemiddelde nog eens fors omlaag zal gaan trekken. Die 27,3 eurocent is dus beslist zeer bewust extreem te hoog vastgesteld door de zakjapannerende bureaucraten. Zowel voor 2008 als voor 2009 SDE klanten/instappers wordt er dus vanaf dit jaar een aanzienlijke hoeveelheid rentedragend geld zo lang mogelijk in de Staatskas gehouden die pas vanaf het vaststellen van de "definitieve correctiefactor voor 2009" voor 1 april 2010 met terugwerkende kracht aan u zal gaan worden uitbetaald via SenterNovem. Vergeet ook niet dat u slechts een krankzinnige 80% van de vergoeding waar u recht op heeft in de voorschotten krijgt uitbetaald: nog meer rente die door uw neus wordt geboord. De SDE zit bomvol van dit soort ranzige bureaucratentruuks om de zonnestroom klanten in ons land kort te houden aan een stekelige, onder hoogspanning staande leiband. U zou het ook een wurgstokje kunnen noemen.

Dit alles is volslagen ondenkbaar in Duitsland, waar u maandelijks het volle pond (lees: het al vanaf de datum van netkoppeling plus 20 jaar vast staande en nooit te wijzigen invoedings-tarief) voor de netinvoeding krijgt, zonder rentederving. Direct van de netbeheerder, zonder tussenkomst van allerlei vage ambtelijke organisaties die flink afromen en met hun vette vingers aan uw geld komen.

Voor de goede orde: 2009 SDE instappers beginnen al met een lager basisbedrag, 52,6 eurocent/kWh voor categorie 0,601 tm. 15 kWp, 45,9 eurocent/kWh voor de categorie > 15 kWp tm. 100 kWp. Voor de eerste staffel blijft dit jaar voor de voorschotbedragen dan nog maar 52,6 - 27,3 = 25,3 eurocent/kWh over. Dat is al 23% minder dan de 33 eurocent die in 2008 breed (ook in de vakpers en op talloze leveranciers websites!!!) werd uitgemeten (en 15 jaar werd geëxtrapoleerd...). Pas naar boven bij te stellen wanneer rond 1 april 2010 het definitieve "correctiebedrag" op onnavolgbare wijze zal zijn "vastgesteld" door de pennenlikkers bij EZ.

Conclusie 2008
Stel dat u op uw bruto productiemeter van uw in 2008 door SenterNovem beschikte SDE installatie op 31 december 2008 een opwek van een (gemaximeerde) installatie van 3,5 kWp had staan sinds 1 oktober van, geschat 105,21 x 3,5 = ongeveer 368 kWh. Data: Sonnenertrag kWh/kWp gegevens van Polder PV voor de laatste 3 maanden van 2008. Let wel, dit is een alweer verouderde, suboptimale installatie die wel als voordeel heeft dat deze in de zonrijke kustregio staat. Dan zou u over 2008 definitief 368 x 0,344 = € 126,67 voor die geregistreerde opwek moeten ontvangen van SenterNovem. Daarbij komt dan de saldering, die voor een ieder verschillend zal uitpakken, afhankelijk van het stroomcontract, en elk half jaar weer wijzigend in de meeste gevallen (variabel contract). Voor 2009 en daarna kunt u nog helemaal niets (definitief) berekenen. Die 126,67 is het eerste echte vaststaande getal in de tabel die u voor uw "terugverdientijd berekening" kunt gaan hanteren in het onderhavige rekenvoorbeeld. Niets meer. Niets minder. Voor een poging van een SDE klant om financieel "wijs" te worden uit de tarieven jungle voor het eerste jaar, zie George Wieggers zijn manmoedige poging daartoe...

Ik wens u desondanks veel "profijt" toe van de SDE in 2009. Rijk zult u er beslist nooit van worden. Dat was ook nooit de bedoeling, laat dat even duidelijk wezen. Voor de SDE mijders: mijn zegen en mijn diepe respect heeft u. Het belangrijkste is en blijft: zelf aan de zonnepanelen (en andere duurzame energie opwekkende systemen als zonnecollectoren, warmtepompen e.d.) gaan, e pronto. En de betonnen fundamenten van een in en in zieke energiesector van onder af stukje bij beetje aan gaan vreten. Power to the People!

http://www.senternovem.nl/sde/nieuws/definitieve_correcties_subsidie_sde_over_2008_bekend.asp met pdf van de Staatscourant publicatie

http://www.sconline.nl/artikelen/details/2009/05-mei/4/Financi-n-versimpelt-regels-voor-subsidie.html ("Financiën versimpelt regels voor subsidie". Zou dat ook voor het hierin niet genoemde bureaucratengedrocht genaamd de SDE gaan gelden? Als dat zo zou zijn, kunt u dat werkelijk als een "bevrijding" gaan vieren, maar eerst liever uw knopen tellen s.v.p. Hier spreekt een ervaringsdeskundige...)


4 mei 2009: Lots of rays into PS20: tweede zonnetoren in gebruik. Ik had u al ruim 2 jaar geleden, op 31 maart 2007 bericht over het door de Europese Unie ondersteunde PS10 project, de "Concentrating Solar Power met zonnetoren" centrale op het Sanlúcar la Mayor testveld westelijk van Sevilla (waar ons bloedeigen Balkje een tijdje later vlakbij een lintje mocht knippen van een kleine, 2 MWp PV-centrale van Ecostream, deel van een groter project...). Deze mooie, van een afstand bezien geconcentreerde bundels zonlicht uitstralende installatie heeft er inmiddels een dikker broertje bij. Twee keer zo dik zelfs, met ditmaal 1.255 spiegelende heliostaten. En hij schijnt het retegoed (boven verwachting) te doen tijdens de driedaagse testperiode, zo blijkt uit de berichtgeving. Er zijn al verbeteringen aangebracht in de receiver technologie (brandpunt waar alle gebundelde zonnestraling samenkomt), in de controle en operationele systemen die continu het maximum uit de installatie moeten zien te halen, en een beter thermisch opslag systeem (zout) waarmee de elektra genererende periode van de installatie tot in de avonduren kan worden verlengd.

Volgens het persbericht zouden met de 20 MW CSP toren "10.000 huizen" van "clean energy" kunnen worden voorzien. Waarmee nog niet veel is gezegd, want hoeveel zo'n "huis" dan wel zou verbruiken wordt er niet bij gezegd. Als je puur elektra verbruik zou bedoelen zou dat tegenvallen. Stel grofweg 4.500 kWh/huishouden.jaar, totaal 45 miljoen kWh/jaar, neerkomend op ongeveer de jaarlijkse stroomopwek van de drie 6 Megawatt REPower windturbine giganten die ik in Duitsland bij de Deense grens aantrof. Bedoeld wordt echter waarschijnlijk (?): zowel elektra als warmte verbruik. Maar dan moeten ze de volgende keer er wel bij zetten hoeveel dat dan is/zou zijn. Waarschijnlijk wil Abengoa niet graag laten weten hoeveel kilowattuurtjes ze op het net zetten met (PS10 en) PS20, waarbij ze op een zeer riante vaste inkomstenpost kunnen gaan rekenen, de komende 25 jaar (Real Decreto wetgeving). GEZEN heeft het overigens over "20 MW" en "12.000 huishoudens" in hun berichtgeving, waarbij ze ook niet duidelijk maken of nu het "stroomverbruik" of het "totale energieverbruik" bedoelen. GEZEN heeft het ook over een investering van 80 miljoen Euro (voor PS20, neem ik aan).

De mensen van GEZEN, promotors van de grootschalige zon-thermische technieken die onder de noemer CSP geschaard worden, kunnen weer een wat rustiger nachtrust tegemoetzien na de stapels berichtgeving over het universeel toepasbare "decentrale zusje genaamd fotovoltaïsche opwekking van zonnestroom" (PV). En de enorme kostenreducties die daar (ook) al zijn gemaakt. (CSP heeft - net als PV - beperkingen en kan/zal vooral in de zonrijkste, schone lucht hebbende streken worden toegepast)

Ik zou zeggen: let the best win. Maar zoals ook al vaker gezegd: voor beide zeer succesvolle zonne-energie technieken, CSP vooral in zonnige landen op grote schaal, PV overal elders op de wereld op diverse iets kleinere tot zeer kleine (particuliere) schaalniveau's, is op ons mooie aardklootje meer dan genoeg plaats. Overigens zit Abengoa ook in PV-tracker technologie, exploiteert de vooral veel aan engineering geld verdienende duurzame energie reus ook concentrator technologie projecten voor fotovoltaïsche systemen, gaat het bedrijf 2 blokken van 50 megawatt met trogsystemen (ook CSP) bouwen, is het met een groot Stirling-schotel CSP project bezig (dit alles op het Sanlúcar platform, zie de apart pagina op hun site), en zit het tot over de oren in diverse biomassa projecten. Een byzonder toekomstgerichte business. Dat is zeker.

^^^
De voor het zonnetoren concept (hier de voorloper PS10) zo karakteristieke gebundelde "stralenkrans" die van de spiegelende heliostaten omhoog wordt gereflecteerd naar een brandpunt waar de hel een puntje aan kan zuigen. En waar nuttige - en voor de exploitant zeker op termijn lucratieve - zaken mee zullen worden gedaan, met name bij de voeding van industrieën die ook wel pap lusten van hernieuwbare elektriciteit...

Plaatje uit de Abengoa brochure "Solutions to Global Climate Change" (downloadbare pdf).

© Abengoa Solar

Met hartelijk dank aan onze op zonne-energie gebied zeer veel goeds uit"stralende" promotor, Raymond Meur van RayRadio, voor de happy news tip...

Dat u allen een stralende toekomst tegemoet mogen gaan...

http://www.abengoasolar.com/sites/solar/en/about_us/general/news/archive/2009/20090427_noticias.html (Engelstalig persbericht van de Spaanse exploitant Abengoa)
http://www.happynews.nl/2009/05/04/grootste-zonnetoren-ter-wereld-in-gebruik/ (Nederlandstalige samenvatting met mooie foto)


4 mei 2009: "Tag der Sonne"/Solar Days ook bij Polder PV. Solar Days begint een steeds grotere bekendheid te krijgen. Dit initiatief is van oorsprong afkomstig uit het met zeer veel thermische zonne-energie systemen ("zonnecollectoren") doch met veel te weinig PV-installaties gezegende Oostenrijk (eerste dag in 2002). Via Zwitserland en, vooral, via de gigantische markt in buurland Duitsland is die "Tag der Sonne", inmiddels tot meer dan een week, "Woche der Sonne", uitgesmeerde promotiecampagne voor (veel meer) zonne-energie uitgegroeid tot een Europees initiatief. En nu heet het dan ook "Solar Days", een bewustwordings- en informatie campagne voor de promotie van de zon als directe of indirecte energiebron. Vorig jaar al een groot succes in het buitenland, Nederland deed toen voor het eerst heel voorzichtig mee. We hopen dat dit jaar Nederland ook volop mee mag liften op dat doorslaande succesverhaal genaamd zonne-energie. De Europese organisatoren zijn ESTIF (thermische zonne-energie) en EPIA (de Europese fotovoltaïsche belangenorganisatie met meer dan 200 bedrijven als lid). De initiatieven worden uiteraard overal in Europa autonoom opgezet, vaak via de landelijke branche organisaties.

Aan het "gehucht" genaamd Leiden zal het niet liggen. Met de nodige "Sunpower® setjes" op Leidse daken, en maar "liefst" drie oude rotten in zonnestroom staat ons need'rige Sleutelstad stulpje zelfs bovenaan in het lijstje deelnemers met een open dag op de ODE site. Die "oude rotten" zijn achtereenvolgens:

  • Mieke Weterings in het fantastische, op loopafstand van het Centraal Station gelegen milieuvriendelijke Centraal Wonen project de Oranjerie, wat een voor Nederland byzondere triple-junction amorf Si installatie van 26,11 kWp (UniSolar op Bekaert dak) bezit op twee grote metalen dakvlakken (felsendak). Ook veel andere milieuvriendelijke initiatieven in het gebouwen complex.

  • Floris Wouterlood in de Leidse Professorenbuurt: jarenlang voorvechter van zonnestroom, en niet alleen vanwege zijn voorzitterschap van de Zonnestroom Producenten Vereniging. Hij heeft een in de loop der jaren bij elkaar gekocht "allegaartje" aan zonnepanelen, op diverse dakvlakken. Zijn 6 oude "Sunpowertjes" (NUON actie rond eeuwwisseling) worden al die jaren in ieder geval consekwent bemeten.

  • Een rare snuiter genaamd de polderjongen wil ook wel wat mensen aan (meer) zonnestroom informatie en ervarings-gegevens helpen. Het schijnt dat hij dat al sinds 2004 doet via een website genaamd Polder PV, en dat hij daar tegenwoordig een dagtaak aan lijkt te hebben. Een vreemde knaap. Woont met zijn partner in een huurwoning, op de begane grond, zijn 1,236 kWp/12 stuks Shell modules staan op het dak van de woontoren, en hij pleegt bezoekers wel eens op zonnestroom gebakken appeltaart te serveren. Waarbij het vanuit de SDE regeling bekende principe "die het eerst komt het eerst maalt" gehanteerd schijnt te worden. Hij schijnt ook van plan te zijn om fotomateriaal van zijn mega PV Radtour in het PV-module en zonnestroompark rijke Beieren te laten zien op de laptop. En u (bijna) alles over de Nederlandse SDE regeling te kunnen vertellen... Hierbij een oproep aan geïnteresseerde lieden om eens een inspectie bezoekje (17 mei 2009 tussen 13h00 en 17h00) af te leggen in de Leidse Stevenshof (3 minuten lopen van Station De Vink) en over de bezigheden van dit merkwaardige "zonnige type" te rapporteren...

Er zijn nog meer activiteiten gepland, en u kunt natuurlijk ook initiatieven ontplooien. In andere woorden: "nieuwe, verse rotten" gevraagd... Hoe meer, hoe beter: de Nederlandse politiek dient eindelijk de struisvogelkop uit de zware polderklei te trekken, en daarbij hebben ze wat "hulp" nodig. Druk opvoeren, dus, op alle mogelijke fronten! Branchevereniging Holland Solar organiseert via de Nederlandse Solar Days website op 5 oktober 2009 een congres waarbij aan de gemeente(n) met de beste zonne-energie initiatieven een prijs uitgereikt zal worden. Dit ter gelegenheid van het 25 jarige bestaan van Holland Solar.

Veel plezier tijdens de Solar Days, tussen 15 en 22 mei 2009. Ook voor de rest van het zonrijke jaar veel zonnepret en een toenemende onafhankelijkheid van de fossiele energieboeren toegewenst, natuurlijk!

Zie ook het bericht van 12 mei.

http://www.oranjerie-leiden.nl (website van het Leidse milieuvriendelijke woonproject de Oranjerie)
http://www.polderpv.nl (website van "een bekende" zonnestroom promotie site van een andere "Leienaar" die met op zonnestroom gebakken appeltaart nieuwsgierigen "aan de PV-panelen" wil zien te krijgen. Hij ontvangt u gaarne op 17 mei in zijn huurappartement in de Leidse Stevenshof)
http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/ (website van de oudste, bekendste, en mogelijk meest bezochte particuliere zonnestroom promotor van Nederland, tevens voorzitter van de ZPV: Floris Wouterlood. Ook zijn huis, in de Leidse Professorenwijk, staat voor de Solar Days bezoekers open)

http://www.duurzameenergie.org/ODEwiki/Solar_Days_2009 (alle particuliere NL deelnemers die hun deur voor nieuwsgierigen openstellen op de ODE website, met dag en tijd voor bezoek mogelijkheden)
http://www.solardays.eu/ (Europese Solar Days website)
http://www.solardays.nl/ (Nederlandse site met o.a. aankondiging congres en opgave formulier voor gemeentes met pro-actief zonne-energie beleid)


4 mei 2009: Gainesville (Florida) haalt California links in? Uit het bomvol (ex-?)"puissant rijken" zittende Florida bereikte ons het bericht dat het met 150.000 inwoners gezegende stadje Gainesville in het noorden van de zonnige staat de eerste Amerikaanse gemeente gaat worden die een zogenaamd "invoedings-systeem voor zonnestroom op Duitse grondslag" gaat invoeren. Of iets wat er behoorlijk veel op lijkt (altijd op de details letten, er bestaat nog steeds maar een EEG en dat is het Duitse). Nadat een systeem van stapeling van aanschafsubsidies (Staat en gemeente) niet als werkzaam werd bevonden, leidend tot slecht kwaliteitsbewustzijn. Er volgde een excursie naar Duitsland, er kwamen wat vertegenwoordigers van de Europese zonnestroom branche langs, en men werd direct laaiend enthousiast over het Duitse EEG ... Photon had er een heel artikel over in de april uitgave.

Voor 20 jaar zou er 32 dollarcent per kWh betaald gaan worden (huidige consumententarief zou op 12 dollarcent/kWh liggen), nieuwe installaties ontvangen het volgende jaar lagere (vaste!) tarieven. Voor installaties die in 2016 aan het net zouden gaan zou het tarief nog maar 23 dollarcent/kWh zijn. Het enige (zeer wezenlijke!!!) verschil is dat er een "cap" op het aantal installaties zit (in Duitsland kennen ze het omineuze woord "cap" niet). "Slechts" 4 MWp zou er per jaar bij "mogen" komen. Maar, gezien het feit dat het hier om slechts een stad(je) gaat (ongeveer anderhalf maal zo groot als mijn gemeente Leiden), is dat wel degelijk een ruimhartige regeling. Het is voor dat ene stadje al een vijfde van de onder gruwelijke bureaucratie toegestane 20 MWp voor heel Nederland in de SDE voor 2009. Alle groencertificaten toestanden en "rechten" blijven onder beheer van de feed-in verstrekkende instantie, de GRU. Afname van de decentraal opgewekte stroom door de lokale netbeheerder is verplicht.

Photon beschouwt dit initiatief niet zonder reden als een "kleine revolutie" in het de "vrije" markt vele decennia lang hoog in het vaandel hebbende Amerika. Echter, ook weer niet zo onvoorstelbaar. Een echt 100 procent vrije markt bestaat immers niet en zal, ondanks alle dagelijks over u uitgestorte retoriek, nooit bestaan zolang er domme en/of hebzuchtige mensen, bureaucraten en politici op dit aardklootje rondlopen. Al helemaal niet op het vlak van energie. Die "energiemarkt" is namelijk een van de ergste door politici en bedrijven gemanipuleerde markten ter wereld. En nu wordt er door Gainesville dus (ook) ingegrepen. Net zo kunstmatig als alle andere kunstgrepen. Maar met de uitdrukkelijke bedoeling om investeringszekerheid te verschaffen en ook bij de Floridiaanse Yanks de zonnestroom revolutie van een stevige en solide basis te voorzien. Want de kolen- en atoomboys in de U.S.A. hebben ook al decennia lang bakken vol geld toegeschoven gekregen, en daar hoor je ze nooit over.

Dat er maar vele gemeentes mogen volgen. Een spreker tijdens een conferentie over dit "eerste Einspeise initiatief" in de U.S.A. beschouwde de tot nu toe op "groene certificaten" berustende regelingen (waar ook de Nederlandse SDE gebruik van maakt) als uitsluitend in het belang van de bestaande monopolisten...

Overigens is voor 2009 de eerste 4 MWp voor Gainesville al direct overtekend, al voordat op 1 mei de regeling officieel van start zou gaan. Een leuke binnenkomer, zeker gezien het feit dat als die aangevraagde capaciteit in/om Gainesville worden gerealiseerd dit dubbel zoveel is als de totale nieuwbouw in heel Florida van 2008 ...

Nagekomen
Van een compleet andere "orde" is de grootste (...) PV centrale die gebouwd zou moeten gaan worden in de vorm van een nagelneue "development" in het door velen als "pristine" geoormerkte "Babcock Ranch" natuurgebied. 75 MWp wil het bekende FPL energiebedrijf daar laten ontwikkelen, voor een systeemprijs tussen de 4,67 en 5,33 dollar/Wp. 4 en een half miljoen FPL klanten zouden op jaarbasis $ 2,40 gaan betalen voor de "feed-in" van dat leuke PV-project in het leefgebied van panters, zwarte beren en "wood-storks" (een inheemse ooievaar). Diverse lezers van het artikel zijn het er niet zo mee eens, met die "onzalige" plannetjes, die ook PV-systemen op nieuw te bouwen huizen zou moeten gaan omvatten. Eentje noemt het zelfs "green-washing"...

Heron, J. (2009). Erster Einspeisetarif in den USA. Gainesville im US-Bundesstaat Florida bietet Vergütungen für Solarstromanlagen für 20 Jahre. - Photon 4/2009: pp. 20-22.

http://www.gainesville.com/article/20090201/ARTICLES/902011004/0/WEATHER (uitgebreid achtergrond artikel)
http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2009/02/gainesville-solar-feed-in-tariff-a-done-deal (zie ook commentaren!)

http://blogs.tampabay.com/energy/2009/04/babcock-ranch-to-be-first-solar-city.html (nagekomen: discutabele plannen voor 75 MWp PV-centrale in Florida)


 
^
TOP

29 april 2009: Keerzijde van het (Vlaamse) PV succes. Waar succes wordt geboekt, komt haat, nijd, jaloezie, en hebzucht. Niets is mensen vreemd. En dan doel ik niet op eventuele wolken van stinkende jaloezie boven het Nederlandse parlement over het retehard groeiende Vlaanderen op het vlak van zonnestroom (88 MWp eind maart gerealiseerd, ons land in verbijstering met het kristallijne stof in de ogen achterlatend). Maar op het Dievengilde. Want dat lust ook wel pap van makkelijk te verwijderen peperdure zonnepaneeltjes. En dus laat het Gilde de handjes wapperen, tot op zeer ongebruikelijke plekken, zoals Energeia in het onderaan gelinkte bericht laat weten.

Dit is niet nieuw: het gebeurt in alle markten. Dus ook in Vlaanderen. Zelfs van het net geopende Ecopark Waalwijk werden modules gejat (een ODE excursie van 5 november 2005 mocht het trieste resultaat aanschouwen). In Duitsland is het niet anders, de Solar-Energie Förderverein uit Aachen (een van de organisaties die vurig hebben gepleit voor invoering van een "nation-wide" geldende EEG Wet) heeft zelfs een webpagina met aangemelde serienummers van gejatte zonnepanelen. Het verzekeringswezen in met name Duitsland is al een tijdje slimme dingen aan het bedenken om maatregelen te nemen, zoals een permanente string-bewaking (elektronisch) die direct alarm slaat als er een module uit de string wordt weggenomen. En dan maakt het niet uit of het overdag gebeurt of 's-nachts, het systeem is dusdanig ontworpen dat er geen spanning op de string hoeft te staan. Ook zijn er schroeven met "dubbele kop" waarvan de bovenste kop bij aanschroeven afbreekt, zodat slechts met de grootste moeite een module uit een opstelling kan worden verwijderd. Er wordt geadviseerd om geen aluminium klemmen te gebruiken (die kunnen namelijk worden opengebogen), maar de veel steviger roestvrij "edel"stalen klemmen.

^^^
Forse beveiligingsmaatregelen van dure vrije veld PV installaties zoals dit 5 MWp Solarpark Thierhaupten van City Solar (N. van Augsburg ter oosterzijde van de Lech), zijn "part of the game". Hoge hekwerken en beveiligingscamera's zijn wel de minste maatregelen die genomen dienen te worden tegen mensen met losse handjes. Voor mensen met slechts een eigen camera in de handen is het niet zo'n probleem, die vallen onder het hoofdje "duurzaam energie toerisme". En dat soort rare snuiters willen de meeste landen volgaarne met open armen ontvangen, schijnt het...

Foto genomen tijdens de Mega PV Radtour in Bayern in de aanloop van Intersolar 2008 in München door Polder PV op de Biohummer®.

Voor de talloze vrije veld installaties in Duitsland worden al jaren stevige hekwerken, signaaldraden (Hemau), on-site bewaking (grote parken) en steeds vaker geavanceerde camera systemen gebruikt om het dure fraais tegen "het schuim der natie" te beveiligen. Polder PV zal ook wel op wat bewakingscamera's zijn gesignaleerd, want hij wilde zo dicht mogelijk bij de door hem in 2008 bezochte Beierse PV-parken komen om leuke foto's te maken. Ben benieuwd of de "polderjongen uit Nederland" (dat rare bebaarde mannetje met een zwaar bepakte mountain-bike bij zich) ergens staat geregistreerd als "verdacht"...

Such is life. Voor 99 procent van de systemen is er geen vuiltje aan de lucht. En laten we maar hopen dat de modules binnen niet al te lange tijd zo goedkoop zullen gaan worden, dat het allemaal niet meer loont (in Duitsland werd een garagebox vol gestolen modules aangetroffen, de dief had blijkbaar geen idee wat hij met dat kostbare spullie moest doen...).

Podewils, C. (2009). Aktenzeichen PV ungelöst. Die Diebstähle von Solaranlagen häufen sich. - Photon 4/2009: 116-120 (uitgebreid artikel over diverse aspecten van de diefstal hausse in Duitsland en de maatregelen om de ellende te voorkomen).

http://www.energeia.nl/preview.php?Preview=507


28 april 2009: Praktijkervaringen SDE 2008 beschikten. In de kranten verschijnen af en toe "praktijkervaringen" met de SDE regeling voor zonnestroom klanten waar ik al zo extreem veel aandacht aan heb besteed (instap pagina). In Trouw en de Volkskrant twee tale-telling recente stukken over de "Dutch SDE Disease" (niet te verwarren met de varkensgriep, het effect is vergelijkbaar: groot tumult in den lande):

Het Volkskrant artikel kon ik niet elektronisch terugvinden, dus dat doe ik hieronder erbij (met dank aan de inzender) zodat u het na kunt lezen. Klik op het roodomrande plaatje tot het leesbaar wordt:

^^^
Artikel van Dirk Jan Postel in de Volkskrant (klik op plaatje).
© Volkskrant 25 apr. 2009

Trouw artikel
Het eerste stuk (zie ook de reacties er onder op de webpagina), wat niet verbazingwekkend de "Eigenlijk voelen we ons bestolen" frustraties van een goedwillend medeburger weergeeft, gaat over een particulier die geconfronteerd wordt door de absurde SDE bureaucratie (beschikking in 2008). En die daar "nogal pissig" over werd. Het besluit "Wie als particulier zonnepanelen op zijn dak laat plaatsen, is gewaarschuwd", kan ik echter niet (geheel) onderschrijven in die zin dat ik vind dat Nederlandse burgers uit hun luie stoel zouden moeten komen en die stap juist wel zouden moeten gaan zetten. Om zich onafhankelijker te maken van de energiebedrijven waardoor ze dagelijks worden uitgeknepen. Maar die "actie" hoeft beslist niet noodzakelijkerwijs middels of via de SDE regeling te lopen. Je kunt er beslist wel voor kiezen (moet u zelf weten), er zijn inmiddels wat ellende toestanden met absurd veel moeite uit dat circus gesloopt na de nodige "maatschappelijke onrust" en hel en verdoemenis verhalen over het enige "instrument" wat de politiek zich door EZ had laten aansmeren.

Dat had allemaal eigenlijk van tevoren in Wet geregeld moeten zijn, die "uitvoerings-ellende". De SDE is echter niet formeel "een wet" (hangt via een onleesbare "Algemene Maatregel van Bestuur" ergens onder een "Kaderwet EZ subsidies" te bungelen), maar een continu door bureaucraten te beïnvloeden en te bevingeren "set ambtelijke regelingen". Als u buiten de SDE blijft heeft u beslist (ook) mijn zegen. U kunt dan namelijk direct aan het werk zonder Staatsbemoeienis, al zult u dan "slechts" salderen. Al worden PV-modules steeds goedkoper en met wat zelfwerkzaamheden kunt u de rentabiliteit van uw installatie fors opkrikken zonder al te grote kopzorgen. U heft dan mogelijk een bepaalde vinger op richting bureaucraten met de strekking "bekijkt u het maar" of iets dergelijks. Ik hoor van steeds meer mensen die deze moedige stap hebben genomen. Let s.v.p. wel zeer goed op de kwaliteit van het systeem en, vooral ook, op de service gerichtheid en informatievoorziening van de door u geselecteerde leverancier. Er zit nogal wat kaf onder het koren. Geldt uiteraard ook voor SDE klanten "to be".

Ook heeft de schrijver van dat stuk in Trouw, die trouwens een Godsvermogen aan die 12 (niet gespecificeerde) modules heeft gespendeerd (14.000 Euro! Dat is 1.167 Euro per stuk alles inbegrepen, en dan ga ik er niet van uit dat dit hoog renderende Amerikaanse Sunpower modules zijn geweest!!!). "Naar schatting 80% aan het net teruggeleverd ... waarvoor geen cent betaald wordt". Dan heeft de aanschaffer er niets van begrepen. Wat ik, gezien de puinhoop die de regelgeving rond zonnestroom is geworden in ons land, ook wel weer een beetje kan begrijpen. Er wordt namelijk wel degelijk wettelijk verplicht gesaldeerd (of: zou moeten, oppassen geblazen bij "administratieve saldering" en bij een per ongeluk aanwezige meter die de saldering niet kan "verrichten" dan wel "registreren"!). Dus de marktwaarde van die (geschatte) 80% van de genoemde 120 kWh opwek (lees: 96 kWh) is dezelfde als de waarde van de inkoop prijs van de afgenomen stroom incl. energiebelasting en BTW. Bij een NUON grijs enkeltarief contract in Liander gebied zou die 96 kWh dan 96 x 0,246 = 23,62 Euro waard zijn geweest indien die volledig zou zijn opgewekt in de huidige half jaar tariefperiode (per 1 juli waarschijnlijk minder gezien de poeha aankondigingen van enkele grote leveranciers van elektriciteit). Dat is wel iets meer dan "geen cent"...

Verder ben ik het natuurlijk volkomen eens met de pissige stellingnames van de schrijver (zie mijn SDE dossier): in NL wordt zonnestroom niet hartstochtelijk bevorderd (zoals zou moeten), maar moet je als PV newbee spitsroeden lopen tussen rijen ambtenaren, netbeheerders, certificaten cowboys en meetgemachtigden, met name via het verschrikkelijke SDE circus. En zekerheden zijn er niet (ja: 15 jaar subsidie, maar hoeveel elk jaar weer overblijft, dat weet alleen ene Joost...).

Volkskrant stuk
Dit artikel is interessant omdat het de "avonturen" van een zakelijk deelnemer beschrijft (die ook in 2008 een beschikking voor klaarblijkelijk zijn "werk aan huis woning" heeft gekregen), de Rotterdamse architect Dirk Jan Postel die groot wil uitpakken (totale investeringen in duurzame energie apparatuur 34 en een half duizend Euro, waarvan 16.000 Euro voor wederom niet verder gespecificeerde zonnepanelen).

Ook Postel stuit al snel op de tenenkrullende bureaucratie en het verstrijken van de tijd en hij karakteriseert het hele proces als een "bureaucratische martelgang". De genoemde administratiekosten voor deelname aan het door Postel niet begrepen CertiQ-circus worden trouwens met terugwerkende kracht terugbetaald, volgens een toezegging van Maria van der Hoeven (verslag van typisch Kamerdebat op 3 april jl.). Mazzeltje achteraf of doekje voor het bloeden? Zelf hierboven nalezen s.v.p. Postel stelt dat hij het er dan wel voor over mag hebben als professional, maar hij vreest het ergste voor Jan met de Pet zoals zijn ouders. Hij denkt dat er slechts twee categorieën uiteindelijk zullen overblijven in de SDE: "de echte idealisten" resp. "de mensen die gewend zijn aan subsidiemolens". En hij vraagt zich terecht af: was dat soms wellicht de bedoeling van die hele kermis?

Tale telling (ik had nog nooit van de heer Postel gehoord) is de opmerking van hem over die omineuze partij waar Polder PV het al zo vaak over heeft gehad, en meestal niet in al te flatteuze bewoordingen:

"Het echte drama is de netwerkbeheerder."

Laat ik het zo zeggen: ik hoop tegen beter weten in dat politici ooit nog wel eens tijd hebben om kranten of Polder PV te lezen. En daar hun bikkelharde conclusies aan te verbinden: die netbeheerders moeten nu eindelijk eens tot de orde worden geroepen en van roestvrij stalen kettingen worden voorzien. In Wet. Zoals in Duitsland. Want als je ze een vinger geeft, rukken ze je hele arm uit je romp als je pech hebt...


28 april 2009: Photon Consulting: de race naar de 1 dollar/Wp. De opvolger van het eerder door mij besproken voorloper rapport "The True Cost of Solar Power" van de beroemde "Amerikaanse neef" van het van oorsprong Duitstalige Photon is uit. Waarin verslag wordt gedaan van een uitgebreide, drie jaar durende mondiale analyse van de reëele (niet: "gesuggereerde") kostenbasis van honderden internationaal opererende PV ondernemingen. Op de website van deze zeer diep in de materie zittende marktanalisten (die vele, vele geheimhoudingsverklaringen moeten ondertekenen om hun mondiale markttrends van de essentiële "hard facts" te voorzien) een executive summary. NB: alle prijzen zijn ex BTW en andere volslagen kunstmatige heffingen. Kale prijzen dus.

De werkelijke kosten voor zonnestroom zijn reeds behoorlijk laag aan het worden. De gemiddelde productiekosten voor een kristallijne (c-Si) module liggen al beneden de 2 dollar/Wp, de systeemkosten volgens Photon Consulting al onder de 4 dollar/Wp. Dit zou inhouden dat de "subsidieloze" prijs voor zonnestroom al neer zou kunnen komen op minder dan 20 dollarcent/kWh in, let wel, de zonnige regio van onze planeet. De "best practice" ondernemingen zitten al flink onder dat niveau qua productie technologie, research en werkelijk geïmplementeerde verbeteringen. Wat betekent dat in de komende drie jaar de resultaten bij deze ondernemingen neer zullen kunnen komen op 1 dollar/Wp (Si module), en 1 dollar/Wp voor de "Balance of System" (BOS: frame, bekabeling, omvormer, resulterend in systeemkosten van rond de 2 dollar/Wp voor installatie). Wat zou kunnen gaan resulteren (alle "best practices" bij elkaar) in een zonnestroom prijs die onder de 10 dollarcent/kWh komt te liggen. Dat zou bij de huidige wisselkoers neerkomen op een reeds absurd lage en zeer snel bereikte "best practice prijs" van slechts € 0,077/kWh. Dat ligt al onder de huidige consumenten leveringsprijs in veel kapitaalkrachtige (PV-systeem aanschaf "bereidt") landen, en ver onder de grofweg 24-25 eurocent/kWh die de meeste huishoudens met standaard contracten all-in in Nederland aan hun elektra kwijt zijn. En tegen die tijd waarschijnlijk in de buurt of onder diverse "fossiele marktprijzen" (afgezien nog van de dan hopelijk flink opgekrikte, nu waardeloze "CO2 emissie certificaten"), afhankelijk van de lokale elektra prijzen.

Volgens de cijfers van Photon Consulting zouden de volgende ondernemingen de grootste kosten reductie overwinnaars kunnen gaan worden, met een tweede peloton als goede nieuwe kanshebbers: First Solar (USA), LDK Solar (China), Q-Cells (BRD), REC (Noorwegen), SolarWorld (BRD), SunPower (USA), Suntech (China), Yingli (China) en enkele anderen. Waarschuwing: in deze "race to the bottom" zullen gegarandeerd de nodige bedrijven het onderspit gaan delven, die het tempo niet bij kunnen benen en die op een of meerdere cruciale vlakken niet in staat zullen blijken om de productiekosten daadwerkelijk omlaag te krijgen. Er zal dus beslist een "consolidatie", "shake-out" of wat voor term je daarvoor ook zou willen gebruiken gaan komen. So be it. Dit is de harde werkelijkheid. En het is de normaalste zaak van elke industriële ontwikkeling. Let the best win, en laat de revolutie tot ons komen. Grid parity voorbij binnen enkele jaren, in ieder geval al in zonnige landen. De groei mogelijkheden lijken eindeloos...

Nu nog even wat "kostenreductie" bij de rapporten over deze "race to the bottom" zien te bewerkstelligen bij ondernemingen als Photon Consulting (rapport kost "slechts" 1.950 dollar). Dan kan Polder PV ook van de hard facts meegenieten. Tenzij iemand er een teveel heeft? PPV houdt zich aanbevolen...

http://www.photonconsulting.com/the_true_cost_of_solar_power_race_to_1w.php (executive summary)


 
^
TOP

27 april 2009: ZDF - Hitec uitzending "Was kostet die Sonne?" Vanavond was er een Duitstalige uitzending over de stand van zaken rond enkele "doorbraak" technologieën rond zonnestroom in de BRD van Jörg Moll. Duur: 28:19 minuten, ook streaming beschikbaar. O.a. komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Winning van metallurgisch silicium in het "barre, van zonlicht gespeende" noord Noorwegen en verwerking daarvan o.a. door het tot nu toe over het productieproces extreem zwijgzame Noorse bedrijf Elkem. Metallurgisch Si wordt gezien als een potentieel sterke productiekosten verlager voor de klassieke Si cellen technologie keten, al wordt er hier niet ingegaan op eventuele (mogelijke) problemen bij levensduur, kwaliteit e.d. Wordt momenteel diepgaande research naar gedaan, overal ter wereld, omdat het kostenreductie potentieel voor met name multikristallijne cellen aanzienlijk is (wereld marktleider Q-Cells is een enthousiast "early adapter" van de mogelijkheden van deze nieuwe productie route).

  • Concentrix® concentrator technologie (door Fraunhofer ISE ontwikkelde technologie met geavanceerde halfgeleiders), uitgebreid.

  • Nieuwe amorf Si fabriek in Döbeln van het Amerikaanse bedrijf Signet Solar produceert reuzenmodules en installeert ze op een proeflokatie bij Hohenlauft in Sachsen (zie ook pdf/persbericht van Signet Solar van 18 augustus 2008).

  • Organische cellen nieuwe uitdaging: van 2 naar 5% efficiency zal mogelijk doorbraak geven in hele reeks van nieuwe toepassingen als duurzame stroom genererende zonneschermen e.d.

  • CSP (concentrating solar power met parabolische spiegelcentrales) in Mediterrane landen als mogelijk alternatief of aanvulling (wel duur nieuw transportnet nodig).

  • Kritiek op "kosten van zonnestroom" van het zwaar op fossiele holdings leunende Duitse economische onderzoeksinstituut RWI in de persoon van de door de sector even zwaar bekritiseerde Manuel Frondel. Hij stelt doodleuk dat de miljarden die tot nu toe en momenteel aan zonnestroom marktondersteuning worden uitgegeven beter aan "research" uitgegeven hadden moeten worden. De heer Frondel begrijpt niet hoe dit soort high-tech markten tot sterke wasdom komen, en hoe de innovatie daardoor wordt ontwikkeld. Doordat er uitmuntende marktcondities zijn geschapen door visionaire Duitse politici (meestal niet the other way round, ook al worden er door de Duitse Staat naast de marktondersteuning wel degelijk ook forse researchprogramma's mede gefinancierd voor het forceren van technologische innovaties). Zonder het Duitse EEG had de wereld op het vlak van zonnestroom er compleet anders uitgezien, en hadden de door Frondel met miljarden "gezegende" op sjieke laboratoria met peperdure "oplossingen" spelende zonnestroom onderzoekers waarschijnlijk nog steeds weinig bereikt. Frondel kletst uit zijn nek, en hij weet dat donders goed. Maar hij moet dat zeggen van (o.a.) het Wirtschaftsministerium (vergelijkbaar met het NL EZ), want dat wil eigenlijk liever ook (verlenging van levensduur van afgeschreven) kern- en kolencentrales en dat soort centralistische, consumenten uitknijpende grut. Frondel vindt decentrale opwekking maar niks. Daar kunnen economen namelijk nauwelijks grip op krijgen, al dat decentrale geproduceer door burgermansjes (met aanzienlijke reducties in de afzet van fossiel opgewekte stroom tot gevolg, en dus ook fors lagere belastinginkomsten voor Vadertje Staat). Houden ze door de bank genomen dus niet van. Frondel heeft middels een ranzig rapport van het RWI de Duitse regering proberen te bewegen om de degressie voor zonnestroom naar een absurde 30% op te laten krikken in 1 jaar tijd. Hij is terecht van een koude kermis thuis gekomen, want een succesvolle industriële bedrijfstak om zeep helpen (nog voor het uitbreken van de mondiale crisis) was zelfs kanselier Angela Merkel te gortig.

Goed dat de redactie van Hitec besluit met de volgende opmerking om Frondels klassieke "marktfetisjisten bezwaren" te relativeren.

"Für Solartechnologien gibt es nicht nur ökologische, sondern auch wirtschaftliche Argumente. Die Kosten für die Sonne sind hoch. Die Kosten, diese umweltfreundliche Energie nicht zu nutzen, sind womöglich weitaus höher."

vertaling Polder PV:

"Voor zonne-energie technologieën zijn er niet slechts ecologische, doch ook economische argumenten. De kosten voor zonnestroom zijn hoog. De kosten, deze milieuvriendelijke energie niet te gebruiken, zijn mogelijk veel hoger."

In de uitzending wordt ook even fijntjes aangegeven dat het nucleaire en steenkolen wereldje al zo'n 40 tot 130 miljard Euro "subventionen" toebedeeld gekregen zou hebben (moeilijk controleerbaar, dat soort cijfers, dus onder voorbehoud). Terwijl in zonnestroom geen subsidie (foutief), maar 40-70 miljard Euro Einspeise Vergütung zou zijn gaan zitten tot de zomer van 2008. Met de zeer duidelijk door de kiezers en de politiek gewilde bedoeling: PV en andere hernieuwbare decentrale opwekkingsvormen de final push te geven die ze nodig hadden, met doorslaand succes. Een gemiddeld Duits huishouden zou op jaarbasis momenteel rond de 50-60 Euro moeten betalen voor de Einspeise Vergütung van alle onder het EEG vallende hernieuwbare elektriciteit (wind > biomassa > zonnestroom/hydropower ...). Ook de zonnestroom opwekkers zelf. Beloning: wereldtop in hernieuwbare energie, export succes, monumentale bevordering van werkgelegenheid, investeringen uit het buitenland, sterke afname van benodigde inkoop van fossiele energie, you name it. Frondel zwijgt erover als het graf.

Interessante uitzending. Goed voor uw kennis van het Duits. Waar u toch mee aan de slag moet als u werkelijk serieus voor zonnestroom wilt gaan...

http://www.3sat.de/3sat.php?http://www.3sat.de/hitec_index.html (achtergronden, in het vakje "Mediathek" rechts op die pagina kunt u de passage Die ganze Sendung "Was kostet die Sonne?" aanklikken om de hele uitzending streaming te bekijken)


26 april 2009: Times, they are changing fast. Fossiele holding zoekt PV-adepten? In Duitsland staan de energieconcerns E.ON, RWE, Vattenfall en EnBW als de "Grote Vieze Vier" bekend met, laten we het voorzichtig benoemen, een "nogal conservatieve, monopoloïde en zwaar op fossiele en nucleaire opwekking berustende bedrijfsfilosofie". In ietwat andere, meer polderiaanse bewoordingen: Gigantische, absurde winsten boekende energieholdings die jarenlang alles op alles hebben gezet om decentrale opwekking en Hermann Scheer's Erneuerbare Energien Gesetz in de zeik te zetten. Continu desinformatie verspreidend, waar de heer Scheer gezien zijn heftige betoog tijdens The Solar Future conferentie op 22 april nog steeds een hoge bloeddruk van lijkt te krijgen. De "Grote Vieze Vier" hebben zelfs tot aan het Europese Hof geprocedeerd om het voorstel voor de invoering van het EEG te laten vernietigen door het als "staatssubsidie" te laten bestempelen. Ze zijn er keihard voor op hun vingers geslagen door alle voorgaande en ook deze hoogste rechters. Het EEG is geen subsidie in de door deze energieholdings "gewilde" zin des woords, en ze moesten met de staart tussen de benen afdruipen (voor de zoveelste maal).

De gevolgen van het sind 2000 in werking getreden EEG als Wet lieten zich in ieder geval qua dimensie achteraf pas raden: al rond de 15% van de elektriciteitsvoorziening werd in Duitsland in 2008 superschoon en in hoge mate decentraal opgewekt, met als belangrijkste veroorzaker: de invoering van het EEG als Wet. Met een verbijsterend aantal moderne windturbines (20.000 volgens branche organisatie BWE op hun statistiek pagina), met schone kleinschalige biomassa eenheden, met honderdduizenden particuliere zonnestroom systemen, kleinschalige waterkracht, aangevuld met nog wat ander grut. In 2009 mogelijk al leidend* tot de decentrale, door het EEG van vaste (per klasse verschillende) invoedings-tarieven verzekerde productie van (jaar prognose BDEW eind sep. 2009): 46,5 TWh [56,4%] windenergie on-shore, 21,6 TWh [26,2%] schone biomassa, 5,6 TWh [6,8%] kleinschalige waterkracht, 5,6 TWh [6,8%] zonnestroom, en ruim 3 TWh [plm. 3,8%] andere schone bronnen. Totaal 82,5 TWh op een geschat jaarverbruik van 497,6 TWh, resulterend in de beroemde EEG "Quote" van 19,52% voor de aan de EEG stroom invoeding financieel bijdragende "niet gepriviligeerde eindverbruikers" (exclusief streng geselecteerde stroomvretende "strategische industrie"). Voor het totale verbruik zou in die prognose de bijdrage van EEG stroom al 16,6% bedragen. 1 Terawattuur = 1 miljard kilowattuur (een kwart van de jaarproductie van Borssele).

Uitgaande van het (voorlopige) cijfer voor 2008 zou van het marktaandeel van de monopoloïde megaholdings zeker al zo'n 15% - voornamelijk door de invoering van het EEG - zijn afgesnoept. Holdings die desondanks in hun productie blijven domineren met gruwelijke fossielen als bruinkool, steenkool, of met ongelukken "gezegende" kerncentrales**. Aangevuld met wat lucratief flexibel in te zetten gas wat, als Vladimir Putin en Dmitry Medvedev met hun pink twitchen, gewoon nog duurder doorverkocht wordt dan het al is. En waar de eindverbruikers nulkommaniks aan invloed op hebben. Dokken geblazen, dus.

Echter, de tijden veranderen, zo ook bij de omineuze "Grote Vieze Vier". Daar ontstaat al snel een "scheiding der geesten", ogenschijnlijk zoals in Nederland lijkt te gaan gebeuren. Waar Eneco steeds vaker door de in fossielen druipende belangenorganisatie EnergieNed als "duurzame pain-in-the-ass" wordt gezien door eigenzinnige "eigen standpunten" in bloedhete energiedossiers. Nog niet zo lang geleden ging bij de brancheorganisatie zo'n beetje alles volgens consensus (klassieke ziekte van verkokerde belangenorganisaties) en waren de "standpunten" onveranderd 100% fossiel gedreven.

RWE
In Duitsland heb je de "greenwashers" zoals RWE die dacht effekes met het Nederlandse Essent hun bewust verkozen achterstand in duurzaam door grof met pakken fossiel bloedgeld te wapperen in een slag konden inhalen. Daarbij nogal laat (...) door nota bene ook liberale Brabantse bestuurders hopelijk definitief terug naar het moederland verwezen. En een reputatie blijven ze houden, met hun ranzige dreigbrieven aan wettelijk beschermde zonnestroom opwekkers dat de reeds aan de (RWE-)netbeheerders uitbetaalde invoedings-vergoedingen teruggevorderd zouden gaan worden mocht het EEG na het negenjarig bestaan (...) alsnog "wettelijk ongegrond" verklaard gaan worden, zoals ze al die tijd al hebben gewenst...

Vattenfall
Of daar is de veelbesproken, door de heer Samsom als "schoon" bevonden Zweedse, vooral in Duitsland opererende mega onderneming Vattenfall (volgaarne bereid om het NL kleintje genaamd NUON op te vreten). Waarvan echter enkele voormalige Greenpeace collega's van de heer Samsom hebben uitgeknobbeld dat het de smerigste energie productie onderneming van Duitsland is, ondanks alle mooie "green talk" (die het bedrijf in oudere reclame campagnes vaak nogal huichelachtig bestempelde als "Empty words just add carbon dioxide."). Vattenfall is net als RWE een gigantische bruinkolenstokerd van formaat. En als u het niet gelooft moet u deze ruim 10 minuten durende, tale-telling uitzending van het in sommige kringen "beruchte" Report Mainz van het Duitse SWR.de maar eens gaan bekijken, van 1 december 2008 (Duitstalig, goed voor uw taalbeheersing) ...

EnBW
Gelukkig zijn er ook andere holdings die eindelijk het zonlicht gezien lijken te hebben (???) en een andere weg lijken te hebben ingeslagen. Beschouw die acties van grote energieholdings altijd zeer voorzichtig, want greenwashing ligt permanent op de loer en is een zeer veelvuldig voorkomend fenomeen wat extreem kritisch beschouwd dient te worden. Toch wil ik het niet onvermeld laten, die "interessante en tale-telling" advertentie van de kleinste van "de Grote Vieze Vier", het grotendeels in Baden-Württemberg (jawel, de deelstaat met de zonnestad Freiburg) opererende EnBW. Een advertentie gepubliceerd in het top vakblad Photon (aprilnummer, p. 139), een tijdschrift vrijwel uitsluitend gewijd aan zonnestroom, en zo'n 200 pagina's per maand publicerend over deze extreem hard groeiende industriële tak van duurzame sport.

In die advertentie met de interessante kop "Kundenversteher gesucht" ("Gezocht: mensen die klanten begrijpen"...), wordt een "Produktmanager w/m Solar Service" gevraagd door de fossiele holding die nooit echt iets heeft gezien in deze meest "decentrale" optie van alle "alternatieven" (die geen "alternatieven" meer zijn, maar allemaal hard op weg naar "mainstream").

Een hele waslijst aan - soms nogal poeha of erg "wollige" - eisen wordt gevraagd aan de zonnestroom product manager (mensen moeten tegenwoordig zo'n beetje alleskunners zijn, blijkbaar). De opvallendste pik ik er uit, met mijn tongue-in-cheek vertaling er achter tussen haakjes:

  • Entwickeln von Produkten und kommerzielle Produktverantwortung für Dienstleistungen im Bereich der Errichtung und des Betriebs größerer Photovoltaik Anlagen (het ontwikkelen van producten op het vlak van dienstverlening voor de realisatie en bedrijfsvoering van grotere PV-installaties);
  • Erarbeiten von Handlungsempfehlungen zum strategischen Ausrichten des Geschäftsfeldes Photovoltaik (opstellen van aanbevelingen voor de strategische afstemming van het/de bedrijfsdoel(en) rond PV);
  • Entwicklung neuer sowie Managen, Pflegen und Optimieren der bestehenden kundenorientierten Lösungen im Bereich Photovoltaik (ontwikkelen van nieuwe en het begeleiden, onderhouden en verbeteren van de bestaande "klantgerichte oplossingen" m.b.t. PV);

Ik laat het verder aan u over wat EnBW nu "precies" wil met de revolutie van de nieuwe tijd genaamd zonnestroom, maar dat er "iets" aan het veranderen is bij deze "grote jongen", lijkt duidelijk met o.a. deze advertentie. Het is namelijk niet meer: "wat jullie willen is onmogelijk", "zonnestroom is veel te duur", "zonnestroom zal nooit een substantieel deel van de stroomvoorziening kunnen dekken", "zonnestroom heeft altijd back-up nodig", en andere veelvuldig door dit soort fossiele holdings gebezigde sabotage- en desinformatiserings-tactieken. Het wordt nu, met de steeds dreigender emissierechten ellende, de permanente onzekerheden op "de markt", toenemende grondstof prijzen (zonlicht wordt nooit "duur"), de fors toegenomen weerzin tegen de fossiel-atomaire lobby, en met een retehard groeiende autonome bedrijfstak genaamd "fotovoltaïsche opwekking van elektriciteit uit zonlicht", de fundamenten bedreigende bedrijfstak naast de deur het volgende, onafwendbare stadium voor deze eerste - potentiële - nieuwe believer:

"If you can't beat them, join them!"

Bron: Photon 4/2009 (April): p. 139 (anzeige = advertentie)

*Volgens laatste maandrapport bijgesteld tot: 73,8 TWh EEG stroom, totaal (industrie in crisis!) 475,3 TWh jaarverbruik, EEG Quote 17,97% voor "nicht priviligierte" verbruikers. Fysieke aandeel EEG stroom in totaal in deze recentere (maandelijks ververste) schatting: 15,5%.
**RWE wil dolgraag via hun ranzige en reteslim door juristen in elkaar gestoken "overeenkomst" met Essent Borssele op slinkse wijze binnenharken, maar zelfs dat gaat mevrouw van der HO-even nu nog even te snel, en de grootaandeelhouder Brabant heeft na een spannend debat de handdoek in de ring gegooid, met mogelijk een afblazen van de veelbesproken megadeal tot gevolg...

Advertentie op de EnBW karriere site >>> Gesellschaft >>> EnBW Regional AG >>> Produktmanager (w/m) Photovoltaik (2e pagina)


25 april 2009: Kruisverhoor Cramer extreem migraine verwekkend. Ik kreeg weer eens een zoveelste gruwelijk hoofdpijn verwekkende link door. Felix Meurders interviewt op Radio 1 de heftig stamelende mevrouw Cramer van VROM in "Spijkers met koppen". Die blijft beweren dat ze "er voor het milieu zit". Het gaat ook even over zonnepanelen. Het is een grote schaamvertoning. Mevrouw Cramer doet het, net als de meeste ruggengraatloze danwel extreem slecht geïnformeerde politici in Den Haag min of meer voorkomen dat zij er voor gaan zorgen dat "er 5 keer zoveel zonnepanelen en windturbines" gaan komen. Alsof zij die 5-6 Euro per Wattpiek ophoesten, i.p.v. dat die uit uw reeds fors leeggeplunderde portemonnee komt. En alsof het gooien met belastinggeld garanderen zal dat die droomwens ook daadwerkelijk uit zal gaan komen (zeker na het fiasco van het eerste jaar SDE...). U bent gewaarschuwd, ongeveer vanaf een-vijfde vanaf het begin start wat ik niet anders kan karakteriseren dan een zoveelste pijnbank ervaring in de publieke ruimte voor onze "verdedigster van het milieu". In een land waar dat woord in artikel 21 van de Grondwet steeds meer tot een lege huls met corrosiegaten is verworden. Dus eigenlijk ook weer niet zo verbazingwekkend...

De afzender meldde: "Luister en huiver"...

http://player.omroep.nl/?aflID=9402822


25 april 2009: Eerste zelfbouw PV-modules in Nederland? Chris van der Zwaal is met zijn fantastische "Doctor Snuggles" zelfbouw project alweer een tijdje bezig om goedkoop met geïmporteerde zonnecellen zijn eigen PV-modules te maken. En nu blijkt ene Hans hem de loef af te steken met 70 Watt AC vermogen uit een 28-cels module met een OK4 omvormer er aan gekoppeld. Home-made. Op Doctor Snuggles zijn site ook een link naar een derde zelfbouw project, van ene Matthijs, geweldig exemplaar! Mijn complimenten aan deze zelfbouwers en revolutionairen die het heft in eigen hand gaan nemen. Wie volgt?

http://doctersnuggles.come2me.nl/999127/Panels-from-others (zelfbouw module van Hans)

nagekomen (27 april) - directe link naar de zelfbouw site van Hans Maas:
http://hansmaas.come2me.nl/


25 april 2009: juwi bouwt alweer aan op-een-na grootste PV park ter wereld (53 MWp)*. In Duitsland, uiteraard. Deze van het 40 MWp Waldpolenz park bij Brandis oostelijk van Leipzig wereldvermaard geworden "high-end" PV (e.a. hernieuwbare energie) projectontwikkelaar heeft namelijk het enorme "Lieberose" project overgenomen van de firma Solar Projekt GmbH uit Cottbus (zie ook dit eerdere bericht). Dit betreft een voormalig, ernstig door munitie en ander afval vervuild (sovjet-) militair terrein in de gemeente Turnow-Preilack (N. van Peitz, wat weer N. ligt van Cottbus) in het Niederlausitz gebied. Waar het door Diederik Samsom "schoon" bevonden Vattenfall (wat het Nederlandse NUON dreigt op te vreten) rampzalig huishoudt met bruinkolen dagbouw rond Cottbus. En waarvan het bedrijf claimt dat die ellende "schone" energie oplevert. Alleen al in het tweetal Jänschwalde / Cottbus-Nord wordt dagelijks 60.000 ton bruinkool afgegraven en in de fik gestoken. Leuke omgeving voor een hernieuwbaar zonnestroom project (ik denk dat het geen "toeval" is...).

Het terrein voor de grote nieuwe zonnestroom centrale is grondig opgeschoond van het oorlogstuig, en juwi heeft inmiddels sinds januari alweer in hoog tempo 15 MWp van de beroemde CdTe modules van, jawel, First Solar laten installeren. Nog 38 MWp te gaan, en als ze op tijd zijn, wordt dit dan waarschijnlijk in korte tijd het op 1-na grootste zonnestroompark ter wereld. Na het reeds gerealiseerde, ook Europese, doch in midden Spanje liggende 60 MWp Olmedilla de Alarcón monster in Castilla la Mancha (zie top 50 lijst bij PVResources.com).

In ieder geval schijnt de volledige financiering voor "Lieberose" nu al rond te zijn m.b.v. de inzet van 5 financiële instellingen, die middels een bankconsortium deelname 80% van de benodigde 160 miljoen Euro in dit park gaan steken. Deze investering wordt weer via twee andere banken geherfinancierd. De investering duidt op een prijs van slechts 3,02 Euro/Wp, wat alweer fors onder de prijs is (7,6% lager) van het pas in december vorig jaar (2008) opgeleverde 40 MWp Waldpolenz project (dat kostte 3,25 Euro/Wp). Er zullen ditmaal 700.000 (!) First Solar modules worden geïnstalleerd (150.000 meer dan Waldpolenz), afkomstig uit de dichtbij gelegen fabriek van FS in Frankfurt/Oder bij de Poolse grens, ongeveer 65 kilometer N. van Cottbus. De modules komen op frameblokken van 5 bij 10 (totaal 50 stuks per eenheid) te staan op een oppervlakte van 162 hectare (3,06 MWp/hectare, iets groter ruimtebeslag dan op de "krappe" landingsbaan die voor Waldpolenz ter beschikking stond met 2,75 MWp/hectare). Het project zou dit jaar nog afgerond moeten worden. Het park zou een dezer maanden al moeten worden doorverkocht aan een niet met name genoemde investeerder.

Byzonder is dat door de ruim 20 jaar grondpacht die de parkeigenaar aan de deelstaat Brandenburg gaat betalen het opruimen van de munitierommel gefinancierd kon worden. Een byzonder soort "milieuvoordeel' voor een enorme lap pain-in-the-ass grond die nu een extreem duurzame doelstelling gaat invullen. Na de 20 jaar (mijn inschatting: zo rond begin 2030) zal het volledige zonnestroompark worden gedemonteerd en, indien de modules afgeschreven zijn, volledig worden gerecycled in de reeds werkende hergebruik lijn die First Solar heeft ontwikkeld voor CdTe modules. De Minister President van het land Brandenburg, Matthias Platzeck, beschreef het projekt in visionaire bewoordingen, iets wat ik een provinciaal bestuurder in Nederland nog niet zo snel zie doen: "Solche Projekte helfen uns, die Wunden des Kalten Krieges zu heilen und gleichzeitig nachhaltig unsere ehrgeizigen Ziele im Bereich Erneuerbare Energien zu erreichen". Vertaling PPV: "Dit soort projecten helpen ons om de wonden van de Koude Oorlog te helen en tegelijkertijd onze ambitieuze doelen met hernieuwbare energie te bereiken".

Opbrengst/kosten
Volgens het persbericht van juwi zou dit reuzenpark een jaaropbrengst hebben van 53 miljoen kWh/jaar, hetgeen voor een vaste opstelling (standaard strategie van First Solar, zoals we vernamen tijdens de Solar Future conferentie op 22 april, om systeemkosten zo laag mogelijk te houden) neerkomt op een zeer gezonde 1.000 kWh/kWp.jaar, en dat voor een noord-Duitse deelstaat, dik 200 km. van zee verwijderd. Deze jaaropbrengst zou, bij realisatie van het geheel nog dit jaar, neerkomen op een vaste Einspeise Vergütung van 31,94 Eurocent/kWh zoals in WET vastgelegd in de hernieuwde EEG tekst per 1 jan. 2009 voor vrije veld installaties. 20 jaar lang deze vaste vergoeding bij genoemde jaaropbrengst komt neer op: 20 jaar x 53.000.000 kWh/jaar x 0,3194 Euro/kWh = totaal 338,564 miljoen Euro. Hetgeen zou betekenen dat de zuivere investeringskosten zonder meer dubbel in de genoemde wettelijk vastgelegde vergoedingsperiode terug worden verdiend. Daar moeten alle exploitatiekosten, verzekeringen, salarissen, etc. natuurlijk allemaal nog bij, maar dit lijkt me in financiële taal "een leuke en byzonder stimulerende propositie"... Kom daar maar eens om bij de Nederlandse SDE prutsregeling: de bureaucraten zullen u met glazige ogen aankijken als u het waagt om zo'n "voorstel" te doen. Of u hard gaan uitlachen.

Wat de "prijs voor zonnestroom" betreft. Louter afgaand op de 160 miljoen investeringskosten (dus verder geen vervangingen, tegenvallende opbrengsten e.d.), zou bij 20 x 53 miljoen kWh over de periode van levering dit park een kWh prijs voor zonnestroom in het door velen onterecht als "niet zonnig" geziene Duitsland moeten opleveren van: 160/(20 x 53) = 15 eurocent/kWh. Dat is al ver onder de consumentenprijs, en begint al aardig op te schuiven richting "marktprijzen zonder kunstmatige heffingen" (netkosten, belastingen e.d.).

Ambitie en visie
De oost-Duitse deelstaat Brandenburg wil volgens een artikel in het februarinummer van Photon in 2020 maar liefst 2,7 Terawattuur zonnestroom gerealiseerd hebben uit rond de 3 GWp aan vrije veld installaties, wat een aandeel van maar liefst 17% aan het totale (geschatte) stroomverbruik zou zijn. Het Lieberose park zou van die geplande capaciteit zo'n 1,8% moeten gaan worden, nog een lange weg te gaan, dus. De Duitsers kijken echter niet op een gigawattpiekje meer of minder. Volgens Photon van april gaat de Europese PV-lobby organisatie EPIA er van uit dat er in 2020 alleen al in Duitsland een PV capaciteit van 80 GigaWattpiek geïnstalleerd zou moeten zijn... Nederland zou in het verschrikkelijke slakke-SDE tempo van (gepland) 20 MWp/jaar er zo'n vijftig jaar over doen om aan slechts 1 GWp te komen. En dat met een bevolking (16.509.544) die 6 en een half maal zo groot is dan die van Brandenburg (2.531.700) en maar 5 maal zo klein als die van heel Duitsland...

*In Photon 3/2009 van maart stond op p. 33 in de nieuwe rubriek "Mehr Megawattkraftwerke" in een voorbeschouwing dat er zelfs 63 MWp (880.000 modules, 17.600 "eenheden" van 50 stuks, waaronder 70.400 funderingspalen, "Rammfundamenten") aangelegd zou gaan worden door Sunselex GmbH . Zowel op de site van juwi, als die van Sunselex zelf, zijn deze getallen vooralsnog niet terug te vinden en de heer van der Hyden van First Solar had het er niet over tijdens de Solar Future conferentie op 22 april...

Vom Schlusslicht an die Spitze. Brandenburg will Freiflächen für Solarparks mit Platz für knapp drei Gigatwatt ausweisen. - Photon 2/2009: 16-17.

http://www.juwi.de/fileadmin/user_upload/Presse/PM_Solarpark_Lieberose_2009.04.21.pdf (persbericht van juwi van 21 april 2009 met introductie tot het project)
http://www.juwi.de/solar/referenzen/solarpark-lieberose.html#c6132 (enkele foto's van eerste installaties)
http://www.sunselex.de/en/referenzen/#822 (onderaannemer Sunselex is voor Waldpolenz voor de daadwerkelijke installatiewerkzaamheden geselecteerd en zou volgens Photon ook voor Lieberose in aanmerking komen)


 
^
TOP

23 april 2009: EurObserv'ER 2008: 4,59 GigaWattpiek nieuwe PV capaciteit gerealiseerd in EU27. Voor de insiders niet meer verbazingwekkend, maar het blijft een "heftig" jaartje, dat 2008, met 80 procent van de mondiaal verkochte zonnestroom modules bijgeplaatst in de EU27. Die 4,59 GWp bestaat overigens uit een totaal van 4,58 GWp netgekoppeld resp. 9,8 MWp autonoom (verhouding 468 : 1), waaruit duidelijk blijkt dat netgekoppelde systemen (al vele jaren) de dienst uit maken en als maat voor de vooruitgang gezien moeten worden (de echte "markt-toets", dus). Let wel, in Europa, met goed ontwikkelde distributienetten. In landelijke regio zonder netten heeft het meestal sowieso geen enkele zin om grote PV parken te gaan bouwen, want de stroom van autonome systemen is juist bedoeld om direct te consumeren of in een lokale kleine accu op te slaan voor laag avondverbruik. Waar zou je anders met die (grote hoeveelheid) stroom heen moeten, als er geen "net" is? Het gaat dan meestal om arme landen waar dure experimenten met opslagtechnieken in combinatie met grote zonnestroomparken al helemaal nicht im Frage zijn.

Voor 2007 geeft het rapport een hier gecorrigeerde toename van 1,83 GWp nieuwe netgekoppelde PV-systemen. In het vorige rapport gepubliceerd in 2008 over dat jaar, ook op onderstaande webpagina te downloaden was dat nog 1,54 GWp, dus alweer 19% meer dan toen gedacht. De marktgroei in 2008 is dus een verpletterende dikke factor 2,5 hoger geweest in een jaar tijd, en 2007 was al een zeer goed jaar. Natuurlijk vooral veroorzaakt door de absurde bijgeplaatste capaciteit in het inmiddels zwaar ge(handi)capte Spanje in 2008. Wat volgens dit nieuwe rapport "slechts" 2,7 GigaWattpiek in 1 jaartje bijgeplaatst zou hebben (zie ook mijn analyse van de CNE brondata, komt nog follow-up over). En uiteraard de "trouwe" wereldmarkt Duitsland die gewoon door blijft groeien alsof er geen crisis bestaat, en er eventjes met twee vingers in de neus (frase geleend van Diederik Samsom, alleen in een heeeeel andere context...) anderhalve "gieg" bij plempt. Al moet nog blijken hoeveel het echt is geworden, dit is een natte vinger waarde die nog door het Bundesnetzagentur hard afgespijkerd moet gaan worden. Hetzelfde geldt overigens voor Spanje, waarover net weer een artikel in het aprilnummer van Photon is verschenen.

Neem dus niet alle in dit rapport gegeven cijfers aan als "de ultieme waarde". Een goed voorbeeld is België: in het vorige overzicht van april 2008 werd nog slechts 6,108 MWp opgegeven voor het totaal aantal netgekoppelde installaties in 2007. Wat ik toen al extreem onwaarschijnlijk laag vond gezien het al snel groeiende succes van de nieuwe invoedings- en belastingvrijstelling condities in met name Vlaanderen. In het huidige rapport wordt zelfs al 21,471 MWp voor (einde) 2007 gegeven, 252% meer. Voor eind 2008 is het cijfer voor België volgens EurObserv'ER al opgelopen naar 71,138 MWp, een groei van 231% in een jaar tijd. Eind maart 2009 zat alleen Vlaanderen al bewezen op minimaal 88 MWp volgens de certificatie instantie VREG... NB: Nederland is in diezelfde rapportperiode enigzins mysterieus zelfs 992 kWp "kwijtgeraakt" tussen 2007 en 2008 en daalde van 48,992 naar 48,000 (onwaarschijnlijke afronding) MWp netgekoppelde installaties. België heeft eind 2008 volgens EurObserv'ER dus al 45% meer geïnstalleerde PV-capaciteit dan Nederland aan het net hangen. Of het "verlies" van Nederland te maken heeft met door Holland Solar gesuggereerde "afschrijving" wegens op Marktplaats doorverkochte dan wel in garageboxen opgeslagen Sunpower® modules met kapotte omvormers is volstrekte natte vinger speculatie van Polder PV...

Wel geven de EurObserv'ER cijfers een verpletterend duidelijk beeld van de verhoudingen binnen Europa, wie de werkelijke markt drijven en wie de potente nieuwe spelers zijn. Niet gek staan te kijken dat in het eerste SDE subsidiejaar voor Nederland slechts een beestachtig schandalige 1 MWp netgekoppeld staat aangegeven, die uitsluitend door 600 kWp aan autonome systemen (voor NL nauwelijks een groeimarkt meer) "gecompenseerd" wordt. Deze waarde is echter een schatting, zoals onder de tabel staat aangegeven: "For the Netherlands, no data was available for the capacity installed during 2008 at the date of the study. Data has been estimated by EurObserv’ER". Zie daarvoor de CertiQ gegevens van begin januari 2009, in mijn bespreking van 21 januari 2009, waaruit blijkt dat eind december 2008 nog maar 112 "nieuwe" (zeer waarschijnlijk SDE beschikten) PV-producenten er sinds maart 2008 bij waren gekomen. Als die eerste 112 karakteristiek zijn voor de verhouding 8.000 "beschikte" aanvragen met 18 MWp bij SenterNovem (gemiddeld 2,25 kWp/installatie), zouden die 112 voor een bijplaatsing van 252 kWp verantwoordelijk kunnen zijn geweest (nog lang geen MWp!). Hierbuiten vallen nog mogelijk veel installaties die alsnog niet door zijn gegaan met een SDE beschikking of die nooit hebben aangevraagd. Exacte resultaten los krijgen over de werkelijk geplaatste capaciteit in Nederland blijft vrijwel onmogelijk omdat er helemaal geen centraal register voor alle installaties bestaat. Omdat de "markt" een puinhoop is en een onoverzichtelijk geheel blijft.

Kijken we alleen naar de werkelijke "harde" groeimarkt, de netgekoppelde systemen, moet het ooit op dit gebied "trotse" Nederland bij die geschatte 1 MWp voor 2008 landen als het in het in het hoge noorden van Europa gelegen Zweden (!!!) maar ook Bulgarije en Slovenië voor zich laten. Het demasqué had niet erger verbeeld kunnen worden.

De geaccumuleerde zonnestroom capaciteit in Europa is in 2008 volgens data EurObserv'ER: 9,53 GigaWattpiek (netgekoppeld en autonoom, de laatste is slechts 1,4% van het totaal). Indien deze capaciteit uitsluitend netgekoppeld zou zijn en onder "conservatieve" opwekcondities van 900 kWh/kWp opgesteld zou staan (zonder meer bereikbaar in veel gevallen in Nederland volgens Siderea.nl), zou je op een theoretisch haalbare superschone productie van maar liefst 8,6 Terawattuur per jaar komen, nu al de jaarproductie van ruim 2 Borssele capaciteit kerncentrales. De werkelijke output zal veel hoger liggen, gezien de enorme hoeveelheid (geoptimaliseerde, vaak op zonvolgende trackers aangebrachte) systemen in zonrijk Spanje, maar ook in Duitsland zijn fors hogere opbrengsten in de praktijk keihard aangetoond (Sonnenertrag momenteel plm. 989 kWh/kWp.jaar gemiddeld, "bereinigte Daten"). Dat zijn meestal particuliere installaties die minder hoge opbrengsten halen dan de grote vrije veld systemen die op output zijn geoptimaliseerd. Ik kom nog een keer terug op dit rapport.

Download pagina waarop ook ander zeer interessante rapporten over hernieuwbare energie technologie marktontwikkeling zijn te vinden:

http://www.eurobserv-er.org/downloads.asp (PV rapport "PHOTOVOLTAIC BAROMETER", 23 pagina's, 3 MB)


23 april 2009: Actueel vermogenspiek record met een Wattje geklopt... Om 12h50, een dag na "de Dag van de Aarde", knalde door de reflecties van de zon in de witte wolkenranden het actuele AC output vermogen weer lekker tegen een piek aan. En die piek bleek net een Wattje hoger te liggen dan het op 15 augustus 2007 (direct na installatie 2 nieuwe modules) gevestigde record van 1.064 Watt: De teller staat nu dus op maximaal (waargenomen) 1,065 kW AC vermogen uit een 1,236 kWp installatie (0,86 kW AC per kWp DC onder STC condities). Gedurende een paar seconden, slechts, al gauw zakte het vermogen tussen de wolken in naar 800-900 Watt continu vermogen tot de volgende wolken. Tijdens een vergelijkbare periode een paar uur later kwam het geaccumuleerde vermogen weer even kort boven de kilowatt AC uit.

Links onderaan ("1065") het totale AC vermogen (1,065 kW) van 12 100 Watt OK4 omvormers aangesloten op 1,236 kWp nominaal DC zonnestroom module vermogen (STC!). Rechts individuele output van een oud OK4 beestje aangesloten op een 93 Wp module (86 Watt, goede prestatie!). Het hoogste AC vermogen op een 108 Wp module was op dit moment 92 Watt. >>>

Ondanks het zeer fraaie, zonnige weer deze maand, gaat april 2009 qua (AC-) energieopbrengst in kWh (het belangrijkste, en fundamenteel verschillend van het extreem variërende momentane AC vermogen in Watt!) niet in de buurt komen van de absolute record april in 2007 (animatie). Gisteren lag de geaccumuleerde maandopbrengst namelijk nog zo'n 19% onder dat van april 2007. Doet er verder niet toe. Er is al dik 82 kWh opgewekt deze zonnige maand. De Ferrarismeter (netkoppeling) is alweer 47 kWh onder de beginstand van april. Gaat lekker zo, "Back To The Future"? A Solar Future!


21 april 2009: Definitieve programma The Solar Future. Op de website van de conferentie van 22 april (morgen) staat inmiddels het iets aangepaste definitieve programma vermeld (zie ook voorbeschouwing Polder PV). Met als meest interessante nieuwkomers de heer Jos van der Hyden, Vice President Business Development van de door mij veelvuldig besproken, succesvolle Amerikaanse fabrikant van dunnelaag CdTe modules, First Solar. En Dennis Gieselaar, voorzitter van de PV sectie van brancheorganisatie Holland Solar. Ook bekend van zijn jarenlange werk voor de ditto afdeling van Oskomera Power Solutions in Deurne (inmiddels goed verdienend in het zeer lucratieve, zich razendsnel ontwikkelende Vlaanderen, zoals de meeste reeds langer in Nederland actieve serieuze bedrijven). Dennis mag proberen aan het internationale gezelschap uit te gaan leggen wat er zoal "schort" aan het Nederlandse beleid op het vlak van zonnestroom. Misschien dat hij er een verlate 1 april grap van maakt (fout op SF site, de SDE 2009 is formeel 6 april van start gegaan, dat terzijde).

Van staatswege in geen velden of wegen een spreker te bekennen. Volgens Edwin Koot, in de uitzending van Vroege Vogels van zondag de 19e, was de ***smoes van EZ [Vroege Vogels uitzending vanaf ongeveer 1h49']:

"We hebben Minister van der Hoeven uitgenodigd ... SolarPlaza is een commercieel bedrijf, we vragen een toegangsprijs voor dit congres ... uit principe heeft het ministerie laten weten dat ze niet kunnen op treden op dit soort conferenties ... Dat is wel jammer, want een week later zag ik de minister wel bij Harry Mens aan tafel, dus helaas..."

(Polder PV: dit spreekt boekdelen...)

We zullen dat verder "laten voor wat het is". U kent mijn mening over het optreden van EZ en mijn standpunt m.b.t. de extreem zwak opererende en laffe Nederlandse politiek inmiddels wel. Ik neem een extra pen mee, want er zal wel heel wat zijn om te schrijven op woensdag. Dank aan de organisatie dat ik d'r bij mag zijn!

Tot slot, over de lokatie (Schiecentrale in het Delfshaven gebied, een opgedoekte fossiele stroomopwekker "old style") zegt Johan Trip:

“De combinatie van de lege elektriciteitscentrale gevuld met honderden voorvechters voor zonne-energie is natuurlijk prachtig” zegt Johan Trip, mede-eigenaar van solarplaza. “Zonne-energie geeft mensen de mogelijkheid verandering te brengen, dit gaat leiden tot leegstaande vervuilende elektriciteitscentrales op termijn”.

Ik denk dat de heer Scheer deze lokatie zeer zal kunnen waarderen, klasse Johan!

http://www.thesolarfuture.nl/programma/


21 april 2009: Tevergeefs telefoontje naar SenterNovem. Vandaag toch maar eens gebeld naar de subsidieverstrekker van (o.a.) de SDE om te vragen wat de stand van zaken is rond zonnestroom.

  • Men mag blijkbaar niets zeggen over "aantallen binnengekomen aanvragen" (dus ook niet over zonnestroom). Ook wordt de reden daarvoor niet gegeven (bevel van hogerhand). Koudwatervrees als je het mij vraagt, want ik gaf aan helemaal niet geïnteresseerd te zijn in een aanvraag, ik heb al lang een buiten de SDE vallend zonnestroom systeem en ben beslist niet van plan om onder z'n regime uit te gaan breiden (wel daarbuiten). De aantallen aanvragen per categorie worden echter steeds interessanter, want de door SenterNovem genoemde hoeveelheden in hun persbericht van 7 april stroken niet met de hoeveelheden die Energeia in hun bericht van 8 april (permalink) heeft verkondigd. En die doen meestal goede research voor hun artikelen...

  • Er wordt nog steeds geteld en ingevoerd bij SenterNovem. De werklast voor het verwerken van de schriftelijke aanvragen (uiteraard zonnestroom betreffend) blijkt fors tegen te vallen.

  • De verwachting (geen zekerheid!) volgens de SN medewerker is dat volgende week eindelijk zicht op de stand van zaken voor met name de eerste intekendag zal kunnen komen. Als onverhoopt zou blijken dat op die dag ook de "kleine" categorie (0,601 tm. 15 kWp) overtekend zou zijn, moet ook voor die categorie "geloot" gaan worden, wat zou betekenen dat de in het Energeia stuk genoemde notaris alsnog een keer een paar uur moet komen opdraven om uit de duizend(en?) inzendingen de gelukkigen te vissen...

  • De verwachting is dat er dan ook een persbericht zal komen, datum onbekend.

  • Nog even geduld, dus, ook voor de prijsvraag indieners bij Polder PV...

  • Dit alles natuurlijk nog even afgezien van het feit of de 72 miljoen Euro SDE subsidiegelden die Diederik Samsom van plan is te verschuiven naar zonnestroom ook daadwerkelijk getolereerd zal gaan worden door, met name van der Hoeven. Want die heeft zich al expliciet tegen soortgelijke truukjes uitgesproken tijdens dat zoveelste vermoeiende "debat" op 3 maart jl. (kort verslagje PPV, voor zonnestroom hier). Mocht er toch meer budget gaan komen, zal dat natuurlijk voor het verdere verloop van de verwerking van de talloze zonnestroom aanvragen bij SN zo zijn effecten gaan krijgen. Voor de prijsvraag bij PPV verder niet relevant, daarvoor geldt alleen het resultaat van 6 april zelf.

Noot: Let op dat op 8 april 2009 een licht gewijzigde versie van het door mij besproken persbericht van 7 april 2009 is geplaatst op de SenterNovem site. De kopjes "grote panelen" resp. "kleine panelen" (overgenomen door talloze blind overpennende persorganen en journalisten en door mij bekritiseerd in mijn bespreking) zijn toen gewijzigd in het nog steeds kromme "Grote [verboden woord] installaties" resp. "Kleine [verboden woord] installaties". Blijkbaar leest men Polder PV erg grondig, bij SenterNovem... (ik hoop met veel plezier). Elders op de SN site staat de oorspronkelijke ongelukkige en pertinent foute constructie nog steeds. Een bedrijf in de sector kreeg al vragen over hoe "groot" die panelen voor de hoogste staffel dan wel niet waren. De vraagsteller was blijkbaar door het bericht op de SN site in de overtuiging dat er dan reusachtige modules op het bedrijfsdak geplaatst zouden gaan worden...


21 april 2009: Grootste PV centrale U.S.A. voor zo lang als het duurt - 58 MWp. En nu we het toch weer over First Solar hebben. De elektronische inkt van mijn berichten (7 resp. 14 maart) over de spotgoedkope CdTe (First Solar modules) 10 MWp centrale El Dorado bij Las Vegas is nog niet droog, of de reeds aangekondigde uitbreiding lijkt er daadwerkelijk te gaan komen. In opdracht van de reeds snel aan goedkope zonnestroom verslaafde eigenaar Sempra Generation (die ook een 480 MW gas/combined cycle centrale exploiteert op hetzelfde terrein) gaat First Solar namelijk nog zo'n 48 MWp d'r bij plempen op de woestijnbodem. Als je uitgaat van FS's krachtigste module in hun portefeuille, 77,5 Wp, zou dat daarmee al neerkomen op een bij te plaatsen hoeveelheid van 619.355 stuks.

Dat wordt weer hard doorwerken geblazen in de drie productie faciliteiten van FS in Perrysburg-Ohio (U.S.A.), Kulim (Maleisië), en Frankfurt/Oder (oost Duitsland). En dan heb ik het nog niet eens gehad over de nog te vervullen opdracht voor het 550 MWp park plan wat het bedrijf van OptiSolar heeft overgenomen en wat voor de energie reus PG&E (in de vorm van af te nemen Power Purchase Agreements) uit de Californische bodem gestampt moet gaan worden. Of een uitbreiding van de "goudkust van El Dorado" van 10 tot 58 MWp voor First Solar dan daadwerkelijk tot het - zeer tijdelijke - grootste zonnestroompark van de U.S.A. zal gaan leiden, zal de succesvolle CdTe module producent tegen die tijd waarschijnlijk bratwurst zijn. De afzet van hun succesvolle modules in het eigen, stroom vretende land lijkt voor jaren verzekerd. De dunnelaag concurrentie (zie bericht hieronder) moet van VER komen...

http://investor.firstsolar.com/phoenix.zhtml?c=201491&p=irol-newsArticle&ID=1276613&highlight=


21 april 2009: Concurrenten voor First Solar maken zich op voor de strijd. Op 25 februari 2009 wist de net gestarte Berlijnse productiefaciliteit van het Duitse Inventux op apparatuur van het Zwitserse Oerlikon reeds dunnelaag amorf-Si/microkristallijn-Si PV-panelen met een module rendement van meer dan 8,5% en een nominaal vermogen van "meer dan" 115 Wp van de band te laten rollen. Nog geen twee maanden later verschijnt er een op 20 april 2009 gedateerd persbericht (link onderaan), dat met de productie van modules met - hoogstwaarschijnlijk - dezelfde gestandaardiseerde oppervlakte van 1,4 m² en een nominaal STC vermogen van "meer dan 120 Wp" reeds een module rendement van meer dan 9% bereikt zou zijn (unicum in Europa, en goed nieuws voor Oerlikon, de apparatuur leverancier). Bij genoemde module oppervlakte zou dat neerkomen op een bereikt vermogen van minimaal 126 Wp (0,09 x 1,4 m² x [STC] 1.000 Watt/m²), al een respectabel getal voor zo'n relatief klein dunnelaag module.

In het persbericht wordt ook de nadruk gelegd op "schadstofffrei" ("zonder schadelijke stoffen") waarmee Inventux, en natuurlijk inmiddels al vele anderen zoals het Japanse Sharp (die ook al met multilayer dunnelaag modules bezig is) waarschijnlijk een "milieuoffensief" tegen de door sommigen (m.i. onterecht) verfoeide, dominante positie van het Amerikaanse First Solar (CdTe modules, zie mijn recente bijdrage daarover) gaat starten. De beste a-Si/µ-Si Sharp dunnelaag modules in het PhotonProfi overzicht van februari 2009 zaten trouwens op 8,5% module rendement, het ook Japanse Kaneka zat met haar U-EA110 a-Si/µ-Si module reeds op 9,0% (met IEC certificaat).

Wat mij betreft mogen ze allemaal doorgaan op de ingeslagen, zeer succesvolle weg, let the best win. Concurrentie in de business is uitstekend, want de druk op de PV sector wordt van alle kanten steeds groter. Volgens mij is er op ons elektriciteit zuipende aardklootje meer dan ruimte genoeg voor de gezamenlijke afzet van veel meer van dit moois, of het nu multikristallijn is of CdTe (mits verantwoord gerecycled na einde levensduur), CIS, CIGS, of noem alle dunne laag technologieën maar op.

http://www.inventux.com/de/presse/2009/04/20_pressemitteilung_inventux_technologies_ag/


20 april 2009: Het failliet van de SDE breed uitgetekend: schuiven maar weer met 72 miljoen extra? Al aangekondigd in het vorige bericht, en te horen in de daar gelinkte Vroege Vogels uitzending tussen 1h34'44" en 1h37'51" van de uitzending (telefonisch gesprek). Parlementariër Diederik Samsom vindt dat de "Staat" permanente controle over de "ontwikkeling" van duurzame energie zou moeten blijven houden. Alsof de Staat daartoe in staat geacht zou moeten worden, laat staan of dat wel "wenselijk" zou zijn. Het "gepruts" in langjarig duurzame energie wereldkampioen Duitsland (reeds 16% duurzame elektriciteit in een zwaar geïndustrialiseerde natie, en stabiel doorgroeiend) wordt blijkbaar nog steeds (...) als inferieur beschouwd door de Haagse politieke kaste. Een kaste die Samsom lijkt te vertegenwoordigen, want hij neemt regelmatig het woordje "wij" in de mond. En nu al moeten we voor die permanente Nederlandse politieke blunders (want dat zijn het) bloeden. Samsom vindt een "open einde" systeem (later door Wim Sinke in de Vroege Vogels uitzending terecht als een veel te beladen, feitelijk nietszeggende vooral door politici gehanteerde term gekarakteriseerd) blijkbaar nog steeds een slecht idee.

MEP fiasco slecht referentiekader
Daarbij doelt Samsom volslagen onterecht op het van meet af aan al op een fiasco af stevenende MEP gebeuren (citaat: "... dat hebben we een keer gedaan, en dat liep uit de hand"). Een systeem wat immers, en dat vertelt de heer Samsom er weer niet bij, uitsluitend kon putten uit een vaste bijdrage van 52 Euro per huishouden per jaar (en geen enkele bijdrage van andere kWh slurpers!). Wat bij 7 miljoen NL huishoudens een maximale inkomstenbron van slechts 364 miljoen Euro/jaar kon genereren, absolute peanuts (voor alle duurzame elektriciteit destijds, er ging ook een hoop aan dubieuze biomassa verbranding in fossiele centrales aan verloren aan die ongein). Ter vergelijking: in Duitsland wordt in dit jaar mogelijk al 10 miljard Euro voor de Einspeise Vergütungen voor uitsluitend (!) hernieuwbare elektriciteit (grootschalige biomassa verbranding niet toegelaten) gegenereerd uit de kWh opslag, volledig buiten de Staatsbegroting om. En door het Europese Hof als volstrekt oirbaar ("geen Staats-subsidie") beoordeeld. De volslagen geflopte NL MEP-regeling was van meet af aan al gedoemd om binnen no-time keihard tegen het gewapende betonnen deksel van een veel te krap bemeten "budget" op te knallen. Dat, gepaard met veel te lucratieve invoedingstarieven voor windenergie (waar grote energiebedrijven maar ook veel windboeren veel geld mee hebben verdiend - en nog steeds doen), maakte de MEP gewoon tot een - zoveelste - superslechte en stronteigenwijze Nederlandse regeling. De MEP als "referentiekader" gebruiken voor het veroordelen van een zogenaamde open einde regeling (daarbij zonder meer op het superieure Duitse systeem doelend door Samsom) is politieke misleiding en desinformatie van het allerergste soort.

Lesje uit het verleden?
Samsom zou, zeker met zijn activistische verleden beter moeten weten. Want met deze schandalige truuk veroordeelt hij impliciet het nooit geklopte Duitse systeem tot een "slecht", blijkbaar in zijn ogen "onbeheersbaar" systeem. Wat het pertinent en bewezen niet is, en de heer Samsom zou dat moeten weten en dus - mogelijk - een dubbele agenda kunnen hebben. Hij trapt met zijn bizarre stellingname het wereldsucces van het volledig door de kWh verbruiker betaalde (huidige status ongeveer anderhalve eurocent/kWh bijdrage) Duitse EEG volslagen onterecht permanent in de goot. Blijkbaar is het korte (?) gesprekje met de heer Scheer op 3 februari jl. in de wandelgangen van het Binnenhof niet voldoende geweest om de ex-Greenpeace activist op andere gedachten te brengen (een verfrissend bezoekje aan Duitsland zelf zit er blijkbaar niet in). Ach, SPD-er Scheer heeft Greenpeace in Duitsland al eerder "geschoffeerd" door niet hun armzalige 50.000 voorstel maar i.p.v. daarvan een 100.000 PV-daken plan er door gelobbied te krijgen in de coalitie en aldus de in ogen van sommigen "radicale Greenpeace activisten" links in te halen (zie Scheer vanaf 14'45" in de beroemde Here Comes The Sun uitzending van VPRO's Tegenlicht). Wellicht ligt het daar aan, dat Samsom weigert om het eclatante succes van het Duitse EEG te prijzen i.p.v. het belachelijk te maken...

Het goede (?) nieuws
Er is weer eens wat "overtekend" (zonnestroom "middelgroot") en wat biomassa, al weten we nog steeds niet precies wat, hoeveel en hoe dan wel), dus komen de pleisters, het plakband, het PUR schuim en andere "vulmiddelen voor lekken in het gemaximeerde SDE vergiet" weer te voorschijn, net als vorig jaar. Al was het toen, in tegenstelling tot wat nu blijkbaar in het extreem korte memorie hebbende NL bewustzijn lijkt rond te zingen, niet slechts de "run in de eerste dagen", maar meer een "overschrijding in de loop van de tijd" die Samsom tot een vrijwel identieke actie dreef. Toen kreeg hij met heel veel moeite uiteindelijk toch zijn zin en mocht i.p.v. de aanvankelijk miezerige 10 MWp door EZ toegezegd, het uiteindelijk, na nog eens een schraaprondje voor een 14 miljoen extra (bericht 25 juni 2008) 18 MWp worden binnen de SDE. Al is er geen geïnformeerde insider in Nederland die gelooft dat die hoeveelheid door SenterNovem uitgegeven beschikkingen (8.000 voor 2008) ook daadwerkelijk allemaal zullen worden ingevuld.

2009 SDE regeling uitgebreid???
Nu is Samsom nog "brutaler", en gaat hij alvast het budget voor "wind op land" voor 2011 naar voren in de tijd proberen te halen en het naar zonnestroom verplaatsen, wat om "duurzame" doelstellingen te behalen zo'n beetje gelijk staat aan politieke zelfmoord plegen. Door Jaap Langenbach van Wind Service Holland werd de status van de momenteel meest economische hernieuwbare stroom optie, wind op land, gekarakteriseerd als "imago in vrije val" in wederom een haarscherpe analyse van de fundamentele tekortkomingen van de achterlijke Nederlandse samenleving (link onderaan: lezen!).

Het budget wat Samsom claimt (feitelijk: naar voren haalt) bovenop het door de EZ bureaucraten verzonnen deksel van 88 miljoen op de zonnestroom pot is 72 miljoen Euro. Hoe komt hij aan dat bedrag? Hij wil 10 MWp extra voor "bedrijfsmatige systemen" en 5 MWp extra voor "particuliere" systemen (dus in totaal budget voor 35 i.p.v. de door EZ gewilde 20 MWp voor 2009, 75% meer nominale capaciteit). Voor "klein" (>0,6 kWp tm. 15 kWp systemen) was door EZ 62 miljoen voor 15 MWp gereserveerd, 5 MWp erbij zou 62 + 62/3 = 82,7 miljoen Euro (33% meer deel budget) "nieuw budget voor 2009" betekenen. Voor "bedrijfsmatige" systemen (>15 kWp tm. 100 kWp systemen) was door EZ 26 miljoen voor 5 MWp gereserveerd, 10 MWp erbij zou 26 + 2*26 = 78 miljoen Euro (200% meer deel budget) "nieuw budget voor 2009" betekenen. Totaal nieuw budget gewild door Samsom: 160,7 miljoen. Toegezegd door EZ totaal 88 miljoen, verschil: 72,7 miljoen Euro extra bij wind op land (reeds gereserveerd budget!!!) weg te halen. Lees: doorordinair te verschuiven, zoals wel vaker geschiedt in het chaotische Nederlandse politieke landschap als de dingen niet gaan zoals blijkbaar "gewenst"...

Moeten we nu blij zijn? Ja, er komt meer budget voor zonnestroom. Neen: er zal minder duurzame elektriciteit worden geproduceerd zoals Jaap Langenbach al heeft aangegeven. Andere benadering: het blijft, als vanouds, continu prutsen, bijvingeren, schuiven en gaten vullen met andere gaten geblazen met de SDE. Dus permanente en blijvende onzekerheid voor investeerders. Bovendien: de grootste lobbyisten hebben de meeste kansen, en u weet inmiddels wie die grootste lobbyisten in staat is te betalen (met fossiel bloedgeld). Het was wellicht een slip-of-the-tongue van de heer Samsom, maar ik hoorde hem toch echt zeggen in die overigens fraaie 2 uur durende zonne-energie uitzending van Vroege Vogels: "We halen de doelstellingen wel, maar dan vooral op zee". En u en ik weten welke partijen uitsluitend in staat zullen zijn om die dure projecten te gaan financieren (waar wij met zijn allen trouwens de bekabeling naar het landelijke hoogspanningsnet voor zullen gaan betalen): inderdaad, de oude, grotendeels fossiel-nucleaire garde die zo lekker in het zadel gehouden gaat worden, en die al vele jaren in ons land de decentrale duurzame revolutie (lees: lastige burgers die zelf schone stroom willen opwekken) permanent zit te saboteren.

Samsom's onopgemerkte slippertje
Een belangrijke opmerking over het leuke gesprekje van de heer Samsom: hij had het over "middelgrote systemen" voor de, laten we het op "bedrijfsmatige" (en zo bleek op 6 april jl. extreem populaire) >15 kWp tm. 100 kWp installaties houden. Een redelijk correcte kwalificatie, waar talloze persorganen het echter apert fout (en blind van elkaar gekopieerd, zelfs Vroege Vogels ging elementair in de fout) over "grote panelen" hebben. Dik punt voor Samsom. In het vervolg laat de heer Samsom echter een merkwaardig statement uit zijn mond vallen. Hij stelt dat het in dat geval installaties betreft van "tot 1.000 panelen per systeem". Uitgaande van de onherroepelijke maximering van 100 kWp voor die "hoogste staffel", lijkt de heer Samsom hier dus uit te gaan van volslagen archaïsche, totaal achterhaalde, non-innovatieve, laag nominaal vermogen hebbende 100 Wattpiek paneeltjes uit de "glorietijd" van het Nederlandse zonnestroom hypeje rond de reeds in het stof der geschiedenis liggende eeuwwisseling. 100 Wattpiek is het absolute minimum van het uit 2.682 modules van 216 aanbieders bestaande recente module overzicht in PhotonProfi van februari 2009 (het veelvoud aan kleinere modules is niet eens opgenomen in het 71 pagina's tellende overzicht). In het februarinummer van Photon zelf is in het overzicht op p. 60 te zien dat voor het dominante marktsegment kristallijn voor multi- (ook wel poly-) kristallijne modules het zwaartepunt in die database reeds in het segment 210-229 Wp/module valt, en voor monokristallijne modules de categorie 170-179 Wp/module. De overgrote meerderheid van PV-installaties in de staffels 0-30 resp. >30-100 kWp in Duitsland wordt nog steeds met dit soort high-power kristallijne modules gerealiseerd, en beslist niet met totaal achterhaalde "100 Wp modules"! Gaan we uit van een "standaard kristallijn module" van 175 Wp, zal een "gemaximeerd bedrijfsmatig SDE systeem" in 2009 maximaal uit zo'n 571 modules kunnen bestaan, bij krachtiger modules nog een stuk minder. Beslist géén duizend stuks, hooggeschatte heer Samsom...

Blijkbaar kent Diederik Samsom de "marktcondities" niet van de PV-markt die hij, dat blijft hem zonder mee na te geven, zo vol vuur voor het blijvend oliedomme parlement staat te verdedigen. Of hij bedoelt wellicht dat alle bedrijven en instellingen die "gemaximeerd" 100 kWp in NL onder SDE condities zullen laten plaatsen (na alle SDE bureaucratie te zijn doorlopen) bijvoorbeeld de door Jeroen van der Veer (retired CEO van Shell) in zijn "communicaties met de NL pers" strategisch doodgezwegen 100 Wattpiek Powermax® black-beauty Shell Avancis CIS dunnelaag modules (datasheet/pdf) van de nagelneue Shell fabriek in het Oost-Duitse Torgau gaan bestellen? Mevrouw "innovatie" van der Hoeven van EZ zal dan vast van gekheid een carnavalesk dansje gaan doen als dat uit zou komen (EZ ligt al jaren onder een warm dekentje met de Shell-boys, ook heer Bos van Financiën is er zo een). Maar Polder PV gelooft er niets van dat zoiets massaal gaat gebeuren. Waarschijnlijker is dat enkele van de zonnestroom geile doch op het vlak van technologie vaak nog als nitwit te beschouwen bedrijven zich wel door de eerste de beste Chinese fabrikant of Nederlandse tussenhandelaar supergoedkope en zeer laag rendement hebbende amorf Si modules aan laten smeren. Waarmee het hele bedrijfsdak meteen is volgeplempt en voor werkelijke hard-core hoge zonnestroomproductie (wat vooralsnog vooral met hoog rendement hebbende kristallijne modules bereikt zal kunnen worden) de komende 15 jaar SDE subsidieperiode verloren zal zijn gegaan...

Bedankje
Toch bedankt maar weer, hooggeschatte heer Samsom, voor de moeite die u neemt om weer meer geld los te peuren. Al zal nog moeten blijken of uw plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd zullen gaan worden, zeker met het op dit gebied extreem nukkige en schraalhanzige Ministerie van Economische Zaken. Wat eigenlijk veel liever met olie-, gas-, kolen- en atoomboeren blijft rollebollen. U weet echter inmiddels dat ik het gruwelijke bureaucratische, demotiverende en permanent wipkippende Nederlandse SDE systeem zwaar inferieur acht aan het Duitse supermodel. Daar kan geen 72 miljoen extra voor dit jaar aan tippen, als het al gaat lukken. Het is maar dat u het weet...

http://home.kpn.nl/windsh/009-NL.html#tekort (wederom vernietigend doch onweerlegbaar commentaar over het geschuif met belastinggeld, van de enige goed ingelichte en geen blad voor de mond nemende, onafhankelijke windenergie website van Nederland, WSH...)
http://tinyurl.com/cneygr (verkorte link naar de originele samenvatting van de Vroege Vogels uitzending met achtergronden)
http://www.ez.nl/dsresource?objectid=163671&type=PDF (kamerbrief EZ aan Tweede Kamer van 17 april 2009 met extreem verontrustende grafiek voor lange termijn doelstellingen waarin maar liefst 19% duurzame biomassa bijfik in - waarschijnlijk - fossiele centrales en 38% voor off-shore windstroom in 2020 wordt gesuggereerd. Ik laat het aan uw eigen fantasie over welke partijen dat soort projecten uitsluitend/voornamelijk zal kunnen realiseren, en wie de prijs daarvoor gaat betalen...)


20 april 2009: ECN alweer naar een nieuw record: 16,4% module efficiency met multi's. Het gaat maar door bij ons befaamdste research centrum voor zonne-energie onderzoek. Met behulp van de voorlopers van zonnecellen ("wafers") geleverd door het Noorse REC en het Deutsche Solar (de laatste is een project van de kristallijne PV-reus SolarWorld) heeft ECN byzondere cellen en modules gemaakt met een nieuw wereldrecord qua efficiëntie (16,4% op module-niveau) voor multikristallijne cellen (Sunpower's monokristallijne modules zitten reeds veel hoger en beginnen de 20% te bereiken). De cellen zijn van het zogenaamde "back-contact" Sunweb model. In het gelinkte artikel wordt dat "metallization wrap-through" (MWT) genoemd, waarbij alle elektrische contacten via gaatjes zijn verlegd naar de achterzijde, en de verbinding tussen de cellen in het nieuwe module-concept met van slimme patronen voorziene geleidende folies wordt gerealiseerd. Zie voor een eerste impressie van deze fascinerende techniek het artikel over de samenwerkingspartner Eurotron die apparatuur heeft ontwikkeld om deze geavanceerde cellen vlekkeloos en met een hoge mate van "through-put" (doorzetsnelheid) in een geautomatiseerde module productielijn in te zetten van 21 augustus 2008.

De voordelen van de MWT aanpak:

  • De "klassieke" brede celverbindende metalen strips kunnen achterwege blijven: er komt meer celoppervlak vrij, wat tot hoger celrendement leidt;

  • Ook zeer belangrijk: de cellen kunnen door weglating van de strips vrijwel tegen elkaar komen te liggen i.t.t. bij de klassieke technologie. Bij de standaard aanpak moesten de cellen met de strips van de bovenzijde van de ene cel naar de onderzijde van de volgende cel worden doorverbonden (seriekoppeling), wat tot gevolg had dat er tussenruimte tussen de cellen nodig was (anders genereren de strips mechanische spanningen op de cellen);

  • De geleidende folie in het nieuwe concept leidt tot minder weerstandsverliezen dan bij de oude strip-verbindingen, wat het modulerendement weer ten goede komt;

  • Omdat de verbindende strips niet meer nodig zijn, kunnen (veel) dunnere siliciumcellen worden ingezet, een enorm kostenreductie potentieel aanborend, want solar grade Si blijft prijzig spul ondanks de snel groeiende productie. In de wereld record pilot werd gebruik gemaakt van modules bestaande uit 36 cellen van slechts 120 micrometer dik, normaal is 180-200 micron. Breuk tradt ondanks de dunne cellen op de apparatuur ontwikkeld door Eurotron desondanks niet op;

  • Breuk wordt verder vermeden door gebruik van de stroom geleidende films waardoor de heat-stress van de klassieke soldeerstappen van de strips helemaal wordt omzeild; cellen worden met lichte vacuum zuignappen op hun plek op de folie gezet zonder mechanische stress;

  • Resultaat is een hogere doorzetsnelheid, hands-free en stress-vrije celmanipulatie, dunnere cellen, meer celoppervlak beschikbaar voor omzetting van zonlicht, hogere pakkingsgraad van de cellen in een module. Dit alles leidt tot lagere module kostprijs, en uiteindelijk: een lagere prijs voor de opwek kosten van zonnestroom en kortere terugverdientijden.

ECN hoopt het productieproces voor de moduletechnologie al eind 2009 in een voor de markt essentieel kwaliteitskeurmerk, het beroemde IEC certificaat, omgezet te hebben. Het zal u niet verbazen dat Neerlands' trots Solland Solar deze technologie zal gaan inzetten. Het wordt dan mogelijk voor het eerst in hun carrière sinds begin 2004 naast een pure cellenfabrikant ook een producent van high-tech, Dutch-made zonnepanelen met waarschijnlijk gretig aftrek in het buitenland. Laten we hopen dat tenminste een klein deel op Nederlandse daken zal gaan belanden, al zal dat volgens EZ maximaal 20 MWp per jaar "mogen" zijn onder de stringente SDE condities...

Wim Sinke (ECN/Crystal Clear programma) vertelde in de geweldige uitzending bij Vroege Vogels van 19 april (bericht hier onder) dat in Keulen bij het TÜV de 16,4% efficiëntie daadwerkelijk werd vastgesteld. Nederlands onderzoek in zonnestroom: TOP. Nu de marktontwikkeling nog. Daarvoor is Visie en Leiderschap nodig.

http://www.ecn.nl/en/news/item/article/296/1/


20 april 2009: Twee uur durend zonne-energie fraais bij Vroege Vogels. Op zondagochtend 19 april was er een hartstikke leuke, rijk geschakeerde twee uur durende uitzending van Vara's Vroege Vogels over zonne-energie. Van klein naar groot, een uit 5 modules (...) bestaande live SDE installatie naar een korte live reportage van het fors opgevoerde productieproces van 16% rendement hebbende commerciële multikristallijne Si-cellen bij Solland Solar (ik ben jaloers!). Met "Homo Solaris" Wim Sinke (top onderzoeker en rasdiplomaat in met name zijn politieke statements) en Edwin Koot, CEO van SolarPlaza in de hoofdrol. SolarPlaza organiseerde de The Solar Future conferentie in Rotterdam van a.s. woensdag 22 april (Wim Sinke en Hermann Scheer als belangrijkste sprekers), en Edwin Koot, zelf trots bezitter van 20 vierkante meter PV-modules op eigen dak, geeft in de uitzending alvast een voorproefje. Nog veel meer te horen, ik ga op enkele zaken later nog in, waaronder Diederik Samsom's initiatief (telefoongesprek) om het budget voor zonnestroom te gaan verdubbelen ten koste van het 2011 budget voor windenergie op land (let wel: zijn plan, niets staat hier nog vast!). Voor nu: zelf luisteren en genieten geblazen!

http://tinyurl.com/cneygr (verkorte link naar samenvatting van de Vroege Vogels uitzending)
http://tinyurl.com/d3oabw (verkorte link naar het draaiboek van de complete uitzending met afzonderlijke podcasts van de onderdelen; voor de hele uitzending naar de radio button gaan en de uitzending van 19 april downloaden [mp3] of direct streaming [cgi] beluisteren)


10-18 april 2009: Week op de fiets uitwaaien. Polder PV met partner op de Biohummer® en EcoSUVfie® in Denemarken/Schleswig-Holstein.


9 april 2009: SDE meter ellende? Lees verder


<<<51 50 49 48 47 46 45 44 43 42 41 40>>> highlights JSS22


© 2009 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP