cumulative energy yield per group of solar panels and of complete PV-system as obtained from daily inverter kWh meter readings
kookgas consumptie
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
graphs per day
seasonal effects
yearly overviews
complete overviews
yield verification
grid-connected meter readings
financial aspects
variation among inverters
effects of shading
system deviations, defects

 

Totaaloverzichten

(Kook)gas verbruik van Polder PV

1. Maandelijkse kookgas consumptie

voor jaarlijkse kookgas consumptie, zie de aparte pagina

zie ook pagina's elektriciteitsverbruik (incl. productie zonnestroom), verbruik stadswarmte (met grafiek totale warmteconsumptie incl. kookgas), waterverbruik (drinkwater en regenwater)

(update datum: 1 januari 2016)


1. Maandelijkse kookgas consumptie sinds verhuizing




update datum grafiek:
1 januari 2016

Deze grafiek zat al heel lang "in de Polder PV koker", maar het was er nog niet van gekomen om deze te bewerken en te publiceren... Totdat het ""Customer Care Center"" (dubbele aanhalingstekens) van NUON zonder aankondiging of uitleg de meest bizarre posten voor gas vastrecht ging opvoeren op onze jaarafrekening van begin januari 2005, en een onnavolgbare "NUON Soap" zich begon af te tekenen. Vandaar het bewijs van onze lage gasconsumptie gepubliceerd. Laag, omdat wij, zoals de meeste mensen in onze rond de jaren '90 gebouwde wijk de Stevenshof in Leiden (ongeveer 4.300 woningen), gas uitsluitend voor koken gebruiken. Warm tapwater en verwarming worden in de hele wijk voorzien middels een stadsverwarmingsnet (met hulp van een op gas gestookte wijkcentrale voor zeer koude winters), waarvoor het vastrecht extreem hoog is. In 2015 vanwege de verwoestende gevolgen van de verschrikkelijke Warmtewet al een absurd bedrag van € 457,44/jaar = € 1,25 per dag incl. BTW.

Aangezien wij vrijwel dagelijks koken (en, uiteraard, geen magnetron hebben), is ons gas verbruik lange tijd behoorlijk stabiel geweest, zoals goed te zien is aan de trendlijn van het zwevend gemiddelde (periode 12 maanden), die zich lange tijd in de buurt van de 2,5 m³ per maand ophield. Als we op vakantie zijn is de aansluiting uiteraard dichtgedraaid en wordt er niet gekookt, wat de hele lage maandverbruiken verklaart (dec. 1996 was de maand van verhuizing; september 2002 waren we bijna de hele maand weg). Heel leuk zijn de pieken die soms in de laatste zomermaanden juli en augustus optreden: afhankelijk van het weer, evt. ziektes en andere nukken van Moeder Natuur (omvang van de oogst, soms mislukt of te weinig) zijn de bessen op onze moestuin dan rijp. Omdat bessen kwetsbaar en snel aan bederf onderhevig zijn, maak ik ze meestal direct in voor overheerlijke jam als we ze geplukt hebben. Die jam kunnen we soms zo'n beetje het hele jaar rond van eten (meestal gemaakt van kruisbessen en zwarte bessen, de aalbessen zijn natuurlijk veel te lekker om af te blijven en worden direct geconsumeerd...). Het maken van een forse hoeveelheid jam kost wat extra gas om het sodawater voor het schoonmaken van de potten te verhitten en natuurlijk om de bessen zelf goed stuk te koken. Omdat we sowieso een heel laag "basis" gasverbruik hebben, valt elke afwijking van het basis stookgedrag sterk uit de toon, en krijg je een relatief hoge "piek" voor het maandverbruik in de inmaak maanden. In 2007-2011 was de oogst dermate slecht of matig (veranderingen op de moestuin, ook diverse bejaarde struiken) dat we geen bessenjam hebben kunnen inmaken. Ergo: géén "nazomerpiek" in het gasverbruik, in ieder geval tm. 2010.

In 2011 hadden we echter wel een gigantische oogst van de in onze centrale tuin staande pruimen boom, waar een grote tak zelfs brak onder het gewicht van de vele grote pruimen. Ik heb in juli-augustus enkele tientallen potten heerlijke pruimenjam (deels trouwens ook met "in de natuur geoogste", paars-blauwe sleebessen) gemaakt, wat goed te zien is aan de verbruikspiek in die maanden.

Ook daarna is het verbruik echter toegenomen. Onze fluitketel bleek kapot te zijn, en stond regelmatig onnodig lang op het gas zonder dat ik het hoorde. Het ding is in november 2011 vervangen, wat meteen de schaamrood op de wangen brengende verbruiks-piek als sneeuw voor de zon deed verdwijnen.

Water koken op elektra
Zeer opvallend is de enorme daling van het kookgas verbruik in / sinds 2012. Dat is het directe gevolg van het feit dat we vanwege een aanzienlijk zonnestroom overschot in de zomerperiode (door o.a. een nieuwe zuinige koelkast) structureel een elektrische waterkoker zijn gaan gebruiken voor de bereiding van het theewater...

Korte weekends van huis hebben uiteraard, zij het minder grote, ook invloed op de hoogte van de kookgas"curve", wat de variatie tussen de maanden onderling mede verklaart.

Het berekende maandverbruik wordt afgeleid van meterstanden die op de eerste dag van de maand zijn opgenomen (kleine G 1,6 kookgasmeter in de meterkast van netbeheerder Liander), of de eerstvolgende gelegenheid dat dat mogelijk is, waarna een evt. correctie naar het werkelijk aantal dagen in de betreffende maand wordt gemaakt. Dat laatste is goed te doen vanwege de voorspelbaarheid van het dag gemiddelde, met kleine afwijkingen.

 
 
 
© 2005-2016 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP