starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
zonnig auto'tje...
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Inspiratie: Uitdagingen

Solutra

New logo of Raedthuys Solar Team, under the umbrella sponshorship of an important Dutch sustainable energy company.

Solar Team University of Twente
Sponsorbewijs
Windtunnelmodel klaar
Solutra gepresenteerd aan pers en publiek
Links

Meer inspiratie? Duurzame Taal: Salderen (Vincent Bijlo); Mensen: Lennart H., Ton Peters, Dick en Netty van Reems; Projecten: Anna's Hoeve, Hoge Hoeve, Maatschap Boon, Familie Konijn, Parkschool, Lombok (Utrecht), Provinciehuis Zuid-Holland, Ecopark Waalwijk; PV-uitjes: Waarder/Zuid-Holland; "Special Operations": Fietstocht München - Roermond, Vogelperspectief, Gluren bij de buren, Victorian 154 MWp HCPV-plant; Uitdagingen: Solutra


28 september 2005: Solutra ondergeschoven kindje? De aandacht van de uiteindelijk door Nuna 3 gewonnen race ging uiteraard in overvloedige mate uit naar de winnaar cq. meest veelbelovende kandidaat. Jammer, maar helaas. Van een recent forum de volgende reactie daarop:

"De Nuna3 levert een bijzonder goede prestatie. Valt niets op af te dingen; picobello! Jammer, dat U en de collega's op TV geen tot bijzonder weinig info over het team van de TU Twente geeft. Op zich voor een eerste keer meedoen (met beperkt sponsorbudget) met alle reeds overwonnen problemen een heel goede prestatie. Van 15e startpositie naar een 9e plek is vooralsnog niet gek. Ik verzoek u in uw artikelen ook enige tijd aan de Solutra van de TU Twente te schenken. Deze opmerking hoor ik van meerdere personen.. Grt, Wim Lucassen."
Wim Lucassen, Schalkhaar ma 26/9, 09:06

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/26011271/Nuon-zonnewagen_direct_aan_de_leiding.html


22 september 2005: Racen voor nerds. Zo heet het typische VPRO-stukje in de gelijknamige gids onder vandaag, met toelichting van de eerste uitzending van SBS 6 van 23h15 - 23h25 over de World Solar Challenge 2005. Héél erg jammer echter dat wel Nuna (3), maar NIET de topfavoriet Solutra wordt genoemd! Slordig. Beste studenten van de TH Twente: dat moet jullie toch extra motiveren om Nuna (en de VPRO!) een groen poepie te laten ruiken?! Op naar het erepodium, succes!


28 augustus 2005: Recordpoging op zondag. Door Solutra op de Gronausestraat in Enschede-Servicecentrum Oost!

12:00-13:00 Proefritten op traject
13:00-14:00 Klaar voor de echt wereldrecorpoging met alleen stroom van de zonnepanelen
14:00-15:00 Enkele ritten met werkende accu’s om de echte snelheid te laten zien


12 augustus 2005: Solutra in de startblokken!

(met 3 foto's van Z.P.V. co-voorzitter Floris Wouterlood, waarvoor hartelijk dank!)

Na maandenlang keihard werken werd "hij" eindelijk aan de buitenwereld gepresenteerd. Op deze zeer natte vrijdag konden "adoptieouders", pers, sponsoren en talloze andere geïnteresseerden het nieuwste troetelkindje van de "ondernemende universiteit" van Twente (UT) aanschouwen die in de 3010 km. lange World Solar Challenge race in Australië met nog zo'n 30 andere op zonne-energie aangedreven voertuigen de (vriendschappelijke) strijd zal aangaan met de "Hollandse" concurrent Nuna 3 die oppermachtig uit vorige races naar voren is geschoven als topfavoriet met een gemiddelde snelheid van 97 km. per uur. Een enorm gemotiveerd team van jonge technische studenten liet apetrots hun fantastische machine zien die inmiddels Solutra is gedoopt, een samentrekking van "solar" - zon, "ut" - Universiteit Twente, en "ra" - de Raedthuys Groep (de hoofdsponsor), tevens Ra, de zonnegod van de Egyptische dynastieën. Het team, wat begon onder de naam "STUT" (zie eerdere berichten), heet nu officieel Raedthuys Solar Team naar de hoofdsponsor die zeer veel investeert in en ontwikkelt op het vlak van duurzame energie (met name in de windenergie sector).

Proud Twente University's student Solar Team in front of "their" Solutra racing car, high-end candidate for a victory in Australia's World Solar Challenge race, september 2005.
Solar Team initiator and solar cell expert Joost Kuckartz showing position of Solutra's chauffeur under the solar cap.
Het apetrotse studententeam (l.) en Solar Team oprichter en zonnecel expert Joost Kuckartz liggend in de "karakteristieke" pose die de chauffeurs straks in 4-uurlijkse shifts in de genadeloos brandende Australische zon zullen doorbrengen (r.). Let op de ingewikkelde voorwielophanging rechtsonder op de foto.
Foto's © 2005 Floris Wouterlood

De Solutra is een beest van een machine geworden met een prachtige stroomlijn. Polder PV heeft het apparaat in een eerder stadium al eens met Darth Vader vergeleken; je zou het ook kunnen omschrijven als een "Stealth-op-wielen". Alhoewel met dit soort extreem gecompliceerde ontwerpen vele grote problemen overwonnen dienen te worden, gooit deze zonneracewagen met een beetje geluk zeer hoge ogen in de strijd "Down Under". Een van de grootste obstakels waar het team tegenaan liep is het in een zeer laat stadium verstek gaan van de gelijkstroommotor producent door technische problemen (het beloofde rendement van 98,2 % werd niet behaald). Het team is inmiddels in vergevorderde onderhandelingen met nieuwe partners om deze essentiële component van de zonnewagen op tijd te kunnen inzetten (het betreft een motor die in het achterwiel komt te zitten, een zogenaamde "in-wheel" motor). Tot dat moment heeft het team reeds de beschikking over een Amerikaanse motor met een rendement van "slechts" 95% waar desondanks zeer goed mee "gescoord" kan worden.

Die hoge potentiële eindscore wordt mede veroorzaakt door het extreem grote oppervlak van het foto-voltaïsche gedeelte en, uiteraard, door de prachtige, in windtunnels uitgeteste stroomlijn in combinatie met een zeer laag gewicht door het gebruik van geavanceerde composiet technieken waarbij zeer weinig kunsthars gebruikt wordt en toch een zeer stijve carosserie gemaakt kan worden.

Uit de persmap de volgende info over de gebruikte zonnecellen:

  • Gallium arsenide "triple" en "dual" junction zonnecellen, gemiddeld rendement 24% (commerciële polykristallijne cellen liggen tegenwoordig in de range van 12-15%); het betreft "afgekeurde" exemplaren uit de ruimtevaart, waarbij extreem hoge eisen gesteld worden aan de individuele cellen en elke "afwijking" van de geeiste specificaties, hoe klein ook, tot "afwijzing" voor gebruik op de satellieten leidt.
  • Ongeveer 2500 stuks van deze cellen zijn met veel geduld door de studenten gesoldeerd, gelamineerd en gesneden.
  • Afmeting per cel 3,71 x 7,60 cm. Totaal fotovoltaïsch oppervlak dus ongeveer 0,0371x0,076x2500 = 7,049 m², al wordt er in de persinfo over 8 m² gesproken (in een e-mail van secretaris Paul Dekker van 16 augustus 2005 wordt aangegeven dat er meer dan het opgegeven aantal cellen is gemonteerd, wat die 8 m² verklaart).
  • Men verwacht 1800 Watt DC-vermogen onder lokale optimale lichtcondities (zon in het zenith, dus vrijwel loodrecht boven de race-auto's) te krijgen uit dit spectaculaire "PV-array", dat is dus maar liefst 225 Watt per vierkante meter, uitgaande van de 8 m² uit de persinfo. Met deze "energy boost" denkt het UT team een gemiddelde snelheid te kunnen behalen van maar liefst 100 km/uur.

High yield GaAs double and triple junction solar cells (scrapped from space research projects) power the Solutra - and several other candidates in the World Solar Challenge, a huge "media event" for the promotion of sustainable energy.
I.p.v. met archaïsche "fossielen" voedt Solutra zich met een alternatief
soort havermoutpap, namelijk foto-voltaïsche zonne-energie -
de energiebron van de toekomst. Hier een impressie van een serie
zonnecellen op een klein stukje van de zonnekap.
Foto ©2005 Floris Wouterlood

Een innovatie is de bijdrage van DSM Venturing & Business Development die een coating systeem heeft ontwikkeld waarbij er een hogere licht transmissie wordt bereikt en, zeer belangrijk, ook in de ochtend- en namiddaguren bij schuin instralend zonlicht nog steeds een hoog rendement wordt behaald. Voor een dagenlang durende race een mogelijk winstpunt van formaat, en bovendien een zeer interessante ontwikkeling voor de zonne-energie sector die zeker commerciële toepassingsmogelijkheden heeft in zonnepanelen voor hogere breedtegraden (veel meer schuin invallend licht dan in gebieden nabij de evenaar) als de beloftes worden waargemaakt.

Voor veel meer informatie over de "ins en outs" van de ingezette technologieën verwijs ik gaarne naar de informatieve website van het Raedthuys Solar Team (links onderaan pagina).

Uiteraard waren zowel Polder PV als "team taildrag" (familie Wouterlood) present tijdens de feestelijke happening in het Atrium in de Bastille op het fraaie campusterrein van de Universiteit van Twente in Enschede. Jammer genoeg deed de oude flitser van Polder PV het niet en verwijst hij voor meer digitale foto's van het fantastische monster gaarne naar de website van collega Floris Wouterlood ("laatste nieuws") en, uiteraard, voor zeer uitvoerige informatie en talloze high resolution foto's naar de website van het team zelf, www.solarteamtwente.nl.

Als u Polder PV een beetje volgt, weet u inmiddels dat deze een wat "stroeve relatie" met zijn (oude) energieleverancier NUON heeft. Het is dan ook niet vreemd dat Polder PV deze concurrent van Nuna 3 (die zwaar wordt gesponsord door NUON) gaarne op het hoogste plekje op het erepodium ziet komen te staan in Australië... Toch wel weer leuk dat er verschillende mensen van het Nuna 3 team bij de presentatie aanwezig waren om het team te feliciteren (waar was Wubbo Ockels??) en, wellicht, om eens onder de zonnekap te kijken wat hun collega's allemaal voor innovaties bedacht hebben. Het is dan ook een vriendschappelijke wedstrijd met een enorm hoge publiciteitswaarde en een excellente promotie van duurzame energie in het algemeen en zonne-energie in het byzonder.

U kunt nog steeds zonnecellen adopteren! Voor 25 euro per zonnecel wordt u een klein stukje "mede-eigenaar" van dit prachtige apparaat en laat u zien dat u technische innovatie belangrijk vindt, een groep dolenthousiaste studenten wilt ondersteunen, en duurzame energie een warm hart toedraagt. Intekenen via de website van het Solar Team Twente!


14 maart 2005: Will Darth Vader beat Nuna III? Je zou het bijna gaan denken als je de foto's van het gitzwart gespoten windtunnelmodel van de SolUTion zonne-raceauto ziet in de Nieuwsbrief 1(5)/maart 2005 van Solar Team University of Twente! Zouden de "Aussies" wel beseffen dat ze wellicht het vervolg van "Star Wars" het land binnenhalen met de World Solar Challenge race? Commentaar van Wubbo Ockels van de collega's van Nuna: "Laat ze maar komen!" Zie ook de vernieuwde website en wordt sponsor van STUT!


25 november 2004: Sponsorbewijs STUT. Vandaag in de brievenbus aangetroffen: het officiële "Bewijs van sponsoring" van 1 zonnecel voor deelname van het Solar Team University of Twente aan de World Solar Challenge 2005. U doet toch zeker ook wel mee in deze barre tijden?! Zeker na de leugenachtige verhalen die Brinkhorst over zonne-energie in de Tweede Kamer rondstrooit wordt het weer hoog tijd voor de nodige positieve energie.

Proof of sponsorship of one solar cell for STUT's participation in the World Solar Challenge 2005  in Australia.


2 november 2004: Serieuze concurrentie voor Nuna III! Het Solar Team University of Twente (STUT) gaat de uitdaging aan! Met de nieuw te bouwen solar car “SolUTion” willen zij in 2005 een serieuze gooi doen om de oppermachtige, door energiebedrijf NUON zwaar gesponsorde Nuna zonne"race"wagen van de troon te stoten tijdens de World Solar Challenge in Australië (zie STUT home page). Een sportieve wedstrijd die zich in toenemende mate in grote internationale belangstelling mag verheugen en die hopelijk een forse stimulans voor de bevordering van zonne-energie zal zijn. Uiteraard doet Polder PV ook mee en vandaag is dan ook het sponsorbedrag van € 25,-- voor 1 zonnecel gegireerd. Doe ook mee als zonnecel sponsor en schrijf u nu in!

© STUT logo used with kind permission. New solar car to compete in Solar World Challenge in Australia. Sponsor solar cells via the Solar Team's website!


Web links:

http://www.solarteamtwente.nl/ (website van het Solar Team, met linkpagina naar alle andere teams)
http://www.wsc.org.au (World Solar Challenge race in Australië)
http://www.raedthuyssolarteam.nl en
http://www.raedthuys-groep.nl internet sites van de hoofdsponsor en het Solutra Team


© 2005 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)