starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
farsighted ...
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Inspiratie: "Special Operations"*

"Gluren bij de Buren":
Polder PV van boven!

Overview of part of our suburb from above - with Polder PV in dead center (yellow circle). Click for detail. Source: Google-Earth.

Voorgeschiedenis
Detailfoto van boven
Situatiefoto's:
CW Stevenshof
Dobbedreef
Overzicht Nederland
De toekomst
Anekdote
Nakomertje
Zelf proberen
Reactie

Nakomertje(s): Veel scherpere foto's!
... and lots more!
Summa cum laude

Meer inspiratie? Duurzame Taal: Salderen (Vincent Bijlo); Mensen: Lennart H., Ton Peters, Dick en Netty van Reems; Projecten: Anna's Hoeve, Hoge Hoeve, Maatschap Boon, Familie Konijn, Parkschool, Lombok (Utrecht), Provinciehuis Zuid-Holland, Ecopark Waalwijk; PV-uitjes: Waarder/Zuid-Holland; "Special Operations": Fietstocht München - Roermond, Vogelperspectief, Gluren bij de buren, Victorian 154 MWp HCPV-plant; Uitdagingen: Solutra


Voorgeschiedenis

Je zit begin augustus 2005 in de gemeenschappelijke ruimte van het appartementencomplex waar je woont een lekker bakkie koffie te doen, en je buurman vraagt je tussen neus en lippen door of je toevallig "Google Earth" kent. "Neuh, nooit van gehoord, heb al genoeg te doen en ik zit al veel te veel achter de computer". "Ja, maar je kan satellietopnames met een simpel stel muisklikken op een wereldbol tevoorschijn toveren..." Mmmm, dat klinkt leuk. Polder PV heeft namelijk naast een niet meer te genezen zonnestroom "tic" (terminaal stadium) ook nog een bij tijd en wijlen oprispende geografische interesse (o.a. abo op National Geographic Magazine) en, vooral rond vakantietijd, ernstige symptomen van kaartenfetisjisme (ik heb een archiefkast vol met topografische kaarten). "Zelfs onze wijk kan je behoorlijk gedetailleerd op het scherm toveren". Nu begint polderjongen pas echt wakker te worden.

"Ja", vervolgt buurman, "je kunt zelfs de zonnepanelen op ons gebouw zien!" Wááááááat???? De latent aanwezige zonnestroom- en geografie-neuroses vallen als 2 legpuzzelstukjes ineen, en opeens is polderjongen extreem alert. Dus direct naar buurman's snelle computer gerend, daarbij de klappende kaken van de waakhond omzeilend, en in de huiskamer "gegoogeld" naar Google Earth met de snelle ADSL aansluiting. Buurman bedient de muis en voor ik met m'n ogen kan knipperen verschijnt daar potjandorie zomaar onze wijk en "ons" appartementencomplex, met net zichtbaar de 2 rijen met zonnepanelen! Soppen man, dat is gaaf! Ik doe meteen een test en laat "buum" iets omlaag scrollen (de data worden "streamend" van de webserver gehaald, als er ingezoomd wordt, worden meer details opgehaald), naar de Dobbedreef vlak bij ons complex waar ik nog twee systemen weet. Althans, er hebben ooit 2 systemen van elk 6 panelen gestaan waarbij op 1 dak er ook nog een zonnecollector stond, maar de er achter staande zonnepanelen zijn vermoedelijk met de vorige bewoner verhuisd. En verdomd, blijkbaar is het fotomateriaal iets ouder dan "recent", want beide PV-systemen én de grote zonnecollector op het ene appartementendak (plat) zijn, met wat moeite op de foto te onderscheiden! Gaaf!


Detailfoto



Uit de op de originele foto staande kompasroos is te zien^ dat "ons" hoofdgebouw blijkbaar niet helemaal perfect op het zuiden staat gericht, maar ongeveer 10 graden "uit het lood", iets oost van zuid. Het "azimuth" van de in 2 rijen op het dak van de toren opgestelde panelen (pijlkop 1) is dan ongeveer 170 graden t.o.v. Noord als we uitgaan van een correct weergegeven kompasroos. >>>

Detail (Google Earth) of our direct surroundings, showing 2 rows of solar panels on "our" roof (1), and 2 PV-systems in the vicinity (2, 3), from space. BIG FUN!!!

Andere byzonderheden m.b.t. "ons" appartementencomplex (zie ook foto hieronder):

- 2 ongelijke "vleugels" (ZW resp. ZO) met eengezinswoningen met schuin dak (telkens 1 van de zon af gerichte zijdes beschaduwd)
-
diepzwarte schaduw van de centrale, 4 verdiepingen hoge toren aan de noordzijde (foto blijkbaar rond het middaguur genomen in voor- of najaar)
- "hapje" uit noordrand van dak centrale toren is plek waar vlaggestok staat
- grote "groene" centrale tuin aan zuidzijde
- fel oranje oplichtend het zonnescherm van 1 van de tuinwoningen
- rij van 6 zonnepanelen op schuin dak eengezinswoning buren in het "korte" ZZW segment is nauwelijks/slecht te zien, mogelijk door ongunstige hellingshoek en/of te weinig detail originele foto


Klein segment uit een screendump van "streaming" download van Google Earth; foto van DigitalGlobe. Volgens het fotobijschrift is de foto copyright van 2005; de foto is echter waarschijnlijk voor 2004 gemaakt (vergelijk met de situatiefoto hieronder) omdat de bovenste set van de onderste 2 rijen van 6 zonnepanelen (pijlkop 2) inmiddels verdwenen is, vermoedelijk verhuisd met de vorige eigenaar. Wel staat op dat dak nog steeds een dubbele zonnecollector opgesteld die iets boven de bovenste rij zonnepanelen is te zien als een wit vlekje. Het dunne streepje boven de onderste rij zonnepanelen (pijlkop 3) is mogelijk een rij ballast- of looptegels. In werkelijkheid is de kwaliteit van de hoge resolutie beelden iets beter dan hier getoond wordt op de monitor. >>>


Hoe ziet bovenstaande situatie er nu van dichtbij uit?

Ons appartementencomplex in de Leidse Stevenshof:

Local view of rental appartment complex with 22 solar panels on top of tower (1) and 6 on slanted roof (*); Polder PV lives on ground level (PPV).
Centrale toren van 4 verdiepingen met op het platte dak de 22 zonnepanelen (waarvan 10 van Polder PV) en vlaggemast, gemarkeerd met de gele "1". Een van de in een eengezinswoning met schuin dak wonende buren (die met de "Google Earth" surprise op de proppen kwam) heeft ook een Sunpower® systeem met 6 panelen (gele * op de ZW zijvleugel) die op de hierboven getoonde satellietfoto nauwelijks te zien zijn. Polder PV ("PPV") woont op de begane grond onderaan de centrale toren van het complex. Helemaal rechts de lange "ZO-vleugel", waarvan de 2 dichtst bij de centrale toren liggende woningen nog bij ons gemeenschappelijk wonen project horen. Voor detailopnames zie de homepage en de 2e systeem fotopagina. De foto is in het vroege voorjaar van 2002 genomen vanaf een balkon van een zuid-oostelijk van ons complex gelegen flat.
Beide foto's: © PJS/Polder PV 2002

Dobbedreef:

Local view of separate PV-systems in the vicinity of Polder PV (2, 3);  (former) owners of system 2 also had  2 big solar collectors for water heating, on the right of the row of 6 PV panels.
Situatiefoto van de Dobbedreef (maart 2002) vanaf dezelfde ZO. van ons complex gelegen flat, maar vanaf een ander balkon aan de Z. zijde in ZW. richting gefotografeerd. Duidelijk zijn de 2 PV-systemen van elk 6 panelen te zien (schuin tegen achterzijde panelen aan kijkend), en de rechts voor systeem nr. "2" opgestelde zonnecollector die er in 2005 nog stond. Alle panelen zijn pal zuid georiënteerd, een groot voordeel van platte daken. De nummers van de systemen corresponderen met die op de hierboven getoonde satellietfoto. N.B.: alle panelen zijn op frames gemonteerd, hetgeen in Leiden e.o. bij zeer veel door NUON geleverde zonnestroom systemen is geschiedt (elders zijn veel vaker kunststof consoles gebruikt).


Overzicht Nederland

Jammer genoeg is er van Nederland nog niet zoveel detail-info via "Google-Earth" voorhanden; het overige fotomateriaal is veel grover, en zal zeker geen zonnestroomsystemen "prijsgeven", zelfs geen grote systemen. Polder PV heeft in Leiden dus weer alle geluk van de wereld dat zijn zonnepaneeltjes "toevallig" zichtbaar zijn (wellicht heeft Wubbo Ockels een goed woordje voor ons gedaan bij de E.S.A.). Sorry, geachte mede PV-eigenaren, maar we kunnen natuurlijk niet allemaal op de eerste rij zitten... Hoor ik daar wellicht het nodige tandengeknars? ;-)

Er zijn nog een paar andere segmenten in groter detail beschikbaar, zoals onderstaand overzichtje van Nederland en directe omgeving laat zien. Met rode stippellijntjes heb ik de beschikbare gebieden extra geaccentueerd (zijn op het origineel iets donkerder dan de rest weergegeven), dus als u in Den Haag, Rotterdam, Roosendaal, Budel of wellicht Maastricht woont, is er een kans dat ook uw zonnepanelen via Google Earth te bezichtigen zijn. Al moet u wel een beetje "leuk" systeempje hebben met een paneeltje of tien in een duidelijk herkenbare configuratie, anders zouden zelfs de nu beschikbare detailfoto's nog ontoereikend kunnen zijn.

Screendump from "Google-Earth" with  amplified patches of which high-detail photographs are available
Image © 2005 EarthSat
Overzichtsfoto van Nederland en directe omgeving met rood omkaderd de gebieden waarvan scherpe detailfoto's beschikbaar zijn Het vermoedelijke grondgebied van betreffende gemeentes is aangegeven, aangevuld met referentie Amsterdam. Brussel was al op het origineel als referentie weergegeven.

N.B.: voor de "detailgebieden" van Europa, zie de volgende link: http://earth.google.com/coverage/europe_lg.jpg


De toekomst

Het valt natuurlijk te voorzien dat er meer en steeds beter fotomateriaal "from space" beschikbaar zal komen. Vaak is die info er al lang, zoals van de Franse SPOT satelliet, maar daar schijn je voor te moeten betalen. Beetje lullig natuurlijk, want er gaat al gigantisch veel belastinggeld via E.S.A., ESTEC en dat soort Europese organisaties "de ruimte in". Daar mogen we best wel wat smaakmakende gratis foto'tjes van "onze" PV-systemen voor terughebben. Vindt u ook niet? Lekker gluren bij de buren, kijken hoeveel paneeltjes zij hebben verstopt op dat hoge platte dak.

Uiteraard biedt dit alles in de toekomst de gekste perspectieven:

  • Controle op plaatsing van met staatssubsidie gekochte zonnepanelen als het nieuwe kabinet in navolging van steeds meer Europese landen weer flink de buidel trekt om de duurzame burger aan deze sexy groene stroom opwekkers te helpen. VROM had er begin 2004 hele kuddes controleurs voor nodig, dat kan in de toekomst vanuit de luie stoel in het Ministerie vóór Duurzame Ontwikkeling door 1 persoon gedaan worden. Dát is pas "kosteneffectief" werken ...
  • Zonnepaneel adresjes "scoren" vanuit de computerstoel.
  • Het plannen van grote zonnestroomcentrales. Ligging, bereikbaarheid, beveiliging, oriëntatie, you name it. Direct onder het woord "Aachen" op bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld van die witte vlekken: dat zijn die gruwelijk smerige gigantische bruinkoolmijnen. Stoppen met graven en volplempen met zonnepanelen a.u.b.! Shell (Espenhain) en diverse anderen in Duitsland zijn reeds voorgegaan! Voorbeeldje van zo'n lokatie: zie foto hieronder.
  • Gebruik uw fantasie!

    Huge lignite mine easily visible on Google-Earth photographs, and ideal spot for a series of GigaWp solar energy plants (Jülich NE of Aachen, Germany).
    Uitzicht over de gigantische, vele vierkante kilometers grote bruinkool dagbouwmijn tussen Jülich en Eschweiler (NO. van Aachen) met aan de horizon (pijl) een van de grootste typen graafmachines ter wereld ("Abraumförderbrücke") die zo'n beetje op de plek staat van het destijds nog op onze kaart aangegeven dorp Pattern. Prachtige plek voor een lange reeks van GigaWp zonnestroomcentrales, met Google-Earth als plannings-hulpmiddel? © P.J. Segaar 4 mei 2000

Hartelijk dank dus weer aan buurman Joop de Leeuw voor deze Gouden Tip!


Anekdote. Toen ik al een paar weken tussen alle andere zaken door aan stukken van deze webpagina bezig was kreeg ik op dezelfde dag (25 aug. 2005) 2 mailtjes, 1 van een goede vriend en 1 van Floris Wouterlood met de identieke strekking: "weet je wel dat ....". Floris stuurde me zelfs de detailfoto met ons complex plus PV-systemen ...


Nakomertje. Opmerking van diezelfde goede vriend in een latere mail: "De politiek valt ook al over Google Earth omdat je misschien op het idee zou kunnen komen satelliet foto's van Schiphol te gaan bekijken of zo." Hebben ze niks beters te doen in Den Haag? Wat een stelletje achterdochtige pennenlikkers weer! Ik heb niks met Schiphol, want die krengen van atmosfeer verziekende, buiten het Kyoto protocol vallende (!!!!), door belastingvrije kerosine aangedreven vliegtuigen vliegen recht over ons complex en maken het steeds moeilijker om haarscherpe recentere foto's van Polder PV uit de lucht te maken. Google Earth is goed voor de economie sukkels!


Zelf proberen? Op eigen risico, want het kon wel eens een "latertje" worden! En u heeft een rappe computer met snelle Internet verbinding nodig. Voor randvoorwaarden en veel meer info: http://earth.google.com/index.html


Reactie Op het ODE forum van 21 september 2005:
"... yo bosmogolen ik vind jullie echt cool ..."


Nakomertje: Veel scherpere foto's! Op 14 september 2006 zat ik nog even te Googelen, en al snel bleek dat Google Earth in een keer heel Nederland inmiddels van veel scherpere foto's had voorzien! Ergo: veel smakelijks te downloaden, en op de PV-nieuwspagina vindt u een veel gedetailleerder foto van Polder PV, met ideale belichtingscondities met schaduw en de zon in het zuidwesten. Op de foto subsite van Polder PV zal steeds meer fraais aan zonnepanelen uit de lucht in Nederland en elders worden gepresenteerd.


Nog veel meer moois. Inmiddels zijn er meer smulpapen sites waar u foto's vanuit de lucht van menig PV-systeem zelf kunt gaan ontdekken, nl. Virtual Earth van Microsoft, en, voor Nederland, Slagboomenpeeters.com. Zie voor een opwarmertje de PV-nieuwspagina, 17 juli 2007, met daarop een alweer scherpere foto van Polder PV uit de lucht...


Summa cum laude. En toen was daar opeens aan het begin van de astronomische lente van 2009 een spectaculaire e-mail in de brievenbus. Met een foto van ons complex waarvan de schellen van de ogen vielen. En: er volgde meer fraais. Ga eerst effe zitten, en surf dan naar deze op 21 maart 2009 opgemaakte pagina met prachtige luchtfoto's...


*Classified, military code DACT-GbdB-0805/SDL. YEO/For your eyes only!
Operations Officer Comcode: polderboy#SDL-SH. Field reconnaissance: Spring 2002.
Web page publication date: 260805_00h44. File under TOP SECRET.


© 2005 ... 2009 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)